петак, 1. децембар 2017.

XII VINOcom – Feravino/ Randvu s Frankovkom




Prva od radionica koju smo čast imali da posetimo bila je radionica vinarija koja nam je vrlo dobro poznata, jer je dosta prisutna i na srpskom tržištu. U pitanju je Vinarija Ferovino koja svoje vinske korene  pronalazi još u davnom XVIII veku. Na području Slavonije vinsku kulturu doneli su Cisterciti i Templari. Godine 1804. gradi se još i danas aktivni podrum te započinje vinogradarska proizvodnja u feričanačkom kraju. Za ovdašnju plemićku porodicu Mihalović vezuju se i učestale posete kompozitora Franca Lista koji je izgleda inspiraciju iznalazio i uz pomoć ovog okrepljujućeg, Bahusovog napitka.  Radionicu je vodio nadahnuti somelijer Mario Meštrović.

Mističan podrum, romantična lokacija,  brojni nezapisani tragovi velikih radnika i ljudi proizašli iz kuće samo su deo neispričane priče koju Feravino tek treba da ispriča. Vino ove kuće je svakako frankovka, sorta grožđa koja je na pitomim obroncima Krndije pronašla svoj dom. Na ovoj poučnoj radionici mogli smo da pratimo sve vremenske dobi, odrastatanje, stasanje i starenje ove vinske sorte, te se to na neki načino može rezimirati: frankovka od kolevke do pred groba, a s posebnim osvrtom na sve boje sortnosti. 


Radionicu započinjemo s nogu, vinom dobrodošlice Roze Frankovkom Dikom 2016, poletnim, aperativnim vinom, lepo izraženih kiselina i svežine, suptilnih aroma maline i jagode. Grožđe dolazi s položaja Mataruge i Pepelane, s brežuljkastih terena nadmorske visine od 182-216 m, položaji s ekspozicijom S – SZ. Tlo je tipično slavonsko, bogato, izrazito mineralno s prirodno ograničenom plodnošću na koju veliki uticaj imaju šumoviti predeli koji okružuju vinograd. Ručna berba je obavljena u drugoj dekadi septembra 2016. godine, u ranim jutarnjim časovima. Ubrzano bujanje vegetacije, kao posledica blage zime, usporila je pojava kasnog proletnjog mraza, što je za posledicu imalo zametanje malog broja cvetova i smanjenem prinosa grožđa. Hladna maceracija na 4° C u trajanju od 3-5 sati , presovanje uz odvajanje različito obojenih frakcija. Fermentacija u tankovima od inoksa na 15°C. Nakon završene alkoholne fermentacije vino je četiri meseca odležavalo na finom talogu kvasaca.

Radionicu vodi, uz enologe Feravina, mladu Antoniju Čeme i veterana Marijana Kneževića, poznati somelier Mario Meštrović.


Sledi, Mlada Frankovka iz 2017. godine. Vino sočno, voćkasto, snažniih aroma višnje, ogrozda i nota eukalipsusa, lepe iskričave i žive tamno boje višnje sa naglašenim ljubičastim prelivom.  Kratkotrajna maceracija u horizontalnim vinifikatorima, kontrolisana fermentacija sa temperaturom do 24 C, kontrolisana makrooksidacija, brzi prvi pretok i minimalno sumporisanje.

„U tehnologiji Mlade Frankovke primenjuje se kontrolisana fermentacija uz kratku maceraciju i kontrolisana mikrooksigenacija, a sve u cilju postizanja voćnosti i svežine - što je i glavna karkateristika mladih vina“, ističe Marijan Knežević, glavni enolog Feravina.


Ne posustajemo idemo dalje i probamo Frankovka Dika 2015. Puno, mirisno zaobljeno vino Frankovka, sorta za koju se smatra da je poreklom iz Austrije, ali je na područje Slavonije stigla još krajem XVIII veka, te se odomaćila na slavonskim brežuljcima i tu pronašla svoj novi dom u ovom vinu pokazuje svoj pravi karkater. Vino rubin crvene boje, slasno, aroma bobičastog voća, sa herbalnim notama. Lepi i zreli tanini.

Frankovka Miraz 2015 je vino duboke tamno rubin-crvene boje, punog tela i bogate strukture, s  aromama tamne višnje, kupina i šljive i s notama čokolade. Karakter ovom vinu daju probrani grozdovi i odležavanje u bačvama od slavonskog hrasta. Grožđe za ovo vino dolazi s položaja Srednjak, loza je posađena 1973. godine, smer redova sever – jug. Tlo pseudoglej, nadmorska visina 238 m/nm.


Ručna berba 6. oktobra 2015. godine s izborom najboljih grozdova. Vegetativni ciklus razvoja vinove loze 2015. godine obeležen je relativno toplim prolećem i izuzetno suvim i vrućim letom. U takvim uslovima razvio se normalan broj grozdova izuzetnog kvaliteta. Posle hladne maceracije na 8°C u trajanju od 48 sati usledila je fermentacija uz maceraciju u horizontalnim vinimaticima narednih 8 dana. Nakon presovanja završetak alkoholne i malolaktične fermentacije odvijao se u batik bačvama (225 l) od slavonskog hrasta. Vino je dozrevalo 14 meseci nakon selekcije i kupažiranja najboljih bačvi mladih vina. Nakon ponovne selekcije najboljih bačvi vino je sjedinjeno u inoksu do punjenja u boce. 


Vreme je za Cuvee Miraz 2015, vino koje u sebi krije raspodelu: 50% frankovka, 30% merlo, 10% kaberne sovinjon i 10% cabernet fran. Harmonični spoj s lepo uklopljenim herbalnim i začinskim elementima. Boja je rubin, živa, gotovo neprozirna. Arome začina, tamne višnje i zrelih šljiva. Snažnoj kompleksnosti i posebnosti mirisa doprinose i lepo usklađene arome kafe, tamne čokolade, duvana i vanile. U ustima mekano, savršeno izbalansirano između voćnosti, pikantnosti alkohola i zadimljenosti začina. Završnica voćna, mirodija, živa, sa naglašenom svežinom.

Vinova loza: Frankovka, položaj Srednjak, sadnja 1973. godine, visina 238 m/nm.
Merlot, položaj Goveđa Glava, sadnja 2011. godine, visina 206 m/nm.
Cabernet sauvignon, položaj Srednjak, sadnja 2008. godine, visina 238 m/nm.
Cabernet franc, položaj Zoljan, sadnja 2009. godine, visina 226 m/nm.



Ručna berba od 3. do 10. oktobra 2015. godine. Sorte su posebno prerađene ali korištenjem istih vinarskih tehnika. Hladna maceracija kod svih sorti odvijala se na 8°C u trajanju od 48 sati nakon koje je usledila fermentacija uz maceraciju u horizontalnim vinimaticima narednih 6-10 dana. Nakon presovanja završetak alkoholne i malolaktične fermentacije odvijao se u barik bačvama (225 l) od slavonskog hrasta. Vino je dozrevalo od 12 meseci (kaberne fran) do 16 meseci (kaberne sovinjon) nakon selekcije i kupažiranja najboljih bačvi mladih vina. Posle ponovne selekcije najboljih bačvi vino je pohranjeno u inoksu do punjenja boca.

Barik Frankovka 2006. je komleksno vino koje zahteva dekantiranje, džemasto, s karakterističnim aromama vanile, iskričavo rubin boje i ugodno naglašenih tercijalnih aroma, te ukusom prezrelih trešanja i višanja. Odležalo u barik  buradima 24 meseca. 

Ledena berba Frankovka 2015. lep primer predikatnih vina, kao stvoreno za nastupajuće praznike. 135 gr šećera, 6,7 % kiselina, 3,3 pH, 11,6 Al.

 „Frankovka je sorta koja se prilagođava terenu, te njene karakteristike zavise od položaja. Današnja degustacija bila je šetnja kroz naše vinograde, a kroz ova vina upoznali smo naše položaje. Specifičnost svakog od položaja mogla se razaznati u svakom od ovih vina“, istaknuo je Marijan Knežević, glavni enolog Feravina.

Luka Vrga, direktor prodaje i marketinga Feravina istaknuo je kako je zahvaljujući velikom entuzijazmu, izuzetnoj ljubavi i strasti prema toj sorti, frankovka postala jedan od njihovih najjačih aduta.

„Naša Frankovka nije samo postala poznata u Hrvatskoj nego i u svetu, a to potvrđuje i činjenica da se trenutno izvozi u više od deset zemalja“, najavljujući novi penušavacc od frankovke koji će se praviti po šarmat metodi.




Нема коментара: