среда, 16. јун 2021.

Treći Good Food & Wine Festival u Beogradu -Vinska bajka na Sava promenadi

 

Prvi festivalski događaj, Vinski karneval, u okviru Good Food & Wine Festivala držan je danas u centru Beograda.  Šarena, vesela, nasmejana karnevalska povorka,  u kojoj su učestvovali predstavnici kompanija, zabavljači i članovi KUD “Koreni”  odeveni u narodne nošnje i kostime Srbije, prošla je Knez Mihailovom ulicom od Palate Albanije do Kalemegdana i bogatim programom zabavila i darivala Beograđane i goste Beograda.

Uz bubanj i harmoniku, zdravicu Dragiše Simića – zdravičara i rizničara nacionalnog blaga, pesmu i “Igre iz Pčinje” zvanično je proglašen otvorenim Treći Good Food & Wine Festival.

Glavni festivalski događaj  Trećeg po redu Good Food & Wine Festivala je Sajam tradicionalne hrane i vina, 19. juna na keju Sava promenada. Ova jedinstvena privredno-turistička manifestacija okuplja proizvođače tradicionalne hrane i vina, ali i drugih autentičnih proizvoda iz Srbije i regiona. Održava se pod sloganom “Da ponovo nazdravimo životu!” i na njemu učestvuje  oko 80 izlagača iz zemlje i regiona.     

Posetioci mogu obići i dve sajamske izložbe: “Hleb naš nasušni”, Pekare Stanković, posvećenu hlebu koji u srpskoj tradiciji i gastronomiji ima poseban, simbolički značaj. Druga je izložba slika “Boje i vino” poznatog akademskog slikara Dragana Stojkova, koji kaže: “Kad se spoji lepo vino sa ukusnom hranom na nekoj terasi pored reke, hedonizam je zagarantovan”.




Na glavnom događaju Good Food & Wine Festivala, Sajmu tradicionalne hrane i vina, pažnju posetilaca privući će dva posebna, specijalno uređena, kornera. Jedan je “Vojvođanski korner” na kojem  nastupa TO Vojvodine sa desetak izlagača. Ovde ćete naći brojne razloge zašto provesti odmor u Vojvodini: od smeštajnih i ugostiteljskih objekata do vinarija, proizvođača tradicionalne hrane i pića. Tokom Festivala, održavaju se i IX dani Vojvodine, manifestacija koja svake godine privuče brojne posetioce. Uz degustaciju vojvođanskih vina, poslastica i ostalih delicija dođite da ponovo nazdravimo životu!

Drugi korner pripada srpskoj planinskoj lepotici, Zlatiboru. “Zlatiborski korner” donosi ono najbolje i najlepše iz ovog dela Srbije: od tradicionalnih suvenira do pršute, kajmaka, sira… Zlatiborski domaćini znaju da ugoste, a to će i ovoga  puta dokazati svim posetiocima Sajma tradicionalne hrane i vina.

Svaki festivalski događaj ulepšaće pesmom, igrom i muzikom Kulturno umetničko društvo „Koreni“. Mlado po stažu (osnovano 2020.) uprkos izazovima pandemijske godine broji više stotina članova. Najviše je igrača, po uzrastu i umeću raspoređeni su u više grupa, od najmlađih, preko virtuoznog izvođačkog ansambla do rekreativne grupe. Tu su naravno i ansambl i pevačka grupa. Svi članovi društva, koreografi i uprava imaju isti cilj - negovanje tradicije i istinskih ljudskih vrednosti. U to ćete se uveriti i na Vinskom karnevalu od Palate Albanija do Kalemegdana i na Sajmu tradicionalne hrane i vina.

Na svečanom otvaranju Sajma uživaćete u glasu naše poznate operske pevačice Marije Nešić Kašćelan, a tu su i radionice o vinima, zdravoj ishrani i drugim temama. Najboljima u proizvodnji hrane i vina, prema mišljenju žirija sastavljenog od urednika i turističkih novinara srpskih medija biće dodeljene plakete Good Food & Wine.Na bogatoj sajamskoj tomboli najsrećnijima će biti podeljeni vredni pokloni. Ulaz na sajam je besplatan za sve ljubitelje dobrog zalogaja i domaćih vina.

U nizu pratećih događaja učestvovaće i beogradski ugostitelji u okviru "Nedelje beogradskih restorana" i "Sunday bruncha".

Sajam hrane i vina održava se na ekskluzivnoj lokaciji kompanije Belgrade Woterfront na Sava promenadi.

Da se Good Food & Wine Festival ove godine održi pomogli su: Zlatni sponzor: Plazma stiks i Plazma slana, Zlatni partneri:  Belgrade waterfront, Vitinka, Vitaminka i Voda Vrnjci. Prijatelji festivala: Zlatiborac, Fino, Turistička organizacija Vojvodine,KUD Koreni, Studio B, Radio Fokus, portali Balkan travel, Putovanja i turizam i portal Indeks.  

FOTOGRAFIJE: RAŠ

Нема коментара: