среда, 01. фебруар 2017.

13 dobrih razloga za vino




Vino je najpopularnije alkoholno piće, a sastavni je deo mnogih evropskih i mediteranskih kultura. Naprosto, vino treba da se izdaje uz recept, jer je lek. Uz vitamine i minerale koji pomažu boljem funkcionisanju organizma, vino ima i hranjive sastojke, šećer (dekstroza), glicerol, proteine i alkohol. Od vitamina su prisutni: A, B i C, kao i 13 minerala. Crveno vino bogatije je hranljivim sastojcima nego belo, a belo ima nešto više riboflavina (B2 vitamina) od crvenoga. Vitamin B je u vinu stabilan i ne nestaje starenjem vina. 

Sadržaj alkohola u većini vina je umeren (10-15 zapreminskih %)


 Sastojci koji se pozitivno odražavaju na zdravlje, a nalaze se u vinua su:


  •    povoljan odnos i sastav organskih kiselina (0,35 do 1,4 % vinske, jabukove, oksalatne, ugljene i dr.);
  •     materije ukusa i mirisa (1 - 5 promila);
  •     taninske materije (od 0,7 - 7 promila);
  •     mineralne materije (1,3 - 4 promila);
  •     neprevrelih šećera (3 do 15%
  •     vitamin C i B-kompleksa. 



Vino je odlično za vreme jela, jer svojom kiselinom dostiže nivo kiseline želudačnog soka i tako dopridonosi boljem varenju. Alkohol u umerenim količinama stimuliše varenje, rad srca, cirkulaciju i stoga mnogi nutricionisti preporučuju vino kao važan sastojak ishrane. 

Ne verujete?


Pogledajte samo simbol farmacije. Eskulapova (Esculap) zmija pohotljivo se uvila i srče iz Higijine (Hygieia) čaše (kaleža)- simbol farmaceutske struke. Možemo sad zakerati da čaša nije idealna, da više liči na onu za martini, ali da ne tupimo previše.

Možda pije štogod drugo, reći će oni bistriji. Čisto sumnjam da ispija riblje ulje ili mineralnu vodu. Vino, elementarno dragi Votsone!

Sveti gral, večna čežnja čovečanstva.

 

Razmotrimo sada sve koristi koje dobijamo umerenom konzumacijom vina: 


Pomaže u gubitku kilograma


 

Pojedina vina sadrže Vitis rotundifolia, prirodni regulator težine. Konzumacijom ovakvih vina sprečava se pojava novih masnih stanica i usporava rast postojećih te smanjuje nakupljanje masnoća u jetri Zbogom masna jetro!

Jedno istraživanje pokazalo je da su ljudi koji piju čašu vina dnevno vitkiji od onih koji vino konzumiraju povremeno, ali u većim količinama. Dakle ne budite kampanjci!

Ljudi koji redovno konzumiraju vino u umerenim količinama imaju uži struk i manje masnih naslaga na stomaku. Alkohol iz vina podstiče telo na brže sagorevanje kalorija. 'Ajmo sad svi na vino-fitnes!
Međutim, oprezno, jer više od jedne čaše vina može da rezultira gojenjem.

Korisno je u borbi protiv raka

Dve odvojene studije Univerziteta u Mizuriju pokazale su da crveno vino pomaže u lečenju određenih vrsta raka. U studiji objavljenoj 2012. istraživači su dokazali da antioksidans resveratrol ćelije raka prostate čini kooperativnijim prilikom njihovog odstranjivanja. Godinu dana kasnije dokazali su da crveno vino ima isti učinak i na ćelije melanoma te je terapija radijacijom delotvornija uz resveratrol iz vina nego kad se primjenjuje sama.

Resveratrol uništava ćelije koje imaju feleričan  DNK i koje su kao takve viđene kao potencijalno kancerogene. Elagična kiselina također sprečava nastanak kancerogenih ćelija, kao i kvercetin, još jedan koristan sastojak crvenog vina, za koji Američko društvo za prevenciju raka tvrdi da ubija ćelije raka debelog creva. I belo vino je korisno u borbi protiv kancerogenih ćelija, ali crveno sadrži više resveratrola. Vino štiti od raka prostate, smanjuje rizik od raka dojki, sprečiti karcinom  gušterače...

Po tvrdnjama primarijusa Čuan Čaa antioksidante komponente crvenog vina mogu zaštititi od raka pluća, posebno kod pušača. Dodaje da je odustajanje od nikotina ipak delotvornije. 

Dobro je za zdravlje srca


Ljudi koji povremeno ili umereno konzumiraju crveno vino dokazano su u manjoj opasnosti od bolesti srca za razliku od onih koji preteruju ili ga (još gore) uopšte ne piju. Resveratrol i drugi antioksidanski povećavaju nivo dobrog holesterola, odnosno lipoproteine visoke gustine, koji pak uklanjaju loš holesterol, odnosno lipoproteine niske gustine. Za zdravlje srca ključno je umereno konzumiranje vino. Previše alkohola šteti srcu jer povećava krvni pritisak i loš holesterol te može dovesti do srčane aritmije.

Jača imunitet




Jedno britansko istraživanje pokazalo je da čaša vina dnevno smanjuje rizik od dobijanja Helicobacter pylori koja uzrokuje gastritis i druge probleme u probavnom sistemu. Špansko istraživanje je pokazalo da vino ublažava i trovanje hranom. 

Istraživanje na 4 hiljade ljudi pokazalo je da oni koji popiju više od 14 čaša crvenog vina u godini imaju 40 % manje šansi da zapate grip. Vino je prirodna vakcina. Lekari nisu u potpunosti dokučili ovaj učinak vina ali veruju da su i za njega zaslužni antioksidansi. Stoga, da bi napredovali u istraživanju i doktori i ostalo medicinsko osoblje redovno ali umerno konzumira vino. 

Vino pomaže da bolje i brže zaspite. Uzmite čašu vina pre spavanja  i videćete da će vam pomoći. 

Vino smanjuje rizik od srčanog udara



Antiokisdanski tako smanjuju opasnost od oštećenja krvnih žila i stvaranja ugrušaka u arterijama. Potvrdila su to istraživanja Medecinskog univerziteta „Džons Hopkins“ i dokazali da resveratrol koji se nalazi u pokožici grožđa, ima antiupalna svojstva i sposobnost obnove krvnih žila.

Za žene bilo koje dobi i muškarce od 65 godina i starije, pod uslovom da su zdravi, preporučuje se jedna čaša crvenog vina dnevno, dok mlađi muškarci mogu popiti do dve. Oj, mladosti-poklanjala si, al' si krala...

Crveno vino smanjuje rizik od demencije


Umernena količina vina drži dalje od kuće onog dosadnog Nemaca Alchajmera (Herr Alzheimer)- s vinom čak su 80 % posto manje šanse da vam se on uvali na gajbu. Uzrok je isti -resveretrol u grožđu povoljno deluje na mozak.

Slabljenje pamćenja s godinama, normalna je pojava kod svakog čoveka, no postoje načini da se ta neizbježna neprijatnost  ipak malo uspori. Naučno je dokazano da osobe u trećoj dobi koje su dnevno pile čašu vina imaju bolje pamćenje i bistrije su.

Štreberi s teksaškog Medicinskog unioverziteta otkrili su da resveratrol može sprečiti gubitak pamćenja u poodmakloj dobi. Svoje istraživanje su izveli na pacovima kojima su tokom četiri nedelje davali resveratrol. Osim što im se poboljšalo pamćenje te su lakše učili, naučnici su primetili i strukturalna poboljšanja u njihovom hipokampusu, delu mozga odgovornom za pamćenje, učenje i promene raspoloženja. Žurka, glodari!

Vino smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2

Crveno vino održava prihvatljivu nivo šećera u krvi i smanjuje opasnost od oboljenja potvrdili su stručnjaci Kineske naučne akademije. 

Glukoza je glavni izvor energije za naše ćelije. Jednostavni ugljenhidrati u tankom se crevu maskiraju u glukozu te se uz pomoć alfa-glukozidaze apsorbiraju u krvotok. Crveno vino onemogućava delovanje ovog enzima, te blokira apsorpciju glukoze gotovo u potpunosti. Naučnici nagađaju da resvertrol podstiče proizvodnju insulina.

Stoga uz jela bogata ugljikohidratima nije loše popiti čašu crvenog vina kako šećer u krvi ne bi "skočio".

Vino usporava starenje kože


Redovno ispijanje vina kožu čini zdravijom i otpornijom na oštećenja od sunca, a može vam osigurati i najmanje pet godina dužeg života od ljudi koji ga ne piju redovno. 

Razlog svemu tome su opet antioksidansi, odnosno vitamini, minerali i flavonoidi koji štite telo od slobodnih radikala. Naučnici  veruju da izloženost slobodnim radikalima ubrzava proces starenja i čini nas podložnijima raznim bolestima. Antioksidansi uništavaju slobodne radikale i sprečavaju nastanak novih.


Smanjuje rizik od depresije- čini život zanimljivijim!


Španske naučne stuudije utvrdile su da vinopije ređe pate od depresije. Ispijanje vina je društvena aktivnost pri kojoj se čovek zabavlja i veseli. No, ako se pretera, opet se kreće putem teške depre. 

Zdravo je za zube

Ako prebegenemo činenicu da crveno vino farba zube, ispostavlja se da je ipak zdravo za negu naših zubića! 

Sve do nedavno stomatolozi su upozoravali na opasnosti od crvenog vina i ostalih alkoholnih pića. Naivno se verovalo da njihova kiselost omekšava caklinu i zube izlaže nastanku karijesa. A šta je onda sa turšijom i kiselim krastavčićima? Tek su nedavno objavljene studije  utvrdile zapravo suprotno - da crveno vino poboljšava dentalno zdravlje i spriječava nastanak karijesa. To se, prema pretpostavkama postiže uklanjanjem bakterija sa zuba. Tajna se, zapravo, krije u semenkama grožđa. Fenoli u njima sprečavaju nastajanje bakterija i šećera, a samim time i karijesa.

Savetuje se pranje zuba posle pijenja vina, a nije loše između dva gutljaja vina usta isprati vodom. 

Poboljšaju libido


Male količine alkohola u vinu oslobađaju telo od usađenih zabrana, potiru inhibiciju i društveno nametnuta ograničenja te seksualni život čine zanimljivijim i maštovitijim.  Jer, u vinu je istina!

Prevencija od gubitka vida


Sužavanje krvnih sudova u oku mogu da izazovu dijabetična retinopatija i starosne makularne degeneracije, no dobra je vest, tvrde israživači sa Vašingtonskog medicisnkog univerziteta, da crveno vino može da uspori ili čak zaustavi ovu pojavu. 


Za menopauzu bez posledica

Žene koje se nalaze u životnom razdoblju neposredno pre menopauze trebalo bi da piju čašu vina dnevno, jer će se tako zaštititi od dijabetesa tipa 2, pokazalo je jedno harvardsko istraživanje. 

Za čvršće kosti



Ljudi koje dnevno konzumiraju čašu vina imaju bolju masu kostiju od onih koje to ne čine. Osteporoza, od koje često pate starije osobe, može se takođe efikasno preduprediti redovnim unosom čašie vina dnevno. I vaš kostur se raduje vinu!

Нема коментара: