среда, 16. јун 2021.

Dva noviteta za radoznale


 

Tekst i fotografije: Kruljac Ivan 

 

Svet vina i destilata od grožđa bogatiji je za dva nova pića. Izrodilo ih je nasleđe i nevezano za zemlju iz koje dolaze povezani su iskonskom prirodnom spoznajom.

Chance je penušavo vino Vinarije Jokić iz Hrvatske, Dalmacije, od grožđa maraština(rukatac) berba 2017. godina. Nastalo tradicionalnom metodom, 3 godine ležalo je na kvascima da bi posle degožiranja dospelo u bocu. Pritisak u boci je 6 bara. Vino je citrusno, sa lepim ukusom jabuke i tosta ili korice hleba koja je karakteristika penušavih vina kao rezultat autolize kvasaca. Moj utisak je da smo popili vino izuzetnog potencijala i svežine. Prvo s čim sam se susreo na mirisu je mineralnost, kao  posledica podneblja i dalmatinskog kamena. Vino je iskričavo i veoma sveže sa dugom završnicom kao i sa punim ukusom grožđa. Izuzetne je čistoće, predivno organsko vino.



OAK
je ime koje u prevodu znači hrast koje je dobila rakija od grožđa XO kategorije nastala u Podrumu Radenković. Priča vezana za ovo piće je životna. Doktor Đorđe Radenković započeo je vinsku priču u selu Trnavci u Župi aleksandrovačkoj. Direktor i osnivač vinskog kombinata Rubin Kruševac. Njegov sin Milun Radenković tvorac je vinskih destilata nastalih 2006-2010. Njihova dela nastavila je Milena Radenković, te je tako  nastao i OAK, koji je blendirao već afirmisani tvorac prirodnih rakija Dejan Stojanović Volos Natura. Nastao od 4 sorte crnog grožđa: prokupca,kaberne sovinjona, merloa (i u nekim godinama) pino noara.  Ovo je redak vinski destilat nastao od crnih sorti, jer se oni uglavnom prave od belih sorti grožđa. Prijatnog je mirisa, izuzetne mekoće i pitkosti, je  je pravo osveženje u ovoj kategoriji. Etiketa je jasna i svedena i u njenoj kreaciji učestvovala je Milena Radenković. Dugo godina odležavanja u drvenim posudama anđelima je ostavilo 15% ovog divnog pića.

Нема коментара: