Na
pobrđima Oplenca od davnina su ljudi uzgajali vinovu lozu. I u srednjem
veku čitavo ovo područje je bilo poznato po dobrom vinu.
Prvi
zapisi o vinogradarstvu ovog kraj datiraju iz putopisa De la Brokijera
iz 1432. godine. U državnom arhivu postoji građa koja govori kako su u
vreme kneza Miloša vinogradi u ataru Topole tako dobro rađali da se nije
gde imalo smestiti grožđe i vino. Podrum vina kraljeva Petra i
Aleksandra Karađorđevića su proneli slavu oplenačkih vina širom Evrope
Vinogradarski tereni su uglavnom istočne i jugoistočne ekspozicije. Klima se odlikuje pravilnim temperaturnim kolebanjima.
U
Vinči, nedaleko od Topole, čije ima potiče od rimskog Vincea koje nam
jasno govori o tome čime se stanovništvo od davnina bavilo, na
šumadijskom putu vina nalazi se i vinarija Arsenijević. Porodičnu
tradiciju u kojoj se generacijama unazad bave uzgajanjem vinove loze i
spravljanjem kvalitetnog vina, nastavljaju mladi naraštaji spojem
iskustva i savremene tehnologije.
Danas Podrum vina
Arsenijević za proizvodnju svojih vina koristi oko 11 ha vinogada,
zasađenih visokokvalitetnim sortama grožđa, sovinjon, šardone, kaberne
sovinjon i hamburg. Godišnja proizvodnja vina je za sada 19.000 boca sa
tendencijom rasta na kratkoročnom planu do 30.000.
Plan
kome se stremi do 2015. godine je da vinarija Arsenijević u svoj
asortiman uvrsti roze – kaberne sovinjon i crveno vino – merlo.
Нема коментара:
Постави коментар