понедељак, 21. септембар 2020.

BOTANIČKI VINSKI VIKEND



Piše i slika: 
Gordan Gorunović

 

 


U epicentru Beograda na najzelenijoj površini spojili su se hortikultura, vino i gastro specijaliteti. Jedino je Japanski vrt ostao zaštićen kao deo van enološkog sveta. Mudri posetioci su došli u prvim satima manifestacije. Dovoljno prostora, zavodljivi zvuci raznovrsne muzike kao čast za jedno od čula i lavirint štandova na dovoljnoj udaljenosti da sve bude virusološki bezbedno. Za tanine ne garantujem, ali oni su zdravi.

Nasmejana lica vinara i ostalih izlagača upotpunili su svi osmesi publike koja je znalački krstarila između u slalomu sa kratkim predasima na klupama ili lejzi begovima. Mnogo dragih prijatelja, poznanika, porodica i sami proizvođača Bahusovog nektara promicali su pored a u pauzama su razmenjene tople reči i preporuke za probu nekog od proizvoda. Totalno netipična atmosfera i emocija lebdela je iznad Jevremovca. 

 


Faktografski nabrajati izlagače je nepotrebno jer to stoji u zvaničnim prezentacijama. Svako od nas je našao svoje omiljene, poludrage i drage proizvode grožđa. Ukusi su različiti ali na ovom arealu je bila dovoljno velika ponuda da je mogao svako da pronađe svoju čašu zadovoljstva. Dok smo slušali divne tonove uz prelepo vreme a opet zaštićeni od vreline u hladu plemenite prirode vreme je prošlo previše brzo. U suton već kreće veći priliv na kapiji ali mnogi ostaju vani pošto više nisu mogle ni da se kupe ulaznice zbog ograničenja broja prisutnih.  

 





Wine Garden održan je 19.9. (12 – 20h) i 20.9. (12 – 20h). Drugo izdanje manifestacije pratio je odličan muzički program. Epidemiološki uslovi ne dozvoljavaju održavanje velikih koncerata ali uživanje u zelenoj oazi nije bilo ništa manje uzbudljivo. 

 


Posetioce tokom dva dana dočekala degustacija pažljivo odabranih vina, sireva i delikatesa, a magična atmosfera Botaničke bašte će biti začinjena dobrom akustičnom muzikom na nekoliko punktova, kao i drugim zanimljivim sadržajima.

 


 

U glavnoj piknik zoni kod Staklene bašte nastupili su akustični bend Hot Club of Belgrade, koji svira džez obrade popularnih pesama i gipsy-swing muziku, kao i gudački kvartet Crystal Strings, koji će izvoditi evergreen hitove, stranu pop muziku u energičnim aranžmanima, kao i obrade filmske muzike. U drugoj zoni posetioci su mogli da uživaju u magičnom zvuku gudačkog trija A Corda, koji je izvodio najlepša dela klasične muzike. 

 


Na trgu kod fontane se igrarao swing i rockabilly, a svoje umeće su pokazati plesači plesne škole Swing n Roll, dok su na jednom od travnjaka nastupati i ulični svirači. Odlična prilika za uživanje cele porodice na vinskom pikniku u predivnoj prirodi tokom poslednjeg vikenda leta.

Ovogodišnja manifestacija je organizovana u sajamskom stilu, ali uz velike limite i mere opreza. Zelena oaza u centru Beograda se prostire na preko pet hektara i u skladu sa trenutnim uputstvima nadležnih organa, na ovom prostoru će istovremeno može da boravi ograničeni broj posetilaca. 



Odlazeći iz Botaničke bašte puno jelepih utisaka, opuštenost i osmesi na licima svih. Posle dugih izlovanih dana zadovoljština je biti deo ovakvog događanja. Sumiram sve doživljaje. Uz sve hedonističke benefite doživeo sam i mnogo toplih ljudskih emocija koje svakako nisu nikada na prodaju.


  


Нема коментара: