четвртак, 25. фебруар 2021.

VINARIJA „ĐURĐIĆ“ U VINOTECI „VINA MOSAICA“




Piše i fotografiše: Gordan Gorunović

 

Poslednje nedelje februara u vinoteci „Vina Mosaica“ u toku je degustacija i promocija vinarije „Đurđić“ za saradnike, kupce i ljubitelje dobrog vina. Besplatna proba sjajnog kaberne frana (Cabernet Franc 2017 ove vinarije već osvojio zlato u Bergamu), jednog od najboljih na domaćem tržištu i bermeta će trajati do subote u strogom centru Beograda u ulici Zmaja od Noćaja 9. 

Uz podsticajni period za kupovinu, akcije i popuste prava je prilika za sve ljubitelje grožđanog nektara. Vrlo bitno je da u vinoteci rade ljudi koji su poznavaoci a to je ovde pravi slučaj uz samu edukaciju koja ide jednom nedeljno u vidu emisije „Vino i vinogradarstvo“ Baneta Markovića, koja je logistička podrška sa bazom u ovoj lokalu. 

Lepa prilika za bezbedno druženje je pogotovo u kasnijih satima kada dame dođu da uživaju u slatkom bermetu „Crni vitez“ koji je desertno aromatizovano vino sa izraženom biljnom notom.

Toplo vreme omogućilo je da se na trotoaru istorijskog dela glavnog grada može da se uživa u vinima. Dražen Đurđić godinama zavređuje poštovanje i poverenje enoljubaca. Svoj sportski duh rukometaša zadržao je i u vinogradu, što je dovelo do odličnih proizvoda snažnog vinogorja. Nedaleko od samog centra Sremskih Karlovaca, među pažljivo negovanim vinogradima, podignuta je vinarija u kom se oseća toplina duha upotpunjena vinima vrhunskog kvaliteta. U sortimentu se ističu Traminac i Kaberne fran.



Ipak moj favorit je od prvog susreta pre dosta godina Kaberne fran sa svojom redizajniranom etiketom plave boje bez ikakvog natpisa. To sam na ovoj degustaciji i potvrdio. Karakteristični miris pečenih crvenih paprika, jagoda, malina i još nekih finih aroma okrivam u ovom uvek dobrodošlom vinu uz malo snažniju hranu. Uz umerene kiseline i tanine, oseti se ukus višanja, dimljenog paradajza i origana. Usna šupljina brzo reaguje na sve arome, jedino je malo kraća završinca što može imati svojih prednosti. Svakako najpozitivnije što godinama nivo kvaliteta konstantno stoji kao snažna rukometna odbrana. Uz nadu da će biti sve više ovakvih promocija uz poboljšanje epidemiološke situacije, radujem se druženju sa enološkom družinom i predanim proizvođačima među kojima u odabranom krugu stoji i vinarija „Đurđić“.

Нема коментара: