четвртак, 10. новембар 2016.

Zlato iz Bergama



 
 
Na 12. Međunarodom ocenjivanju vina "Emozioni dal mondo: Merlot e Caberne insieme 2016" u Bergamu u organizaciji Konzorcijuma vina Valcalepio doc, a pod pokroviteljstvom OIV-a,  srpski vinari su opet pokupili zlato!
 
 
Pod lupom vinskih sudija bilo je 236 uzoraka iz 21 zemlje. Sudije su bile razvrstane u sedam komisija, a bilo ih je je 83 pristiglih iz 27 zemalja. Srpski sudiski duo sačinjavao je (kao i prošle godine) Mirko Rnjak i Nikola Biorčević. Iz Hrvatske su bili Ivan Dropuljić, direktor Zagreb VINO.com Festivala i Željko Suhadolnik, doajen pisane reći o vinu. Iz Slovenije su vina ocenjivali prof. Marin Berović i enolog Iztok Klenar.

 


Zlato je ove godine dobila Vinarija Aleksandrović za Rodoslov 2012 Grand reserva, a Vinarija Despotika za Dokaz 2013 od specijalizovanih novinara.


 
Ukupno je dodeljeno 71 zlato.Ocenjivanje je održano u Palati Maestri u mestu Cenate Sopra, a predstavljanje zlatnih vina u nekadašnjem manastiru Astino iz 1070. godine, smeštenom u istoimenoj dolinu, u zaštićeno područje Parco dei Colli u koje se može doći prijatnom šetnom iz Bergama. Za one razmaženije postoji autobuska linija. 

Manastir je renoviran, dozidan i adaptiran 1540 godine. Dolaskom Napoleona 1797. godine pretvoren je u mentalnu ustanovu, kasnije čak u farmu. Na kraju je prodat 1923. godine privatnim vlasnicima. Poslednja promena u vlasničkom listu desila se 2007. godine kada manastir kupuje “Congregazione della Misericordia Maggiore“, koja renovira čitav kompleks i bez ikakvog kompleksa mu vraća nekadašnju slavu i sjaj. 

 
 
U prelepim salama, ispod debelog sloja kreča i maltera na svetlost dana izranjaju prekrasne freske iz XIX i XX veka. Jedna od njih je i Tajna večera Firentica Alesandra Alorija koja se nalazi u trpezariji. Manastir je ugostio i posetioce EXPO-a 2015. No ono što je bilo svakako najintrigantnije vinskim gostima je svakako jedan od možda najstarijih vinskih podruma u svetu.

 
 

Zanimljivost ovogodišnjeg takmičenja je bilo premijerno pojavljivanje ruskih, kineskih i perunskih vina. Mirko po kvalitetu uz naš Rodoslov izdvaja izraelsko vino Magma sa Golanske visoravani. Održano je i predavanje na temu hibrida grožđa.

 
 
Glavni nadzor je vršio prof. Mario Fregoni, a kontrolor je bila potpredsednica OIV-a gođ. Klaudia Kini iz Argentine.

 
Vraćajući se sa ocenjivanja naš duo je skrenuo kod Verone baš na vreme da posete II Festival vina Hostaria. Verona, u tom periodu, postaje još druželjubivija i zabavnija, pretpostavili ste i pogodili zahvaljujući baš vinu, ali i bogatoj gastronomskoj ponudi. Sami kreirate svoj vinski put, put od vinarije do vinarije, degustirate i slavite boga Bahusa. Jer, u vinu je istina! 

 
Da su naše sudije ipak romantični mladići govore i poslednje fotografije. Na prvoj se nalazi famozni Julijin balkon. Zatelebljeni Romeo je u vrelim veronskim noćima šaputao ljubavne stihove Juliji, koje mu je Šekspir trpao u usta. Po istom, ona ga je čežnjivo gledala sa oko pet metara visokog balkona. Ispod balkona preduzimljivi Italijani postavili su bronzani Julijin kip. 



Uvrežilo se verovanje da devojke treba da dodirnu Julijinu desnu ruku i pomisle ljubavnu želju, a mladići desnu bronzanu dojku. Ako momak i devojka to učine istovremeno, veruje se da će zauvek ostati zajedno. Da se priča “primila”, svedoči i uglačanost oba dela bronzanog Julijinog tela.

Da ne bude sasvim lako treba dodati  i jedan mali aneksčić ljubavna poruka treba napisati na papiriću i okačiti na dvorišni zid Julijine kuće. U vremenu Interneta, društvenih veza i sms-ova! 

Poznavajuće naše vinske sudije mislim da su oni zamislili želju i probali pokoje vino. Ne padaju oni tek tako na marketing!


 Fotografije:   Mirko Rnjak, Nikola Biorčević, FB.


Нема коментара: