недеља, 03. децембар 2017.

XII VINOcom- Krauthaker, mogućnost odležavanja



 

Za nas zaključna radionica, bila je kruna ovog dvodnevnog školovanja. Ispitni master zadatak bio je savladati i ovladati odabranim arhivskim etiketama Vinarije Krauthaker. Za one neupućene, one koje nose vinski potpis Vlade Krauthakera, vodećeg vinara iz Kutjeva i šire


Sumirajući svoj 25-godišnji rad Vlada je uz asistenciju sveprisutnog i naizgled stidljivog, someliera Maria Meštrovića publiku upoznao sa nekim zanimljivostima koje kriju njegovi, kutjevački podrumi. Koje smo kao što znate već posetili.

 
 

Među sortama, koje gaji dominira graševina od koje trenutno u prodaji ima pet suvih ili slatkih vina. Slede tri sovinjona, dva šardonea, dva zelenca, sivi pino, žuti muškat, crni pino, širaz, merlo, kaberne sovinjon, kao i  nekoliko belih i crvenih kupaža. Ukupno 25 različitih etiketa vina svih stilova osim penušavca, a tu je i vrlo dobar vinjak.  Zlu ne trebalo, da se nađe...s

 
 

Jedini je u bocu nasuo nebiolo, slavnu crnu sortu Pijemonta. Bilo je to najbolje vino njegovih vinograda one baksuzne 2014. godine. Diči se i austrijskom sortom zelenac, koju gaji u značajnijim količinama i koje na tržište dolazi u varijanti suvog i  slatkog predikatnog vina. 

 

Sam vinar razmotrio je i uticaj globalnih vremenskih promena na sortiment, te je izjavio da sve ukazuje da vreme, tj. klimatske promene ne rade za bela vina, te da je tako izgleda budućnost naklonjenija crvenim vinima. Graševinu je usporedio s ženom: mlada, lešuškasta, skladnog tela. Sad mi je jasnije ono s protokom vremena, mada su me neke činjenice s probe demantovale. Godine donose određen šarm, iskustvo, putenost...


Na ovoj radionici Vlada Krauthaker nas je upoznao s nekim vinima koji prvobitno nisu bila planirana za arhiviranju. Cilj radionice je razmotriti problematiku šta dalje činiti: popiti ili i dalje čuvati, a na osnovu impresije koja je dolazila iz same čaše. Navedena vina su u ograničenim količinama, te ih znatiželjnici mogu pronaći tamo gde i očekuju – u samoj vinariji.




                Probali smo:




 

  1. Graševina Korija 2013. – trinaest godina u boci za ovo vino nisu bile baksuzne. Tu je i svežina i sortnost, iskričavost, stabilnost ukusa, arome žutog voća, sazrele jabuke,
  2. Graševina Mitrovac 2013. – s starije loze,  čokoti stari 30 godina, ozbiljnig tela, neočekivane svežine koja pleni, arome koje vuku na breskve,
  3. Graševina Pomale – Jelkovac 2011. – vino koje donosi mineralnost i zrelost, doduše pomalo u padu, ali s lepim aromama dunja i dinja,
  4. Kuvlakhe Verduzzo 2011. – prvo veliko iznenađenje na ovoj radionici. Vrlo zanimljivo vino, za istinske zanesenjake, bez sumpora, 60 dana na pokožici, ekološki vinogradi gde se vratila nekadašnja flora, a pri radovima se koriste i konji
  5. Nebbiolo 2011.   putujemo u Pijemont. Na ideju da se posveti ovoj sorti Vlada je došao spoznajom da se Kutjevo nalazi na istoj paraleli s italijskom vinskom regijom. Ovo vino definitvo zahteva aeraciju- mada se dve godine u drvetu skoro i ne mogu naslututi. Žive boje, sočnih podatnih aroma višanja, čokolada, crnog humusa, kupine, kože, duvana. Rezveratrol, jedan od  polifenola štiti vino, ali lekari kažu i srce i onog zaboravnog Nemca drži dalje od kućnog praga,
  6. Merlot 2011. –mali prinos po čokotu, čuvanje u inoksu i u barik biradima 18 meseci, deluje još mlado vino koje traži čuvanje od nekih 5-7 godina.  
  7. Mercs 2009. – vino koje dolazi kao plod jednog vrelog leta, kaberne merlo s ½ prezrelog grožđa, arome liker višnje, 14, 5 % Al, u padu
  8. Muškat ruža 2006. – deset godina pre nego što se rodio najveći sin regiona, ova vinska sorta se pojavila u Slavoniji -dakle 1882. godine. Ovo vino donosi otklon od sortnih karakteristika, arome su herbalno-voćne, javljaju se i tercijalne i lepo se sve to slaže sa 12, 5 % Al.
  9. Merlot izborna berba 2012. –sjajan merlo, jedan od boljih koji sam probao, sortan, ekstraktan, istinski vatromet u ustima. Za sipati još,
  10. Graševina izborna berba 1994.- sjajno predikatno vino, arome suvo žuto grožđe, med i note ljubičica i pomoranži. 


Нема коментара: