понедељак, 7. септембар 2020.

„Good Food & Wine Festivala“ - Okusi ljubav na reci - uz vino i slatke zalogaje



 Drugi po redu Sajam tradicionalne hrane i vina, centralni događaj u okviru sedmodnevnog „Good Food & Wine Festivala“, okupio je više od 70 izlagača iz Srbije i regiona na beogradskom keju Sava promenada.

Na manifestacija koja se ove godine održava pod sloganom „Okusi ljubav na reci“ i afirmiše privredne i turističke potencijale naše zemlje i regiona, dodeljena su priznanja najboljim proizvođačima, po izboru medijskog žirija, kao i plakete partnerima festivala. Dobitnici su većinom mali proizvođači iz svih krajeva Srbije i regiona, šampioni vinarstva i tradicionalne gastronomije, destilerije, zanatlije, poljoprivredna gazdinstva...

 

Budući da se Sajam održava u specifičnim okolnostima, uz primenu svih propisanih epidemioloških mera, posetioci su uživali u degustaciji vina, domaćih rakija, organskim sokovima, pršuti, sirevima i drugim delikatesima. Ljubitelji vina i dobrog zalogaja na Sajmu su imali priliku da kupe proizvode po sniženim cenama, ali i da se zabave uz različite sadržaje tokom celog sajamskog dana. 

 

Na glavnoj bini, na prezentacijama  i radionicama, zainteresovani su mogli da prate folklorni nastup KUD „Abrašević“, koji je u okviru ove manifestacije obeležio 115 godina svog postojanja. Organizovane su i radionice, prezentacije, nagradne igre na kojima je podeljen veliki broj vrednih poklona koje su darovali izlagači. Takođe su mogli da nauče zanimljivosti o srpskoj gastronomiji i o sve popularnijoj vinskoj industriji na ovim prostorima.

U skladu sa simbolikom koju hleb ima u srpskoj tradiciji, na  izložbi hleba „Hleb naš nasušni“ Pekara Pančevo predstavila je umeće pravljenja proizvoda od testa, inspirisanih narodnom tradicijom.

 

Na sajmu su posebnu pažnju privukli izlagači iz severne srpske pokrajine u „Vojvodina korneru“ gde su održani tradicionalni „Dani Vojvodine“, ove godine pod okriljem „Good Food & Wine Festivala“. Ništa manje interesovanje naših sugrađana i turista nisu privukli proizvođači sa naše najposećenije planine, koji su u „Zlatibor korneru“ predstavili svoje čuvene pršute, sireve i druge proizvode. 

Tokom festivalske nedelje manifestacija je okupila više stotina učesnika, proizvođača hrane i vina, ugostitelja, turističkih radnika i veliki broj posetilaca, ljubitelja tradicionalnih proizvoda iz Srbije i regiona.

Manifestacija je afirmisala i beogradske ugostitelje, koji su kreirali specijalni festivalski meni i omogućili  poseban ugođaj posetiocima uz festivalske popuste, degustacije vina  i upoznavanje sa ukusima koji dolaze iz njihovih kuhinja. Oni pripremaju i  nedeljni „Sunday brunch“, 6. septembra, uz druženje sa kuvarima (restoran „Pikanterija“).

 

Prošlogodišnji "Belgrade Waterfront Good Food & Wine Festival" na popularnom keju, Sava promenada, okupio je lidere u vinskoj i industriji hrane iz naše zemlje i regiona i pedesetak malih proizvođača.

U gastronomskom i vinskom spektaklu na reci, koncertu Lene Kovačević i drugim sadržajima, uživalo je više hiljada Beograđana i gostiju glavnog grada, što ove godine zbog epidemiološke situacije nije bilo moguće.

 

Good Food & Wine Festival organizuje udruženje Centar Spektar, uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Sekretarijata za privredu Grada Beograda.

 

 

 

SPISAK DOBITNIKA PRIZNANJA ZA NAJBREND I PRIZNANJA    PARTNERIMA

 

1.            „Najbrend u kategoriji hrane” -  kompanija Zlatiborac, Zlatibor, za brend “Zlatiborac tanka slanina”

2.            Najbrend u kategoriji „Organic Food“ - Ekološko gazdinstvo Vlačić iz Trebinja za proizvode od smokava

3.            Najbrend za inovativnost u proizvodnji hrane - Poljoprivredno gazdinstvo Irena Misovic sir "Zlatne Rudine" sa Zlatibora, za sireve “Zlatne rudine”

4.            Najbrend -  hrana sa tradicijom - Vitaminka a.d. Banja Luka, za Pekmez od šljiva

5.            Najbrend – voda regiona -  Vitinka iz Kozluka, Zvornik, Republika Srpska, sa brendom prirodna gazirana mineralna voda

6.            Najbrend – voda regiona - Voda Vrnjci iz Vrnjačke Banje sa brendom Prirodna mineralna voda gazirana

7.            Najbolja porodična vinarija -  Vino Budimir iz Aleksandrovca

8.            Najbolja vinarija regiona - Plantaže 13. Jul iz Crne Gore

9.            Najbolje vino regiona - vino Vladika, Plantaže 13. jul

10.          Najbolje crveno vino  Festivala – Freska crvena, Vinarija Đorđe, Banatski Karlovac

11.          Najbolje belo vino Festivala - Beskraj 2017, Vinarija Despotika, Vlaški Do

12.          Najbrend u kategoriji  penušavih vina -  “Vronsky rose”,  kompanija Rubin AD Kruševac

13.          Najbolje rose vino Festivala - Radovanović Rose, Podrum Radovanović iz Krnjeva

14.          Najbolja destilerija Festivala - Veljko i sinovi iz Beograda

15.          Najperspektivniji mali proizvođač -  SZR Opanak iz Vrnjačke Banje

16.          Najperspektivniji mali proizvođač - Poljoprivredno gazdinstvo „Pčelinjaci Bakočević“ iz Novog Sada

 

SPECIJALNA PRIZNANJA PARTNERIMA:

 

1.            Priznanje TOP DESTINACIJA 2020. za promociju destinacije - kompanija „Belgrade Waterfront“

2.            Specijalno priznanje VOJVODINA – TOP DESTINACIJA 2020. – Turističkoj organizaciji VOJVODINA

 

3.            Specijalno priznanje za DOPRINOS RAZVOJU FESTIVALSKOG TURIZMA -  GRADU BEOGRADU

 

4.            Specijalno priznanje za DOPRINOS RAZVOJU FESTIVALSKOG TURIZMA dodeljujemo - MINISTARSTVO TRGOVINE, TURIZMA I TELEKOMUNIKACIJA

 

Нема коментара: