Kada smo već svi pomislili da je
krenula snežna apokalipsa, da se izopačena snežna kraljica ostvila na nas, po
sedmi put, 23. i 24. marta 2018. od 15 do 20 časova u hotelu Mažestik održan je
VII Beogourmet.
Krenuli smo penušavo. Istorija
vinarije J. de Telmont počinje 1912. godine sa Henrijem Lhopitalom, koji je
želeo da proizvodi šampanjac sa svojim imenom. Ali je njegov sin André najviše
zaslužan, on je birao najbolje parcele iz regiona i tako osigurao jedinstven
kvalitet penušavca familije Telmont. Sada već četvrta generacija doprinosi
ekološkom razvoju. Šampanjac vinarije J. de Telmont rangiran je u top 20
šampanjaca na svetu.
Onda malo da se prisetimo Maroka,
posećujemo vinariju Ouled Thaleb osnovanu 1923, iz mesta Zenata, između
Kazablanke i Rabata. Ova vinarija je napravila revoluciju među marokanskim
vinima 1990-ih godina. U njihovim vinogradima se uzgaja isključivo organsko
grožđe. Posebno su nam se dopala dva od četiri crvenih vina koje su ponudili na
probu.
Prelazimo more i dolazimo do Vinarije Antonutti s istorijom dugu skoro sto godina, a u koju je ugrađen rad četiri generacije. Danas je sa velikom strašću i ljubavi vode Adriana, Lino, Caterina, Nicola i Riccardo. Oko pedeset hektara u srcu Friuli Grave. Probali smo Traminer Aromantico.
Sledi Vinarija Anna Spinato
nastala davne 1952 godine u regionu Veneto, nadomak reke Piave. Ova vinarija je
ponosna na svoju široku paletu proizvoda. Od lokalnih kao što su Raboso Piave i
Prosecco, kao i vinima od internacionalnih sorti Pinot Grigio, Chardonnay, i
crvenih kao Merlot, Cabernet Sauvignon i drugih. A od 2012 ponosni su vlasnici sertifikata
za organska vina.
Cantine Mucci je italijanska vinarija iz Abruca u svome vinogradu ima četiri vrste grožđa - Montepulciano, Trebbiano, Falanghina IGT Terre di Chieti i Pecorino IGT. Vinarija postoji od 1985 godine, prati tradiciju, ali je dopunjuje i savremenim metodama.
Posećujemo ui vinariju Briziarelli iz Umbrije koju je osnovao Pio Briziarelli, davne 1906. godine, kao i vinariju Corte Fornaledo porodice Borghetti s vinogradima tik iznad starog sela Purano. Vinarija je započela zvaničnu proizvodnju svojih vina berbom 2009 godine, te probamo vina i razgovaramo o njima.
Paladin vinarija se nalazi
izmedju Veneta i Friulija u Italiji. Njena istorija počinje 1962 godine sa
Valentinom Paladinom. Prvu nagradu za svoje proizvode dobila 1975, i skoro
svake godine nakon toga.
TTC Sourcing je distributer
široke palete italijanskih proizvoda, koji je na VII Beogourmet-u predstavio par
manjih malih vinarija.
Vinarija Lipovac se nalazi u
neposrednoj blizini nacionalnog parka Skadarsko jezero. Ekskluzivnosti vina
doprinosi, tehnologija proizvodnje i čuvanja u buradima (bariku), cisternama od
nerđajućeg čelika, a enolozi koriste i amfore i kvevre. Način pravljenja vina u
kvevrima poznat je još iz vremena države Urartu, od VIII veka prije naše ere. Od
2011 godine ta metoda je uključena u spisak UNESKO nasljeđa. Amforno vino
podrazumeva sazrevanje vina u glinenim amforama. Kvevri, takođe amforno vino, karakteristično
po tome što se amfore zakopavaju u zemlju.
Probamo specifičan šardone ove
vinarije, te oranž GEU od morave i žižka koja je prošla maceracije od 60 dana,
a zatim odležala 4-6 meseci u amforama od terakote. Nakon roze od vranaca
HARMONIJE, isprobavamo MODEL (vranac 80%, syrah 20%). Definitivno zanimljiva
vina, doduše nešto skuplja nego što je naše tržište naviklo.
Vinarija Nuić predstavila se sa Blatinom
i Žilavkom, kao i jednim dobrim kuve od crvenih sorti. Ova hercegovačka
vinarija u vinograde su pretvorili 35 hektara krša kamenjara, te napravila najmoderniju
vinariju u regiji. Vinogradi Nuić poseduje zasade na ukupnoj površini od 35
hektara, a u svom asortimanu imaju mnoge sorte vinove loze. Pored autohtonih
najzastupljenijih sorti, žilavke i blatine, tu su i one međunarodne (merlot,
cabernet sauvignon, cabernet franc, syrah...) Eksperimentišu s korčulanskim belim
pošipom kao i plavcem malim. Po rečima vlasnika Vinograda Nuić, Josipa Nuića, vinarija
je najprepoznatljivija po vinu od autohtone sorte vinove loze (trnjak), koji se
uobičajno dodavao blatini.
Prelazimo na domaći tereni i Vinariju
Toma Zdravković iz Čačka, koja je u znak sećanja na legendarnog pevača nazvala
tako svoje proizvode, nošeni parolom da svaki pravi boem zaslužuje vino sa
svojim imenom. U svojoj ponudi imaju crveno i belo vino, kao i limitiranu
seriju crvenog vina u magnum bocama.
Stižemo i do starog znanca Podruma
Dajić iz Negotinske krajine, vlasnika Saše Dajiće, kojeg je zastupao njegov
kum. Vinarija se nalazi u selu Mihajlovcu. Dajić je sve do 2002. godine uzgajao
grožđe u porodičnom vinogradu i
proizvodio vino samo za sopstvene potrebe. Vino vinarije je svakako game, a
nismo odbili ni pono noar, merlo, kaberne fran i kaberne sovinon.
Vino kalem iz Velike Drenove,
obradovala nas je lepim sovinjonom, zatim rizlingom, rozeom od kvalitetnih vinskih sorti iz
Zapadnomoravskog rejona, proizvedenom po tehnologiji za bela vina.Slede crvena vina:
merlo, kaberne, vranac.
Za one koji su ogladneli tu je Sirana
Jovanović iz Smedereva s punomasnim sirevima s dodacima žalfije, tartufa, vina...
Ako volite slatko pa u završnici
ljuto tu je Ljuta Sremica iz Šida, koja proizvodi slatko od ljutih paprika i
ljute džemove. Svi proizvodi su organski i pravljeni od pažljivo biranih
sastojaka koji uz vino samo raspaljuju čula.
Tartufi SR su porodična firma,
koja se uspešno bavi sakupljanjem, prodajom, izvozom tartufa i proizvodnjom
proizvoda sa tartufima. Proizvode soseve, maslinovo ulje, so, med, rakiju,
naravno sve to sa dodatkom neke vrste tartufa.
Prelazimo na žestoke stvari. Tessendier
& Fils je francuska destilerija koja proizvodi originalni konjak, a nalazi
se u gradu Konjak. Postoji preko sto godina i ima veoma bogatu istoriju, kao i
dugu tradiciju koja se prenosila generacijama.
Srpsko Zvono Zorana Milinkovića, nastavlja
tradiciju pradede Marka, dede Sava i oca Vladislava praveći rakiju od šljiva
uzbranih iz njihovog šljivika. Tu je i program voćnih rakija.
Destilerija Novićević je
prepoznatljiva po jedinstvenoj rakiji od meda. Proizvode dve vrste od kojih je
jedna jačine 40% vol. koja je sazrela u jasenovom buretu i nije slatka, a druga
sa dodatkom meda jačine 28% vol. Rakija iz ove porodične destilerije odleži
najmanje dve godine u jasenovom buretu. Ono čuva karakterističnu aromu,
najplemenitije osobine meda i daje prelepu zlatnožutu boju. Jedinstven kvalitet
i inovativnost u pravljenu domaće rakije ono su što ovu destileriju sigurno
vodi da jednog dana postane prepoznatljiv srpski brend.
1 коментар:
Sve obuhvaćeno. Konkretno, diskretno i zanimljivo. Bravo.
Постави коментар