Proleće se budilo mnogo sporije nego što smo želeli. Večeri su još
bile prilično sveže da bi bile ugodne. Zato smo skrovište od večernje
studeni pronašli u udobrnom prostoru restorana „Teatroteka“ u Gospodar
Jovanovoj ulici, odmah pored pozorišnog i Vukovog i Dositejevog muzeja.
Naš prijatelj, vinar, somelijer i muzičar IvIca Stojanović je već bio
tamo. Nasmejan kao i uvek, već je nazdravljao sa nekim poznatim nam i
dragim ljudima.
Pored
druženja uz neke lepe note, na programu smo imali i moju omiljenu
delatnost slaganje hrane, vina i muzike. Jedino ostaje žal što nije
bilo više gostiju, jer kada je tu Ivica nešto i naučite o vinu, a
uživate u lepim stihovima i predivnoj muzici. A tek vino i hrana!
Vinica Stojanović nalazi se u Slankamenačkim vinogradims, u ravnom Sremu, a udaljena je 55 kilometara od Beograda. Ove godine nam sprema nova iznenađenja u vidu vina od autohtonih sorti. Budite spremni da se oduševite!
Vlasnik vinarije Ivica Stojanović uz gitaru i Saša Smiljković uz harmoniku, pevali su, recitovali i kazivali nam o vinu i ljubavi. Pa sam čemu od svega toga čulnog dati prioritet, a ne ogrešiti se...
Druženje
smo započeli uz belo vino `Bisernicu“ Stojanović 2013 (kupažu
sovinjona, šardonea i tamjanike) uz rolnice od kozijeg sira sa pršutom i
grilovanim tikvicama u belom sosu od aromatičnog bilja. Tu nam je Ivica
skrenuo pažnju da je u pesmama belo vino zanemareno u korist crvenog;
Nastavili smo uz zajapurenu „Sremicu“ Stojanović 2013 (lepršavi roze od muskat hamburga, slankamenke i kaberne sovinjona) uz pileći file u vinu sa crvenim sosom od šumskih jagoda;
Sledilo je crveno vino „Peharnik` iz 2012. godine (moćna kupaža kaberne sovinjona, merloa i širaza) koje je osvojilo pregršt medalja i povelju "Šampion kvaliteta" na trećem međunarodnom sajmu vina `ŽUPA 2014`. Uz „Peharnik“ probali smo juneći ramstek u sosu od vrganja. Tu smo isprobali onu drugu varijantu slaganja hrane i vina – da se suprotnosti privlače.
Ovo vino je ime dobilo po dvorskoj titulu u srednjovekovnoj Srbiji, a danas peharnike nazivamo somelijerima (ili obrnuto). Na dvoru Nemanjića peharnik je uveden po uzoru na vizantijski dvorski ceremonijal. Naime vizantijskog cara su, tokom svečanih obeda, posluživali domestik i domestik stolnik (titula znatno viša od peharnika).
Stefana
Uroša je tako, do svoje smrti (1362. godine), posluživao enohijer
Dabiživ. Po tumačenju Stojana Novakovića enohijer je podrumar ili
pivarnik, a prema Konstantinu Jirečeku to je, upravo, carski peharnik.
Proširena intitulacija enohijera Dabiživa nalazi se na natpisu u
manastiru Treskavica, kod Prilepa, gde se on označava kao enohijer svih
srpskih zemalja, grčke i pomorske. Ukoliko se, u slučaju enohijera
Dabiživa zapravo radi o Dabriživu Čihoriću, onda je ovaj vlastelin u
doba kraljevstva nosio srpsku, a u doba carstva vizantijsku titulu.
Sa
domaćim i stranim zvanjem javlja se Pribac Hrebeljanović, otac kneza
Lazara Hrebeljanovića. On je zapamćen kao logotet, sluga i veliki sluga,
a u jednom dokumentu se oslovljava titulom peharnika.
Nemanjićki dvor bio je uzor oblasnim vladarima. Peharnik Radihna bio je vlastelin despota Jovana Dragaša.
A
konac delo krasi, a obrok desert, čokoladni kolač uz poznati sremski
vinski delkates, desertno vino Bermet Stojanović 2012. I tako reč po
reč, vreme proteče brzinom svetlosti.
A
kako to već biva na ovakvim vinskim druženjima, kada je Ivica odložio
gitaru, Savin iz SS-mar vinarije izneo je na sto svoja vina. Doneo ih je
svom kolegi, a kolega Ivica nije bio cicija pa je predivnu Frankovku
podelio sa nama.
Нема коментара:
Постави коментар