Vino je najpopularnije alkoholno
piće, a sastavni je deo mnogih evropskih i mediteranskih kultura. Naprosto, vino treba da
se izdaje uz recept, jer je lek. Uz vitamine i minerale koji pomažu boljem
funkcionisanju organizma, vino ima i hranjive sastojke, šećer (dekstroza),
glicerol, proteine i alkohol. Od vitamina su prisutni: A, B i C, kao i 13
minerala. Crveno vino bogatije je hranljivim sastojcima nego belo, a belo ima
nešto više riboflavina (B2 vitamina) od crvenoga. Vitamin B je u vinu stabilan
i ne nestaje starenjem vina.
Sadržaj alkohola u većini vina je umeren (10-15 zapreminskih
%)
Sastojci koji se pozitivno
odražavaju na zdravlje, a nalaze se u vinua su:
- povoljan odnos i sastav organskih kiselina (0,35 do 1,4 % vinske, jabukove, oksalatne, ugljene i dr.);
- materije ukusa i mirisa (1 - 5 promila);
- taninske materije (od 0,7 - 7 promila);
- mineralne materije (1,3 - 4 promila);
- neprevrelih šećera (3 do 15%
- vitamin C i B-kompleksa.
Vino je odlično za vreme jela,
jer svojom kiselinom dostiže nivo kiseline želudačnog soka i tako dopridonosi
boljem varenju. Alkohol u umerenim količinama stimuliše varenje, rad srca,
cirkulaciju i stoga mnogi nutricionisti preporučuju vino kao važan sastojak
ishrane.
Ne verujete?
Pogledajte samo simbol farmacije. Eskulapova (Esculap) zmija pohotljivo se uvila i srče iz Higijine (Hygieia) čaše (kaleža)- simbol farmaceutske struke. Možemo sad zakerati da čaša nije idealna, da više liči na onu za martini, ali da ne tupimo previše.
Možda pije štogod drugo, reći će oni bistriji. Čisto sumnjam da ispija riblje ulje ili mineralnu vodu. Vino, elementarno dragi Votsone!
Sveti gral, večna čežnja čovečanstva.
Razmotrimo sada sve koristi koje dobijamo umerenom konzumacijom vina:
Pomaže u gubitku
kilograma
Pojedina vina sadrže Vitis
rotundifolia, prirodni regulator težine. Konzumacijom ovakvih vina sprečava se
pojava novih masnih stanica i usporava rast postojećih te smanjuje nakupljanje
masnoća u jetri Zbogom masna jetro!
Jedno istraživanje pokazalo je da
su ljudi koji piju čašu vina dnevno vitkiji od onih koji vino konzumiraju
povremeno, ali u većim količinama. Dakle ne budite kampanjci!
Ljudi koji redovno konzumiraju
vino u umerenim količinama imaju uži struk i manje masnih naslaga na stomaku.
Alkohol iz vina podstiče telo na brže sagorevanje kalorija. 'Ajmo sad svi na vino-fitnes!
Međutim, oprezno, jer više od
jedne čaše vina može da rezultira gojenjem.
Korisno je u borbi
protiv raka
Dve odvojene studije Univerziteta u Mizuriju pokazale su da
crveno vino pomaže u lečenju određenih vrsta raka. U studiji objavljenoj 2012.
istraživači su dokazali da antioksidans resveratrol ćelije raka prostate čini kooperativnijim
prilikom njihovog odstranjivanja. Godinu dana kasnije dokazali su da crveno
vino ima isti učinak i na ćelije melanoma te je terapija radijacijom delotvornija
uz resveratrol iz vina nego kad se primjenjuje sama.
Resveratrol uništava ćelije koje
imaju feleričan DNK i koje su kao takve viđene
kao potencijalno kancerogene. Elagična kiselina također sprečava nastanak
kancerogenih ćelija, kao i kvercetin, još jedan koristan sastojak crvenog vina,
za koji Američko društvo za prevenciju raka tvrdi da ubija ćelije raka debelog
creva. I belo vino je korisno u borbi protiv kancerogenih ćelija, ali crveno
sadrži više resveratrola. Vino štiti od raka prostate, smanjuje rizik od raka dojki,
sprečiti karcinom gušterače...
Po tvrdnjama primarijusa Čuan Čaa
antioksidante komponente crvenog vina mogu zaštititi od raka pluća, posebno kod pušača.
Dodaje da je odustajanje od nikotina ipak delotvornije.
Dobro je za zdravlje srca
Ljudi koji povremeno ili umereno
konzumiraju crveno vino dokazano su u manjoj opasnosti od bolesti srca za
razliku od onih koji preteruju ili ga (još gore) uopšte ne piju. Resveratrol i
drugi antioksidanski povećavaju nivo dobrog holesterola, odnosno lipoproteine
visoke gustine, koji pak uklanjaju loš holesterol, odnosno lipoproteine niske
gustine. Za zdravlje srca ključno je umereno konzumiranje vino. Previše
alkohola šteti srcu jer povećava krvni pritisak i loš holesterol te može
dovesti do srčane aritmije.
Jača imunitet
Jedno britansko istraživanje pokazalo
je da čaša vina dnevno smanjuje rizik od dobijanja Helicobacter pylori koja
uzrokuje gastritis i druge probleme u probavnom sistemu. Špansko istraživanje
je pokazalo da vino ublažava i trovanje hranom.
Istraživanje na 4 hiljade ljudi
pokazalo je da oni koji popiju više od 14 čaša crvenog vina u godini imaju 40 %
manje šansi da zapate grip. Vino je prirodna vakcina. Lekari nisu u potpunosti dokučili ovaj učinak vina ali veruju da su i
za njega zaslužni antioksidansi. Stoga, da bi napredovali u istraživanju i
doktori i ostalo medicinsko osoblje redovno ali umerno konzumira vino.
Vino pomaže da bolje i brže
zaspite. Uzmite čašu vina pre spavanja i
videćete da će vam pomoći.
Vino smanjuje rizik od srčanog udara
Antiokisdanski tako smanjuju
opasnost od oštećenja krvnih žila i stvaranja ugrušaka u arterijama. Potvrdila
su to istraživanja Medecinskog univerziteta „Džons Hopkins“ i dokazali da resveratrol
koji se nalazi u pokožici grožđa, ima antiupalna svojstva i sposobnost obnove
krvnih žila.
Za žene bilo koje dobi i muškarce
od 65 godina i starije, pod uslovom da su zdravi, preporučuje se jedna čaša crvenog
vina dnevno, dok mlađi muškarci mogu popiti do dve. Oj, mladosti-poklanjala si,
al' si krala...
Crveno vino smanjuje
rizik od demencije
Umernena količina vina drži dalje
od kuće onog dosadnog Nemaca Alchajmera
(Herr Alzheimer)- s vinom čak su 80 % posto manje šanse da vam se on uvali na gajbu. Uzrok je isti -resveretrol u grožđu povoljno deluje
na mozak.
Slabljenje pamćenja s godinama,
normalna je pojava kod svakog čoveka, no postoje načini da se ta neizbježna neprijatnost
ipak malo uspori. Naučno je dokazano da osobe
u trećoj dobi koje su dnevno pile čašu vina imaju bolje pamćenje i bistrije su.
Štreberi s teksaškog Medicinskog unioverziteta
otkrili su da resveratrol može sprečiti gubitak pamćenja u poodmakloj dobi.
Svoje istraživanje su izveli na pacovima kojima su tokom četiri nedelje davali
resveratrol. Osim što im se poboljšalo pamćenje te su lakše učili, naučnici su
primetili i strukturalna poboljšanja u njihovom hipokampusu, delu mozga
odgovornom za pamćenje, učenje i promene raspoloženja. Žurka, glodari!
Vino smanjuje rizik
od dijabetesa tipa 2
Crveno vino održava prihvatljivu nivo
šećera u krvi i smanjuje opasnost od oboljenja potvrdili su stručnjaci Kineske
naučne akademije.
Glukoza je glavni izvor energije
za naše ćelije. Jednostavni ugljenhidrati u tankom se crevu maskiraju u glukozu
te se uz pomoć alfa-glukozidaze apsorbiraju u krvotok. Crveno vino onemogućava
delovanje ovog enzima, te blokira apsorpciju glukoze gotovo u potpunosti. Naučnici nagađaju da resvertrol podstiče
proizvodnju insulina.
Stoga uz jela bogata
ugljikohidratima nije loše popiti čašu crvenog vina kako šećer u krvi ne bi "skočio".
Vino usporava
starenje kože
Redovno ispijanje vina kožu čini
zdravijom i otpornijom na oštećenja od sunca, a može vam osigurati i najmanje
pet godina dužeg života od ljudi koji ga ne piju redovno.
Razlog svemu tome su opet
antioksidansi, odnosno vitamini, minerali i flavonoidi koji štite telo od
slobodnih radikala. Naučnici veruju da
izloženost slobodnim radikalima ubrzava proces starenja i čini nas podložnijima
raznim bolestima. Antioksidansi uništavaju slobodne radikale i sprečavaju
nastanak novih.
Smanjuje rizik od depresije- čini život zanimljivijim!
Španske naučne stuudije utvrdile su da vinopije ređe pate od depresije. Ispijanje vina je društvena aktivnost pri kojoj se čovek zabavlja i veseli. No, ako se pretera, opet se kreće putem teške depre.
Zdravo je za zube
Ako prebegenemo činenicu da
crveno vino farba zube, ispostavlja se da je ipak zdravo za negu naših zubića!
Sve do nedavno stomatolozi su
upozoravali na opasnosti od crvenog vina i ostalih alkoholnih pića. Naivno se verovalo
da njihova kiselost omekšava caklinu i zube izlaže nastanku karijesa. A šta je onda sa turšijom i kiselim
krastavčićima? Tek su nedavno objavljene studije utvrdile zapravo suprotno - da crveno vino poboljšava
dentalno zdravlje i spriječava nastanak karijesa. To se, prema pretpostavkama postiže uklanjanjem
bakterija sa zuba. Tajna se, zapravo, krije u semenkama grožđa. Fenoli u njima
sprečavaju nastajanje bakterija i šećera, a samim time i karijesa.
Savetuje se pranje zuba posle pijenja
vina, a nije loše između dva gutljaja vina usta isprati vodom.
Poboljšaju libido
Male količine alkohola u vinu
oslobađaju telo od usađenih zabrana, potiru inhibiciju i društveno nametnuta ograničenja te
seksualni život čine zanimljivijim i maštovitijim. Jer, u vinu je istina!
Prevencija od gubitka
vida
Sužavanje krvnih sudova u oku
mogu da izazovu dijabetična retinopatija i starosne makularne degeneracije, no
dobra je vest, tvrde israživači sa Vašingtonskog medicisnkog univerziteta, da
crveno vino može da uspori ili čak zaustavi ovu pojavu.
Za menopauzu bez
posledica
Žene koje se nalaze u životnom razdoblju neposredno pre
menopauze trebalo bi da piju čašu vina dnevno, jer će se tako zaštititi od
dijabetesa tipa 2, pokazalo je jedno harvardsko istraživanje.
Za čvršće kosti
Ljudi koje dnevno konzumiraju
čašu vina imaju bolju masu kostiju od onih koje to ne čine. Osteporoza, od koje
često pate starije osobe, može se takođe efikasno preduprediti redovnim unosom
čašie vina dnevno. I vaš kostur se raduje vinu!
Нема коментара:
Постави коментар