Piše: Ivan Kruljac Foto: Ivan Kruljac, Nenad Perić
Vina Hrvatske u projektu Hrvatske gospodarske komore nedavno su predstavljena na Beowine festivalu,pod istim imenom. Ovaj put u organizaciji Branislava i Aleksandre i vinoteke Vina Mosaica bila je to još jedna prilika za upoznavanje sa vinima, koja se još nisu pojavila na tržištu Srbije.
I zaista subotnji dan
je protekao je u boji skladno skopljenog mozaika, koji mi je bila novi pogled kroz vitraž raznih boja
vina. Počev od vina lakih pitkih, kakva su za mene bila vina Agris iz Samobora. Oni, doduše, nemaju
svoje vinograde, ali nude najbolji odnos
cene i kvaliteta, počev od malvazije i graševine, najbolji gutljaj pružao je
škrlet iz 2017; svež sa lepo razvijenim kiselinama, pravo vino za uvod, dugotrajno u ukusu. Škrlet iz 2019 još uvek
nije dobilo pune odlike, ali za koji mesec biće spremno.
Po prvi put probao sam vina Šimanović iz Jastrebarskog, Plešivica kod Zagreba. U pitanju su vina čistog mirisa, pitka graševina i sovinjon
blan, ako i prijatno iznenađenje u vidu traminca
crvenog iz 2015 bez zaostalih šećera. Ovo vino je veoma pitko i atipičano.
Vinarija
ima i pino noar i frankovku.
Postupno sklapajući mozaik, vina Jakopić sa Železne gore iz Međimurja, donela su nov doživljaj prijatnosti mom nepcu.
Ova vina pršte od svežine od pušipela ili furminta, penušca Terbotz vrlo
zanimljivog, pa do divnog sovinjon blana i žutog muškata, Silvanac zeleni pod ovom
etiketom stvarno je mlado vino i treba još da se razvija.
Iz zapadne Istre dolazi Vinarija
Cattunar, u kojoj su gazda Franco i supruga Vesna stvorili jedinstven
pristup vinogradarstvu. Njihova priča zasnovana na zemlji i uticaju na lozu, preneo
mi je ljubazni i pun znanja čovek iz vinarije, upoznavši me je sa 4 malvazije
sa 4 vrste zemlje: bele, sive,crvene i crne. Sve 4 su berbe 2018. godine. Jedinstveno
je da u jednoj celini od 4km postoji 4 vrste zemlje i samim tim četiri poteza
vinograda.
Već u samom grbu Brtonigle jasno se vidi da su od davnina ljudi
shvatili da postoji ta blagodat a gledano iz vazduha kada vinogradi nisu u
vegetaciji golim okom se vide te razlike u boji tla. Četiri malvazije nastale su
uz poticaj kvasaca iz sopstvenih vinograda, ali selekcioniranih u Italiji,
donoseći razlike u ukusu i mirisu koje su zaista neverovatne. Vina nastaju sur
lie metodom, što daje posebnost i natočena, lagano se razvijaju u čaši.
Teško
je odabrati omiljeno u svom bogatstvu palete ukusa. Pored malvazije izdvojio
bih i muškat ružu, porečku autohtonu sortu, pretočenu u zaista divno vino,
pravi slatkiš, ali izbalansiran i pitak, to je bio novi iskorak opet u skladu
sa manifestacijom mozaik zemlje. I kao
što reče medijator čak ni klima ne utiče na grožđe u tom vinogradu glavna
odrednica je zapravo zemlja i naravno vinar na kraju.
Vinarija Škaulj
na ekološki način pristupa uzgoju vinograda u Nadinu u Ravnim Kotarima
kombinujući maraštinu,crljenak i plavinu sa internacionalnim sortama stvaraju
vina koja me podsećaju na moj prvi miris vina iz dalmatinske konobe na davno
detinjstvo, kroz miris došla mi je i Dalmacija.
Vina i maslinova ulja
Ipša za mene su bila prava poslastica. Ulja i vina proizvode na ekološki
održiv način, pri čemu ulja prave od 4 sorte maslina. Vinar mi je ispričao da
je imao sreću da učestvuje u uljanoj revoluciji koja se 90-ih godina prošlog
veka dogodila, kada su postupno
promenili pristup maslinama i dobili rezultat da je Istra među
najnagrađivanijim svetskim regijama iz kojih dolaze ova divna ulja.
Vina se prave, kako bi vinar rekao, na starinski način. Saznao sam da teran i
refošk, iako verovatno srodnici, nisu ista grožda različitog imena.Malvazije iz
2 različite berbe, predstavljale su divno iskustvo. Vina koja oni stvaraju
nastaju u otvorenim sudovima gde oksidativnost daje poseban šarm u boji,ukusu i
mirisu, a i prirodno štiti samo vino. Uticaj čoveka i zaštite u ovim vinima je
minimalan, što se i oseti. Pino griđo još tamnije jantarne boje vino je kao i
malvazija nastalo u procesu duge maceracije, zrelih nota voća na mirisu i ruže
kao i daška jesenjeg lišća na mirisu. Ovaj pino griđo za mene je bilo vino
dana. Santa Elena je spoj merloa i refoška, u vinu veoma živo, na ukusu vino
koje se pije na ure, a ne na litre.
Bilo je tu još zanimljivih vina i ljudi, ja sam sklopio svoj
mozaik i verujem da je svako ko je bio mogao da ugradi u sebe komadić lepote
nastao saradnjom prirode i čoveka u vinima, a do sledeće prilike ja ću uživati
u doživljenom vinskom muralu.
Нема коментара:
Постави коментар