среда, 23. новембар 2016.

Vina južne Italije


 

Masterklas koji je organizovala Italijanska agencija za spoljnu trgovinu (ICE) 15. novembra 2016. u Kristalnoj dvorani hotela Hajat u Beogradu imao je za temu predstavljenje vinske tradicije četiri regiona južne Italije: Kalabrije, Kampanije, Pulje i Sicilije.

Italija je, donedavno, bila najveći proizvođač vina na svetu (prošle godine ju je prestigla Španija), pa je logično i veliki izvoznik i pored toga što su joj stanovnici zakleti vinoljupci. I dok smo na  Balkan WineExpo 2015 krstarili širom Italije, ovde smo se koncentrisali na sam jug.



Đovani Mafoda, direktor beogradske kancelarije agencije ACE istakao je da je ovaj masterklas samo uvod u događaje koji slede početkom sledeće godine. Kruna toga biće Berza vina koja će biti organizovana 21. februara 2017. godine, a kada će Beograd pohoditi i vinari s juga Italije.


Kroz vinski putopis južne Italije proveli su nas italijanski enolog Barbara Tamburini i urednik magazina Vino i fino Igor Luković. Gospođa Tamburini napomenula je da se ovaj deo Italiji diči vinskom tradicijom dugom preko 1200 godina. Putovanje je proteklo uz video klipove, razgovor o teroaru, ali i kulturnoj baštini, propraćeno degustacijom deset  vina iz ove četiri regije. Osvrnuli smo se i na priču o autohtonim sortama juga Italije: greko bjanko, galjiopo, negroamaro...


Iz Kalabrije su došla 2 vina: Ciro Bianco Librandi 2015,  od sorte greko bjanko i Duca Sanfelice 2012, od sorte galjopo. 

Kampanija su predstavljala  vina Feudi Greco Di Tufo 2015 od sorte greko di tufo  i Serpico Irpinia Aglianico 2004, od aljaniko grožđa.

Pulja je donela  roze Negroamaro Rosato Talo od sorte negroamaro, Malme Masseria 2010, od negroamaro grožđa i Talo 2013, od sorte primitivo. 

Kraj pripada naravno Siciliji i vinima Sur sur 2015 od sorte grilo, Santa Cecilia 2010, od sorte nero d'avola i desertno vino Ben Rye 2014, od sorte zibibbo (aleksandrijski muskat).

Italijanska vina podeljena su na: italijanska (vini italiani), tipičnog geografskog porekla (IGT/IGP=118),  kontrolisane denominacije (DOC/DOP=332) i denominacije zaštićenog geografskog porekla , bilo da se radi o selu, vinogradu ili vinariji (DOCG=73).



Kalabrija (Calabria)


Kalabrija se smestila na  jugu Italije i zauzima „prste“ italijanske čizme. Na istoku i jugu se nalazi Jonsko more, a na zapadu Tirensko more. Između njih nalazi se par kilometara širok Mesinski moreuz, koji razdvaja Kalabriju od ostrva i pokrajine Sicilija. Jedina kopnena granica pokrajine je na severu, sa Bazilikatom. Glavni grad je Katancaro, a najveći i najvažniji je grad Ređo di Kalabrija. Pokrajina Kalabrija je poznata kao jedna od najnerazvijenijih pokrajina u celoj Italiji.

90% ove regije čine brdoviti predeli, a proizvodnja kvalitetnih vina je još uvek u povoju. Ova regija ima samo 9 DOC i 10 IGT. Ovde se godišnje proizvede oko 539 hiljada hekrolitara vina što čini svega 1% ukupne proizvodnje Italije (podaci 2015). 


1. Cirò Bianco Librandi 2015, Cirò Bianco DOC, Vinarija Librandi

Ćiro je DOC oblast u Kalabriji i tamošnja najcenjenija denominacija. Smatra se najstarijom oznakom geografskog porekla na svetu. Vino, Cirò Bianco napravljeno je  od 100% sorte Greco Bianco (greko bjanko). Imamo, dakle, posla s diverizetom koji vuče korene iz antičkih vremena. Vinogradi ove vinarije nalaze se uz samu obalu mora. Vinifikacija/odležavanje u inoksu.

Vino odlikuje limun-zemena boja, arome breskvi i citrusa (kora limuna) te cvetni i herbalni tonovi. Mineralno, sveže i izbalasirano sa dugom završnicom koju krase note pečenih badema, limuna i jabuka petrovača. Ovo vino bilo bi sjajan aperitiv ali i školski priimer uparivanja s belim ribama i belim mesima.


2. Duca Sanfelice 2012, Cirò Rosso Classico Superiore Riserva DOC, Vinarija Librandi

Napuštamo more i krećemo u planine. Vinogradi iz kojeg potiče ovaj 100% Gaglioppo (galjiopo-bele i crvene bobice) nalaze u zaleđu, sa potpuno drugačijom mikroklimom, koju karakterišu velike oscilacije između dnevne i noćne temperature. Ovo je loza koja se gaji na tipičan način za ovu oblast i bere se relativno kasno, u prvoj trećini oktobra. Vinifikacija/odležavanje u prohromskim buradima bez saučesništva drveta što ga čini svežim i voćkastim. 

Karakteriše ga rubin crvena boja, izuzetna voćnost (višnje, suve šljive, višnje, smokve), duvan sa tonovima crne čokolade. Raskošna taninska struktura, duga završnica začinskog karaktera. Ovako vino sjajan je pratilac laganijim crvenim mesima poput pačetine, teletine ali i jelima s vrganjima.


Kampanija (Campania)


Kampanija  je sledeća pokrajna koju posećujemo. Jedna od dvadeset italijanskih.  Vagner ju je nazivao baštom čarobnjaka, a Ravel ozvučio ovdašnje boje i mitrrise. Nalazi se na samom prelaza središnjeg dela Italije u južni. Glavni grad pokrajne je Napulj, treći po velilčini grad u Italiji (3 miliona stanovnika), a veći gradovi su Salerno, Kazerte (kraljevski, barokni dvorac, italijanska verzija Versaja), Benevento i Avelino.


Kampanija je bogata kulturom i tradicijom, impresivnim grčkim hramovima (na njenom tlu nalaze se Pompeja, Pestum, Amalfi), srednjovekovnim gradovima ,prožimaju je uticaji mnogih kultura. Ime duguje Rimljanima „Campania felix“, što kada se prevede s latinskog označava „srećnu ili plodotvornu pokrajnu“. U Kampanji je nastala pica, a ovde se nalazi i čuveni Vezuv. Ovdašnje stanovništvo živi strasno; uz radost i bol koji se smenjuju.  Takva im je narav!

 Kako što već reče Geteov otac: 

„Niko ko je video duha neće više biti radostan. Ali isto tako, svako ko je video Kampaniju makar jednom u životu, nikada više ne može biti tužan.“


Prema podacima iz 2015. godine, Kampanija ima 10 IGT, 15 DOC i 4 DOCG.i Ovde se godišnje proizvede 1 614 hiljada hektolitara vina, što čini ukupno 3,3% ukupne proizvodnje Italije. Skoro polovina (46%) su bela vina, ali su slabo prepoznata van lokalnih okvira.


3. Feudi Greco Di Tufo 2015, Greco Di Tufo DOCG, Vinarija: Feudi di San Gregorio

Greco Di Tufo DOCG je oblast u regiji Kampanja, najpoznatija po proizvodnji belih vina istoimene sorte. Ovo grožđe ima antičko poreklo , a Aristotel ga je locirao u Tesaliji. Tufo je ime sela, ali i vulkanskog kamena, na kom počiva veći deo regiona. Grozd je blizanački, a bobica sa čvrstom pokožicom. Gospođa Tamburini nas je obavestila da je učestvovala u migraciji ove sorte u Toskanu, ali su rezultati bleda kopija onog sa tamošnjeg teroara. Vinifikacija/odležavanje: 4 meseca u inoksu.
Vino iz zaleđa, boje starog zlata, od 100% Greco di Tufo (greko di tufo). Odlikuje ga izuzetna mineralnost i svežina. Mlado s fermentativnim aromama (bouqueti vrenja). Mirisi kruške, jabuke i nežne note začinskog bilja. Harmonično i meko, duge mineralne završnice. Možete ga sljubiti s belim kozjim sirom, karpaćom od hobotnice, školjkama i ostalom svežom hranom iz mora.


4. Serpico Irpinia Aglianiko 2004, Irpinia Aglianico DOC, Vinarija: Feudi di San Gregorio

Irpinia je u prošlosti igrala značajnu ulogu u vitikulturalnom nasleđu Kampanije, pre svega u očuvanju starih sorti grožđa, čokoti su tamo stari i po nekoliko vekova-patrijahalni, predački. Koriste se pretežno za kalemljenje.  Vinifikacija/odležavanje: inoks, produženo odležavanje - duži kontakt mošta s bobicama, 18 meseci u hrastovim buradima od 50 hektolitara. 

Vino-tinejdžer, rubin crvene boje, sa intenzivnim aromama kompota od trešanja, džema od šljiva, ljubičice, duvana, kože s dosta začinskih nota. Mineralno s tonovima sveže mlevenog bibera, suvog cveća, suptilne i meke, očuvane taninske strukture, sjajnih kiselina i potpuno bez tercijalnih aroma uprkost godištu. To bi se kod kola nazvalo „prva farba“. Savršeno će se uklopiti sa masnim sirevima (ne previše slanim) i jačim crvenim mesom.



Pulja (Apulia)


Pulja se nalazi se na jugoistoku zemlje i geografski bi mogla da se podeli na dve celine. Severni deo čini Bari, glavni grad regije i poluostrvo Gargano, dok je južni deo poznat po interesantnim gradićima kao što su Alberobelo, Ostuni, Leće. 

Kao zemlja između dva mora, Jadranskog i Jonskog, ovo je izrazito pomorska oblast sa dugom obalom. Ove prostore naseljava i tarantula koja je nobelovcu Bobu Dilanu pozajmila ime za knjigu poezije u prozi. Ali ovo je i prostor na kome se slavi život, tradicionalnim plesom “picika” praćenim ritamom saracenskih daira. Kolevka je ovoi legendi i heroja, gde su svoje puteve ukrštali Grci, Rimljani, Iliri, Vizantinci i Arapi, čiji su se brodovi, ljudi, roba i kulture oduvek mešale i kretale između dve obale, između Zapada i Istoka. 

Pulja sa svojim prepoznatljivim belim gradićima, utvrđenjima, ravnom, nerazuđenom obalom i kristalno čistim morem predstavlja jedan od najinteresantnijih delova Italije, drugačiji po arhitekturi, neotkriven i zanimljiv. Bari je glavni grad ove pokrajine i deveti po veličini grad u Italiji, poznat je i kao grad Svetog Nikole čije se mošti nalaze u gradskoj katedrali. Pulja je poznata iz po slikovitom opisu “peta italijanske čizme”. 

Ovo je i svojevrsni vinski podrum Italije, koji je donedavno vinom snabdevao i bogatiji sever Italije. Sa svojih 105 hiljada hektara Pulja čini osminu ukupne površine pod vinogradima u Italiji, a po proizvodnji vina, koja iznosi sedam do osam miliona litara, deli primat sa Sicilijom. 

Ovde se prave sjajna bela vina, pre svega Bombino Nero (izdašno, neutralno, visoke kiselosti pogodno za penušavce pravljene klasičnom metodom), ali se akcenat ipak tradicionalno stavlja na crvena vina. Najznačajnije sorte sorte su Primitivo i Negroamaro. Popularni su rozei, najčešće od sorti: Nero di Troia, Primitivo i Bombino Nero.

Pulja ima ukupno 4 DOCG, 28 DOC i 6 IGT, a ovde se godišnje proizvede čak 7. 932 hiljada hektolitara vina, što čini ukupno 16% ukupne italijanske proizvodnje.


5. Negroamaro Rosato Talo 2013, Salento Rosato IGT, Vinarija: Cantine San Marzano

Salento IGT je najčešće korišćena oznaka u regiji Pulja. Obuhvata Salento, istoimeno poluostrvo s pretežno krečnjačkim tlom i nalazi se na granici između Jadranskog i Jonskog mora. Maceracija je kratka 12-24 časova, inoks.
Vino je 100 % negroamaro, hrskavo, ružičaste boje i rubin crvenog odsjaja. Intezivnog mirisa, nota jagoda i bobičastog voća, nara i ruže. Umereno zaobljenog tela, sirupasto, s potetnom taninskom strukturom koju duguje grožđu, bez obzira na kratkotrajnu maceraciju. Savršen par bi bio s bolonjez sosom ili uz fiš paprikaš, gulaš...


6. Maime Masseria 2010, Salento Negroamaro IGT, Vinarija: Antinori – Tormarescao

Berba u septembru, fermentacija u inkosu. Vino od sorte negroamaro , 12 meseci je odležavalo u francuskom i mađarskom hrastu. Intenzivan voćni miris, pre svega crnog bobičastog voća i prezrelih crnih trešnja, note ljubičica, sladić i začini. Suvo i elegantno, živahno s lepim taninima lepo će se uklopiti sa snažnijim crvenim masnijim mesom.

7. Talò 2013, Primitivo di Manduria DOP, Vinarija: Cantine San Marzano

Primitivo, poznat i pod sinonimima Kratošija, Tribidrag, Zinfandel… Ovaj nam dolazi s relativno mekog zemljišta koje se sastoji od tankog glinenog sloja i puno kamenja. Vinograd San Marzano nalazi se na nadmorskoj visini od oko 100 metara i ima prilično visoke dnevne temperature i umerenu količinu padavina.

Grožđe se bere u drugoj nedelji  septembra, a nakon fermentacije u inoksu, vino odležava 6 meseci u francuskom i američkom hrastu. Rezultat je jedno robusno vino, odličnog balansa te veoma koncentrisano. Aromatski kompleks čini obilje zrelog crvenog voća i šljiva, sa notama kakaoa i vanile. Svilenkastih tanina, duge i slasne završnice koja preporučuje ovo vino jakim crvenim mesima poput bifteka, ali i crnoj čokoladi, pogotovu ako dolazi u kombinaciji s višnjama.

Sicilija (Sicily)


„Sunčano ostrvo“, Sicilija, poprište je sudara kultura kroz hiljade godina. To teško breme istorije obeležilo je i sudbinu samih Sicilijanaca. Bez svega ovoga Sicilija ne bi bila to što jeste; raznovrsna i nezavisna, šarenolika i jedinstvena, otvorena i tradicionalna, intrigantna poput zavodljive žene i opojna poput dobrog vina. Breme života i carstvo čula, prijatelji uvek uz vas, da se samo nađu kad treba. Porodica... Miris badema, eklektika ukusa i umetnosti, raznorazni uticaji u gradovima i genima ovdašnjih ljudi, u hrani i arhitekturi. Barokne strukture, vetrovi iz Afrike. Španci su ostvu darivali kakao, a Arapi agrume.

Sicilija je totalno drugačija od svega viđenog. I to sasvim smišljeno, sasvim namerno, mešanje čula i fantazije. U ovo doba globalizma i ukalipljivanja, Sicilija je sačuvala svoju dušu, ono najvrednije što je i imala. Ovo ostrvo, naslonjeno na špic italijanske čizme, koje je udaljeno bukvalno na dodir od kopnenog dela Italije, prebogato je istorijom, kulturom, prirodom i šljunkovitim i peščanim plažama koje zapljuskuju čak tri mora: Tirensko, Sredozemno i Jonsko. Da ne zaboravimo reč je o najvećem i najnaseljenijem ostrvu u Sredozemnom moru (8,8 % popilacije Italije). Podeljeno je u devet okruga. 


Kada se pitamo ko bi na najbolji način simbolizovao ovo mistično ostvo, na um nam pada, Franka Florio Đulijano (1873. – 1950. ), oličenje elegancije bel epoka i žena aristokratskih korena. 

Široka morfološka struktura tipična je za Siciliju te se ovde susrećemo s 4 različita tla: vulkanskim, crveno-mediteranskim, krečnjačkim i glinenim. Uz to, velike su razlik između dnevnih i noćnih temperatura. Posle prave enološke revolucije, danas se na ostrvu uzgaja čak 80% zasada autohtonih sorti grožđa. Pod vinogradima je 119 hiljada hektara, a proizvede se godišnje 7 miliona hektolitara. Danas se ovde proizvodi 1/6 ukupne italijanske proizvodnje, a većina od njih su bela vina koja savršeno prate sicijansku kuhinju bogatu svežim plodovima mora i ribom. Prepoznajemo 64 bela i 36 crvenih vina. 

  
8. Sur sur 2015, Grillo Sicilia DOC, Vinarija Donnafugata

Sur sur na arapskom znači zrikavac (cvrčak). Vinogradi se nalaze na 100-200 metara n.v. Vino je nastalo 100% od sorte Grillo (grilo). Vinifikacija/odležavanje u inoksu. Karakteriše ga sveži, voćni miris, prevashodno citrusni (grejp), note vinogradarske breskve i herbalni miks. Na ukusu je voćno, čvrsto i sveže. Završnica je pikantna i sočna sa izraženom aromom grejpa. Kao da je stvoreno da se pridoda mediteranskim salatama ali i grčkom i šopskom, pastama sa belim sosovima i ribi sa grila. 

9. Santa Cecilia 2010, Noto DOC, Vinarija Planeta

Noto DOC je oblast koja se nalazi u istočnom delu Sicilije, u provinciji Sirakuza, poznatoj po proizvodnji crvenih vina. Smatra se kolevkom sorte Nero d’Avola. Oznaku DOC nosi od 2008. godine. Vinifikacija/odležavanje: inoks i 14 meseci u hrastovim buradima. 

Napravljeno od 100% Nero d’Avola,  koje se bere krajem septembra, a pokožica ostaje u moštu 12 dana. Radi se o autentičnom vinu koje obiluje mirisima malina, suvog voća (brusnica), likoriša, crne karamele, lavande i svežeg ruzmarina. Moćno južnjačko vino, punog tela, voćkasto i sveže, elegantnih tanina, izbalansirano. Prosto „plače“ za snažnijim mesima (poput bifteka, sača, ili jagnetine).


10. Ben Rye 2014, Passito di Pantelleria DOC, Vinarija Donnafugata

Najjužnija italijanska teritorija je ostrvo Pantelerija koje u zadnje vreme prepoznato kao ulazna stanica migranata u Evropsku uniju. Ovo ostrvo udaljeno je svega 70 kilometara od Tunisa. Odlikuje ga vulkansko tlo i veoma topla i suva klima. Na ovom ostrvu odvija se i radnja sjajnog filma  „Rasprskavanje“ (A Bigger Splash) italijanskog režisera Luke Guadanjina. Stanovnici Pantelerije tvrde da su bili dovoljno dokoni i da su izmerili ukupnu dužinu svih zidova oko vinograda na ostrvu. Tom prilikom ustanovili su da su pantelerijski zidovi zbirno duži od Kineskog zida.


Sada prelazimo i na vino koje nam odande stiže. Reč je o zanimljivom, desertnom vinu nastalom od sušenog muskatnog grožđa. Vino je nastalo 100% od sorte Zibibbo (zibibo, aleksandriski muskat, malaga). Grožđe se suši prirodno, a vino spravlja isključivo u inoksu. 

Svetle ćilibar žute boje, slatko do lepljivosti, intenzivnih nota kedrovine, kajsije, suve smokve, kandirane kore pomorandže, meda, začinskog mediteranskog bilja, sa mineralnim tonovima, odličnim kiselinama i dugom završnicom, kao stvoreno za kraj raskošnog obeda. Ovo vino je solista, ali ako ne možete odoliti uparite ga sa orasnicama, kitnikezom, tartom od smokava, vočnim tortama sa vanilin kremom.


Sicilija je poznata i po fortifikovanim vinima poput Marsale, o kojem je WineJour već pisao, pa se ovaj put neće osvrtati na tu temu. 


Koristim priliku da vas podsetim na još neke sicilijanske vinarije: 


Нема коментара: