Iza nas je dvodnevno izdanje Wine
Jam Originals (WJO), regionalnog sajma i konferencije posvećene autentičnim
vinima i vinima od autohtonih sorti sa ovih prostora koja je održano u petak,
18. novembra i subotu 19, u beogradskom hotelu Radisson Blu Old Mill.
Wine Jam Orginals koji ove godine nosi oznaku nulti, nukleus je svojevrsne platforma koja treba da okupi vinare, distributere i sve one koje vino kao takvo zanima, a u cilju posticanja proizvodnje i prodaje srpskih vina.
Dokaz da ovo nije sebično
okupljanje, govori i podatak da je u svoje okrilje prigrlilo moje drage
prijatelje iz Rakije uglavnom (Ilija Malović i Zoran Radoman
www.rakijauglavnom.com), koji su se osvrnuli na stanje autohtonih sorti šljive,
koje po njihovim rečima, jedine daju prestižnu srpsku rakiju. Kao dokaz svoje
tvrdnje, ponudili su i sto za degustaciju, sa najboljim srpskim rakijama.
Sledi izlaganje Oskara Maurera,
vinara, pionira u uzgoju autohtonih sorti grožđa na ovim prostorima, godinama
neprepoznatog u nas, a uspešnog u
svetu. Ugostili smo i komšije koje su nas upoznale sa “SlučajemTribidrag”. Naime, Davorka Krnić-Trick i Iva Drganc iz Udruge Tribidrag
koje su nas upoznale sa lozom poznatom i kao crljenak, a koja je, utvrdila je to
DNK analiza, punokrvni srodnik svetski poznatih primitiva i zinfandela.
Kulinarski umetnik Filip Ćirić, iz
restoran HOMA, Beograd izneo nam je šta je to ključno u autentičnoj
gastronomijoj definiciji savremene Srbije, gde treba da se oslonimo na tradiciju
i kako da je prilagodimo savremenim potrebama potrošača. O tome da je naš
sagovornik, poreklom iz Pirota relevantan, govori oduševljenje njegove
klijentele, od kojih su mnogi stranci.
Na izložbenim štandovima
predstavile sui se Vinarija Vilimonović, Vinarija Stojanović, Pusula, Vukoje,
Budimir, Dukay-Sagmeister, Barun, San
Tomaso, Jungić, Komuna, Stobi, Jakončić, Matalj, Temet, Cilić, Čokot, Daić, Vimmid,
Mikić, janucić, Raj, Tanića pimnice, Mali podrum Gajić, Ravnica, Organska
vinarija Plavinci, Vinarija Acumincum, Feravino, Vinarija Lipovac, Vinarija
Jeremić, Doja, Do kraja sveta, Ivanović, Izba Jovanović, Čaša vina i priča,
Todorović, Vinarija Trišić..
Za one koje
odgladne bilo je tu Belgrader sireva, maslinovog ulja Colavita i hlebova Roggenart,
a ponuđen je i prigodan meni:
- rukola/koziji sir/sos od šumske jagode;
- čupkana svinjetina/kupus/senf;
- pileći batak/povrće u belom sosu;
- domaća pasta/sir sa tartufima;
- čokoladni mus sa suvom šljivom.
Festival
su obeležile i specijalizovane radionice na kojima je mogla da se razmene
mišljanja, a što da ne i ponešto nauči. Dosta toga i da se i proba. U potrazi za
originalnim vinskim identitetom jasno je da se treba vezati za ono što je
jedinstveno za dato podnevlje. Na globalnom tržištu, gde se autentičnost i
posebnost sve više ceni i traži, lakše je i racionalnije iskoristiti postojeću
originalnost, uz kvalitetnu komunikaciju, nego izmišljati nešto novo. U tom
pravcu je osmerio svoj brod WJO. Želimo mu srećnu i uspešnu plovidbu, a mi
ćemo se, povremeno, ukrcavati i iskrcavati.
Нема коментара:
Постави коментар