U nedeljno kasno popodne zaputili
smo se ka zemunskom keju, mimoišavši mahnitu gužvu ispred TC Ušće.
Zaputili smo se na udobni Botel Čarli (hotel na brodu) na „Interaktivnu degustacionu radionicu: Osvestite čula, osetite sebe“ u organizaciji Vinodeljstva.
Zaputili smo se na udobni Botel Čarli (hotel na brodu) na „Interaktivnu degustacionu radionicu: Osvestite čula, osetite sebe“ u organizaciji Vinodeljstva.
Autorka Vesna Miličević (zadužena i za recepte
kolača) i Mirko Rnjak poveli su nas
na jedno lepo i slatko opuštajuće putovanje i razbili predrasudu da su bela
vina namenjena samo lepim danima. Sasvim dobro legnu i u neko prohladno vetrovito veče, poput ovog.
Krenuli
smo od Makedonije da bi, preko Negotina, stigli do vinarije s Fruške gore koja
se ugnezdila između dva tamošnja manastira.
Isprobali smo tri izuzetno zanimljive kombinacije belih
vina i kolača:
Grenache Blanc 2016. makedonske
vinarije Tikveš je vino koje potpisuje Filip
Kambi, nagrađivano na međunarodnim vinskim takmičenjima. U pitanju je svetložuto vino s
zelenim prelivima od vinske sorte grenaš, komplesno vino s aromama od citrusnih do cvetnih aroma, s
notama breskve, dinje i limunove kore. Njemu su voditelji ove slatke radionice
pridružili braon kolač, kremasto-penast s patišpanjom i voćem (mandarina) natopljenim
vodom pomorandžinog cveta i ukrašenim i oplemenjenim bademovim listićima. Odmah
su skladno zaplesali na radost prisutnih.
Aglaja Sauvignon
& Semillon 2016. negotinske vinarije Vimmid
koja ima 6,5 hektara vinograda na jugoistočnim padinama brda Bukova,
četiri kilometara udaljenih od Negotina i nove zasade vinove loze u selu
Trnjanu. Vinarija "Vimmid" se nalazi u selu Vidrovcu i radi od 2010. godine.
Ovo kupažno vino (s idealnim polovina učesnika) stiže iz četiri decenije starih
vinograda u Smedovcu, Rajačko vinogorje. Ime vuče korene iz grčkog jezika i
označava sjaj, ljubav. Opisao ju je u svojem delu Fjodor Mihajlovič Dostojevski
(Idiot, glavni ženski lik Aglaja). Obzirom da petina grožđa fermentiše u bariku 3 meseca, a ostatak u inoksu konstrolisanom
fermentacijom, ovo vino zelenkastožute boje karakterišu raskošni buke i
kompleksna struktura, svežina koju duguje citrusnim aromama (pre svega limeti)
i mineralno-medna završnica. U miraz je dobilo narandžasti patišpanj
kolač s marakuja kremom i dekoracijom od maline, nara i nane koja su ovoj vezi
dodelili final touch i kako reče
nadahnuto Vesna „obojili drugim bojama“.
Joakim i Ana 2014. fruškogorske
vinarije Hopovo Dragana Zarića je eksluzivno i limitirano suvo vino.
Proizvede se godišnje tek hiljadu litara. Prva berba bila je 2005. godine. Ono
što vas dočeka u čaši i poželi vam
dobrodošlicu na nosu to je desertno-aromatska zavodljivost Muscata frontignana (muscat a
petit grains 50%,) koje je odmah dobilo pratnju (folle blanch 12,5%, ugni blanc 12,5%, colombar12,5%, clairette12,5%
) koji su utekli od armenjaka i uticali da ovo vino bude kompleksno,
diskretno-nenametljivo, a opet da vas razoruža i osvoji prefinjenim, specifičnim
aromama, laganom lepršavošću i svežim i lepim kiselinama. Ovo vino smo sparili s žutim kolačem s cvetom ljubičice od prhkog
linzer testa (koristi se za tartove) s puterom i citrusima, porubom od lomljenog
lešnika i komadićima grejpa. Ovako
aromatični kolač lepo se družio s ovim sjajnim muskatinim vinom, a vrhunac su
doživeli kada je na scenu stupila ljubičica.
Inspiracija je tu, a organizatori najavljuju uzbudljiv nastavak
ovog slatkog i intrigantnog druženja. Do skorog viđenja!
Нема коментара:
Постави коментар