среда, 23. септембар 2020.

Degustacija u Vinariumu u vreme berbe


 
Piše i slika:  Ivan Kruljac

 

Vreme je divno ovih dana kada trošimo leto a jesen nam kuca na vrata. Takav je bio i jučerašnji dan, kada smo prolazeći duž sela Ležimir došli do Fruške Gore i  kasnije do Banoštora na obali Dunava.

 


 

U kući staroj više od stoleća nalazi se Vinarium.Njihova vina sam pio više puta, ali mi je boravak u vinogradima u toku berbe dao priliku da ih kroz prošle berbe probam u miru.

 

Pejsaž u kome se nalazi blizu 30 hektara Vinariuma je pastoralno miran i stvara spokoj. Uz put grane sa plodovima zrelog šipurka i drenjina, oko njih obleću leptiri svih boja, što  zaista stvaraju poseban osećaj. 

Još u vinogradima nazdravili smo uz pino griđo veoma prijatno vino umerenih kiselina i lepe završnice.

 

 

Od iste sorte uz dužu maceraciju nastalo je i vino koje smo probali u dvorištu gde je i prerada i podrum. Ono je divne jantarske boje začinskog ukusa sa cimetom i drugim orijentalnim mirisima. 

Uz hranu iz Srema pino noar koji je nefiltriran bio je novo iskustvo te sorte za mene. Jedno puno vino snažnog tela i divne tamne boje odlično se uklopio uz zalogaj.

 


Drugo crveno vino bilo je kupaža kaberne sovinjona, merloa i crne tamjanike. Boje soka od brusnice od grožđa sa poteza Dedovac veoma je prijalo sa razvijenim notama crvenog bobičastog voća. 

Možda neobičnim redosledom uz rečnu ribu meni draga sorta župljanka se odlično složila. 

 


Traminac posle toga bio je moj omiljen gutljaj tog dana ,11.5% alkohola i predivan citrusni miris dao je na ukusu limetu i limun travu. Za kraj pili smo kasnu berbu crne tamjanike, po karakteru nenametljivo-umerena tražila je čašu više.

 


Vinarium će u narednih pet godina imati grožđe koje će u potpunosti biti organski tretirano. 

Za njih je kao i za vina koja je stvorila zadužena Jelena Burmudžija. Iskreno se divim  ljudima koji naporno rade i stvaraju, te u to ime želim Vinariumu još mnogo dobrih berbi.

 


 

 

Нема коментара: