Piše: Sonja Davidović, tehnolog ODPF "Radmilovac"
Cilj
ovog rada bio je da se ispitaju fizičko-hemijske karakteristike,
antioksidativnost, ukupan sadržaj fenolnih jedinjenja i senzorne
karakteristike vina od breskve i da se uporede sa rezultatima koje smo
dobili od belih vina od grozđa sorte Rizling rajnski, Chardonnay i
Rizling italijanski.
Vino
od breskve se komercijalno pravi u mnogim zemljama, ali je veoma malo
naučnih radova dostupno o fizičko-hemijskim, antioksidativnim i
senzornim karakteristikama.
Vino
od breskve je napravljeno od sorte Redheven i njegove karakteristike su
poređene sa belim vinima, gde rezultati senzorne analize pokazuju da je
vino od breskve jako dobro prihvaćeno od regularnih konzumenata vina i
da može da bude interesantno na našem tržištu.
Tokom
poslednje dve decenije pozitivni efekti prirodnih antioksidanata
posebno fenolnih jedinjenja na ljudsko zdravlje i njihov doprinos
prevenciji raznih degenerativnih bolesti, prouzrokovao je njihovo
detaljno izučavanje i brojne pisane radove o tome.
Veliki
deo istraživanja pokazao je da ishrana biljnim fenolima značajno
smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Mnoge od ovih supstanci
posebno flavonoidi dokazuju brojne bioaktivne efekte, kao što su
antimikrobni, antialergijski, antikancerogeni, antimutageni…
U
tumačenju brojnih rezultata dobijenih zahvaljujući kolegama sa PMF-a,
istraživanja su pokazala da vino od breskve ima znatno veći sadržaj
ukupnih fenolnih jedinjenja kao i flavonoida u poređenju sa odabranim
belim vinima, tako da se može zaključiti da je vino od breskve bolji
izvor antioksidanata od belih vina. Poznato je da se u brojnim
časopisima ističu antioksidativne karakteristike vina i to kako je
poželjno popiti najmanje jednu času vina dnevno, a ovim radom smo
dokazali da prilikom izbora vina, vino od breskve ima prednosti sa
zdravstvenog aspekta.
Uzorke je probalo 80 ljudi od 22-50 godina koji su regularni konzumenti ovih proizvoda.
Svaki
učesnik je dobio četiri uzorka, ohlađena na 10 ° C u staklenoj tulip
časi. Statističkom obradom podataka senzorne analize vino od breskve je
statistički značajno bolje od belog vina. Ovi rezultati ukazuju na to da
vino od breskve može da bude vrlo interesantno na srpskom tržištu, gde
je trenutno vrlo slabo zastupljeno. Sa stanovišta senzorike dobijamo
visokokvalietetan proizvod poželjan u zdravoj ishrani.
Dakle,
zdravstveno svesne potrošače vodi potražnja za prirodnim namirnicama
bogatim fenolima i bez nepotrebnih kalorija. Voćno vino može biti
napravljeno od različitog voća kao što su jabuka, kruška, breskva,
borovnica, ribizla, kupina, višnja, šljiva, mango…
Međutim, samo mali broj daje dobar odnos šećera i kiselina, što je u ovom slučaju najvažnije.
Vino
od breskve kao proizvod dobijen na ovaj način, odlikovaće se novim
specificnim profilom, koji može doneti osveženje na postojeće tržište.
Ovakav,
potpuno prirodan proizvod sa povećanim sadržajem bioaktivnih
jedinjenja, može biti primamljiiv, kako za postojeće tako i za nove
ciljne grupe potrošača.
Ovom
prilikom se zahvaljujem svim kolegama sa PMF-a koji su učesnici u
ovom timskom radu (Milica M. Pantelić, Rada M. Baošić, Maja M. Natić,
Dragana Č. Dabić), kao i kolegama sa svog fakulteta (Sonja P. Pecić,
Predrag V. Vukosavljević), a posebno kolegi Miletu S. Veljoviću.
Ukoliko ste zainteresovani za opširnije rezultate pročitajte nas zajednički rad: "Physicochemical, antioxidant and sensory properties of peach wine made from Redhaven cultivar`.
Нема коментара:
Постави коментар