понедељак, 21. новембар 2016.

Vinarija Pruna, Vuković, Mlavski vinogradski rejon na XI Sajmu etno hrane i pića

 

Destilerija i vinarija Pruna se nalazi u jednom od najživopisnijih delova Srbije. Smeštena u selu Vuković, u neposrednoj okolini Đerdapske klisure kroz koju moćni Dunav na svom putu ka Crnom moru nosi svo bogatstvo prirode, istorije i nasleđa ljudi koji vekovima žive na njegovim obalama, vinarija i destilerija Pruna se u svom radu oslanja na znanje koje se prenosilo sa generacije na generaciju i modernu tehnologiju kako bi u vina i rakije preneli autentične mirise i ukuse istočne Srbije.

Selo Vuković, smešteno između Golupca i Kučeva, pripada mlavskom vinogradarskom rejonu, a od davnina je poznato po kvalitetnim rakijama i vinama. Njegovi stanovnici generacijama čuvaju porodične veštine i znanje u pravljenju alkoholnih pića. Iako je period industrijalizacije i socijalizma u bivšoj Jugoslaviji učinio da se ukupne površine pod vinogradima i voćnjacima znatno smanje, ipak je svaka kuća uspela da sačuva manje vinograde i voćnjake kako bi proizvodili najbolje vino i rakiju za porodične potrebe, slave i veselja, a samim tim sačuvali porodično nasleđe.

2011. godine, Slobodan Ilić, vlasnik vinarije i destilerije Pruna, je odlučio da svoju porodičnu tradiciju u pravljenju vina i rakije osavremeni i predstavi vama ono najbolje što pružaju osunčane padine koje se blago spuštaju ka Dunavu, zemljište pogodno za gajenje vinove loze i voća, povoljni klimatski uslovi i vetrovi koji prate tok Dunava.


Vinarija i destilerija Pruna, najmlađa članica Putnik grupe, izložiće svoja vina i rakije po prvi put na XI Sajmu etno hrane i pića koji se održava od 23. do 26. novembra 2016. godine u hali 3 Beogradskog sajma, zajedno sa više od 400 domaćih i inostranih proizvođača hrane i pića pripremanih po tradicionalnim receptima na tradicionalan način.Štand vinarije i destilerije Pruna se nalazi u sklopu štanda Regionalne privredne komore Požarevca.

Нема коментара: