Kada sam, u detinjstvu, prvi put čuo za pojam raja, za jednu
idealizovanu sliku u kojoj su utkane sve ljudske želje i sve ljudske
nade, pomislio sam da je to još jedna od brojnih bajki za decu. Nešto sa
čime se lakše živi. Sumnju mi je, dodatno, podgrevalo to što je ta
slika bila tak u nagoveštaju, maglovita, daleka, ostvariva tek u nekom
drugom životu.
Godine su prolazile, a daljine su se
smanjivale, pa sam se tako, obreo u gradu, italijanskom, a našem. A on
je bio samo inicijalna kapisla za dalja istraživanja te prelepe i bogom
dane zemlje. Uz sjajne predele i neke lepe i duhovite ljude, išla je i
lepota, umetnost, radost života, sjajna hrana i vina i muzika.
Tada
sam shvatio da ne treba tražiti Atlantidu, niti imaginarni raj. On se
nalazi na dohvat ruke, tu u komšiluku i zove se Italija. A ovog petog
marta raj nam je došao „na noge“.
Drugi po redu BALKAN
WINE EXPO održan je u Belexpo centru, u organizaciji izdavačke kuće
Bako Arijana (Bacco Arianna) iz Treviza i njihovog specijalizovanog
časopisa „Papageno“, kao i pod pokroviteljstvom italijanske ambasade u
Beogradu. Predstavilo nam se više od 30 proizvođača vina, dva velika
konzorcijuma, preko 300 etiketa najboljih italijanskih vina i šest
proizvođača maslinovog ulja. Proputovali smo tako i ne samo virtuelno,
već i prilično fluidno i miomirisno kroz italijanske regije: Pijemonte
(Piemonte), Lombardiju (Lombardia), Veneto (Veneto), Friuli (Friuli),
Toskanu (Toscana), Abruco (Abruzzo) i Pulju (Puglia). Upoznali smo se sa
najvažnijim autohtonim vinima Italije, sa pravom vinskom slikom te
predivne zemlje, sa njenim teroarom i blagom koje se iz njega crpi.
Zemlju sa 467 priznatih sorti i 440 denominacija!
Prema rečima Alvara De Ane (Alvaro De Anne), odgovornog urednika časopisa „Papageno“, vinska kultura u Srbiji je na zavidnom nivou i Srbija, svakog dana se sve više razvija i predstavlja stratešku destinaciju za brojne kategorije proizvoda iz Italije. To je posebno značajno u ova krizna vremena, kada nedostatak novca gasi skoro sve projekte. Čast je upoznati se sa dostignućima jedne od vinskih velesila sveta, nešto naučiti, pa posebno raduje i prisustvo srpskih vinara na ovoj prestižnoj vinskoj manifestaciji.
„Ponovo smo u Beogradu jer trenutno u Srbiji postoji najveće interesovanje za italijanska vina, a to nam je dokazao prošlogodišnji uspeh ove vinske manifestacije. Balkan Wine Expo je uspeo da umreži naše proizvođače i vaše distributere i sada možemo s ponosom reći da je, na obostrano zadovoljstvo, ponuda italijanskih vina i rakija u vašim restoranima još veća. Balkan Wine Expo je šansa za sve koji žele razmenu informacija i iskustava, koji žele da dobiju kvalitet po razumnoj ceni i što je najvažnije samo najbolje za svoje goste“ , izjavio je Alvaro De Ane.
I
kao da je vreme htelo da nas priredi atmosferu Venecije pri poplavama,
crveni alarm za nevreme je bio aktiviran, ali to nas nije obeshrabrilo,
pa smo se zaputili u hotel Holiday Inn Belgrade, u koje su održani
seminar o vinima regije Veneto i radionica posvećena maslinovom ulju.
S
manjim kašnjnjem, koje je uslovilo kišno vreme, ali i tipična balkanska
opuštenost posetilaca, otpočeo je seminar pod nazivom „Vina regije
Veneto“ iza koga se krilo predstavljanje i degustacija DOC i DOCG vina
regije Veneto. Obimno gradivo koje je obuhvatalo sedamnaest vina. Na
početku nas je pozdravila Đurđa Katić, potpredsednica Asocijacije
somelijera Srbije.
Zatim
nam se obratio Arturo Stoketi (Arturo Stocchetti), predsednik UVIVE –
Unije konzorcijuma vina regije Veneto, a onda je reč preuzeo Bartolomeo
Roberto Lepori (novinar i somelijer master klas A.I.S.). Da bismo se
bolje razumeli pomogla nam je Milica Smoljanić. Vina smo degustirali iz
Zafferano čaša-Esperienze (iskustvo), jedinstvenih po tome što
omogućavaju direktno dekantiranje vina u samoj čaši.
Veneto
kao vinska italijnaska regija ostvaruje impresivnih 30 % celokupne
produkcije. Krenuli smo sa italijanskim penušavim vinima, popularnim
„prosekom“, čija je Veneto baš kolevka, a koji se proizvode metodom
„martinoti“ („šarmat“, drugom fermentacijom u čeličnim tankovima, a ne u
samoj boci što proizvodnju čini ekonomski prihvatljivijom). Po količini
neprevrelog šećera proseko vina deli se na brut (0-12 g/l), ekstra
suv (12-17 g/l), suv (17-32 g/l), a opšta karakteristika im je
lepršavost, niski sadržaj alkohola, svežina i voćne arome. Krećemo se
dalje preko belog pinoa i par sjajnih soavea sa karakterističnim aromama
pečenih badema i zanimljivog sivog pinoa iz Venecije, prelazimo na
crvena vina od Merlo rezerve iz 2011 Ville Sceriman do selekcije amarone
vina, koje se dobija od delimično suvog grožđa.
Saznali
smo da se do amaronea, kao i do većine sjajnih stvari došlo greškom pri
samom procesu proizvodnje. Vlasnik vinarije, probavši vino uzviknuo
je: „Gorko je!“, a enolog „To je amorone!“. Bilo kako bilo, dobili smo
puno, bogato, džemasto vino, sa aromama zrelih šljiva, kakaoa i začina,
koje često skrivaju i zavidan alkoholni kapacitet. Probali smo vina
različitih stilova, različitih vinskih filozofija i svako je u ovom
vinskoj igraonici mogao da pronađe svoj komad neba.
Kraći
predah, a onda prelazimo na radionicu "Maslinovo ulje i njegove
teritorije". Bila je ovo svojevrsna svetkovina za radoznale.
Maslinovo
ulje koristi se od antičkih vremena za spremanje raznih jela i salata.
Od svih biljnih ulja ima najbolji odnos omega-3 i omega-6 masnih
kiselina. Sadrži visok nivo nezasićenih masnih kiselina koje smanjuju
loš holesterol LDL. Maslinovo ulje sadrži brojne antioksidante,
vitamine E, A, D i K, karoten i lecitin (prirodni antioksidant koji
stimuliše metabolizam šećera, masnoća i belančevina).
Hvala
Danijelu Selvanju, predsedniku “Federdop Olio”, konzorcijuma za zaštitu
maslinovog ulja, što nam je otškrinuo vrata koja vode u svet eksta
devičanskih maslinovih ulja.
Kod
maslinovih ulja nije bitna boja, zato je degustaciona čaša tamno plave
boje. Boja maslina utiče na boju maslinovog ulja. Kod maslinovog ulja
ocenjujemo senzorske komponente (ukus i miris) i oni kod kvalitetnih
ulja moraju da budu u saglasju. Nepoželjna svojstva su posledica
ljudskih grešaka i uključuju pojmove: plesnjiv, metalan, užegao i
slično.
Od
sto kilograma maslina dobija se 10-25 kilograma maslinovog ulja. Ono
dobijeno pri prvom ceđenju naziva se ekstra devičansko maslinovo ulje.
Kao i kod grožđa, maslinu treba znati kad i kao ubrati. A šta to osećamo
kod maslinovog ulja: travnate i voćne note, gorčinu i pikantnost,
slatkoću... Ekstra devičansko maslinovo ulje ima slobodne masne kiseline
do 0,8 %, a sa porastom kiselina opada i kvalitet maslinovog ulja.
Sledeći parametar koji definiše kvalitet maslinovog ulja je peroksidni
broj koji se kreće do 20. Da bi devičansko maslinovo ulje bilo jestivo
peroksidni broj ne sme da pređe 10 mmol O2/kg, a poželjno je da ne bude
veći od 5 mmola.
Maslinova
ulja po kvalitetu delimo na ekstra devičanska, devičanska, maslinova
ulja i najniži stadijum je ulje maslinove komine. Kad ga u čaši
protresemo, na zidovima treba da ostavlja masne suze. Maslinovo ulje se
testira tako što zagrejete i pokrijete čašu, da dosegne temperaturu
tela. Test koji nemojte da isprobate kod kuće je da zamrznete bocu
maslinovog ulja. U slučaju da se cela zamrzne dobro je, a ako formira
slojeve nije bezgrešno. Maslinovo ulje čuva se na temperaturama od 16-18
°C.
Za
sve one, u kondiciji, kojima seminar i radionica nije bila dovoljna za
upliv u čarobni svet italijanskih vina kao i onima koji su stigli
kasnije stajala je na usluzi i vinska arena u Belexpo centra sa već
pomenutih preko trista vinskih etiketa.
Meni je bilo
sasvim dovoljno što je ovaj kišoviti dan obasjalo sunce sa Apenisnkog
poluostrva. I što sam mogao da uživam u plodovima toga sunca. Do iduće
godine!
Нема коментара:
Постави коментар