"Kvalitet italijanskih vina - Degustacija i predstavljanje izabranih vina"
Lokacija: Petrovaradinska tvrđava - Titovi saloni
Datum: ponedeljak, 11. septembra 2015. godine u12:30
Organizator: Italijanska trgovačka agencija ITA
Piše: Nenad M. Perić
Kada
ste poslednji put putovali vozom? Nekog davnih leta išli smo njime na
more. I čim voz napusti stanicu, iz neke torbe u kupeu iskoči pečeno
pile, postavi se improvizovani čaršav i gladni putnici s puno
entuzijazma se obruše na jadnu pečenu pticu. E, od tada se dosta toga
promenilo. Vozovi su elegantiji, čistiji, pa i prazniji, a većina
putnika tokom puta blene u osvetljene ekrane svojih pametnih telefona.
Stigavši u Novi Sad predahnuo sam uz espreso, limunadu sa nanom, dok su
iz zvučnika dolazili zvuci italijanskih kancona, prava predigra za ono
što je sledilo. Posle obilaska par muzeja uputio sam se preko
Varadinskog mosta (na kojem je ljubav zaključana, a ključ kriju mutne
vode Dunava) ka Petrovaradinu. Ka kolosalnom utvrđenju, građenom 88
godina, a od milja su mu tepali "Gibraltar na Dunavu".
Površine
od 112 hektara ova fortifikacija zauzima drugo mesto u Evropi, iza
tvrđave u Verdenu (Francuska) koja je pretrpela velika razaranja u I
svetskom ratu. Malo je falilo, da i ovaj biser utvrđenog grada doživi
sličnu sudbinu, pravdalo se to time da ga je vreme pregazilo, ali ga je
spasao pukovnik Dragoš Đelošević. Turski pisac bedekera Evlija Čelebija
beleži:
„Grad Varadim leži na obali reke Dunav,
njegova citadela ima šestougaoni oblik a nalazi se na jednom visokom
brdu koje se diže nebu pod oblake. To je nepristupačan, čvrst i u istinu
star grad... Grad ima sedam velikih kula, svi bastioni izgrađeni su
skladno... U tvrđavi ima svega dve stotine daskom pokrivenih kuća bez
ograda i bašta, zatim Sulejman-hanova džamija, skladište municije i žitni ambari... Na jugoistočnoj strani nalaze se samo bregovi i po njima sve sami vinogradi.“
Četvorospratno
podzemlje Petrovaradinske tvrđave predstavlja jednu od njenih najvećih
atrakcija. Za vreme Napoleonovih osvajanja, dragocenosti iz Beča su neko
vreme bile skrivane u podzemlju Dužina ovih komunikacija i podzemnih
odaja navodno iznosi samo 16 kilometara, ali se špekuliše da ima i
prolaza koji se protežu ispod Dunava i Novog Sada.
Degustaciju
je zamišljena kao kruna italijanskog nastupa na ovogodišnjem
novosadskom sajmu poljoprivrede, a organizovala ju je Italijanska
trgoviska agencija. Nakon uvodne reči gospodina Đovanija Mafoda,
direktora ITA (Italian Trade Agency), štafetnu palicu preuzela je
gospođa BarbaraTamburini, jedna od vodećih italijanskih enologa, a uz
dragocenu pomoć, Igora Lukovića sa naše strane. Komforu prezentacije
doprinosilo je odlično organizovano, simultivano prevođenje.
Gospođa
Tamburini, ovim poslom se bavi od 1999. godine, predavala je na
Univerzitetu u Pizi, a danas kao enolog radi za petnaest proizvođača
vina. Porekom je iz Toskane. Godine 2004. proglašena je za enologa
godine a 2007. dobila priznanje od senata. Pre tri godine dobila je
priznanje i od fondacije italijanskih somelijera.
Barbara
nam je opisivala viinograde i vinarije, njihovo geografsko okruženje, a
Igor se skocentrisao na,kao i uvek sočan opis vina. Da sam ovako učio
geografiju i Cvijića bih nadmašio, da budem neskroman, kao i obično!
Istorija
italijanskog vina seže u rimska vremena, kada je Italija nazivana
zemljom vina. To je zemlja sa nekoliko hiljada autohtonih sorti vinove
loze. No, to nije bio razlog da se drema na lovorikama. Trebalo je
slediti promene ukusa potrošača. Kao prmer, navela je da se u pojedinim
vinogradima mogu zateći i po impozatnih 130 klonova sanđovezea. Italija
je podeljena na vinske regione, vino više ne putuje iz jedne oblasti u
drugu, a velika važnost poklanja se pojmu teroara koji se definiše kao
sinrgija četiri elementa zemljišta, klime i mikroklime, same vinovove
loza (sorte i klonova) i čovekovog uticaja na sve ove elemente.
Potrošnja
vina opada, da li zbog ekonomske krize ili nečeg drugoga pitanje je od
milion evra. Tako se 1978. godine u Italij ipilo 115 litara, a 2013.
godine samo 35 litara po glavi stanovnika. Vino se doskora smatralo za
hranu, a danas je napitak za uživanje.
Stoga se prišlo
prekomponovanju vinograda. Produženim je životni vek, povećena gustina
zasada (sa 3000 čokota po hektaru ovaj brojje udvostručen), od
devedesetih godina XX veka povećana je selekcija klonova, što se sve
odrazilo da vina postanu koncentrisanija i u skladu sa savremenim
senzibilitetom konzumenta.
Ako
bismo italijanska vina slikovito podelili piramidalno,u dnu bi se našla
stona, potom bi se našla IGT=IGP vina sa zaštićenim poreklom (ima ih
118), na sledećem nivou bi bila DOC=DOP (332) sa kontrolisanom i
zaštićenom proizvodnjom i na vrhu DOCG=DOCK (73).
Na degustaciju italijnskih vina predstavljeno je deset prestižnih etiketa:
1. Franciacorta couvee brut – Bellavista, Lombardija,sever Italije
Cena na našem tržištu: 4.500,00
Penušavo
vino .Po sortnom sastavu 78% šardonea i 22% pino noara. Favikon sa
kičmom. Sveže, voćno, miris vinogradarske breskve, citrusa, cveta
jasminai lipe, sa izraženom mineralnošču i notama prepečenog hleba i
biskvita. Divne kiseline koje traju u ustima. Vinogradi na visokoj
nadmorskoj visini, sa dosta sunca.
Kada pijete ovo vino šetate ulicama Milana i kulirate na Lago di Garda.
2. Grecante Grechetto Colli Martani 2013 – Arnaldo Caprai, Umbrija, Grechetto, južno od Peruđe
Cena na našem tržištu: 2.500,00
Regija
Coli Martini je jedina regija gde se proizvodi 100% čist greketo i sme
da nosi oznaku DOC. Sorta koja datira iz antičkih vremena i iz Grčke.
Vinograd je na blagim brežuljcima, a gustina je pet hiljada čokota po
hektaru. Ova vinarija neguje sasvim modaran pristup vinarstvu, što se
vidi u konačnom produktu, vinu.Vinifikacija u inoks posudama. Sveže belo
vino, miris citrusa, kajsija i ananasa. Miriše asocira na proleće
(primavera). Primetna cvetna nota (orlovi nokti), sa dugom
citrusno-zčinskom završnicom.
Uz ovo vino otputovaćete u Peruđu, prestonicu džeza i čokoladnih poljubaca i Asizi, duhovno središte ovog regiona.
3. Feudi Greco di Tufo 2013 – Feudi di San Gregorio,Kampanja, jug Italije
Cena na našem tržištu: 2.000,00
Vino
napravljeno od 100% Greco di Tufo (takođe antička sorta). Naziva se i
amala džemala (darežljivo, puno). Modifikovana, moderna verzija klona
ove sorte imadvojne grozdove, čime se dobijaju vina boljih osobina.
Mineralnost duguje vulkanskom tlu, što ga čini izuzetnim I pored toga
odlikuje ga začuđujuća svežina, mirisi kruške i jabuke i diskretne
začinske note. U ustima harrmonično i meko, a punoća duguje radu u samoj
vinariji (kvascima). Gastronomsko vino, koje elegantno i dostojanstveno
stari.
Uz gutljaj ovog vina naći ćete se u razbarušenom Napulju, pod Pompejom i Sorentom.
4. Lunare Gewurtztraminer 2012 – Terlan, Alto Adađo, Gewurtztraminer, sever– severoistok Italije
Cena na našem tržištu: 4.500,00
Sorta
100%. začinski traminac Vino sa 15% alkohola. Tlo na kome raste je
kamenito, prepuno minerala, a oštra klima daje mu karakter. Vinifikacija
u inoksu. Skladnog tela, miris ličija, ružine vodica, sušenog ananasa i
breskve. Umerene svežine, razvijenih aroma. Sočno i bogato. Čuva se po
pola u inoksu i u buretu.
S ovim vinom dosežete vrhove Dolomita.
5. Primitivo Puglia Monteverdi 2013 – Monteverdi vini,Pulja, Primitivo, jug, štikla, IGT
Cena na našem tržištu: 1.000,00
Vino
dolazi sa samog juga Italije, sa pete i štikle italijanske čizme. Po
sortnom sastavu ovo je 100% primitivo, zinfandelov rođak po očevoj
liniji. Miris zrelog crvenog voća, sušena brusnica i trešnja, džemaste
strukture, sa zemljanim i začinskim notama i primesama dima. Krakterišu
ga moćni, a opet meki tanini i voćna i duga završnica. Vino vešto
skriva 14, 5% alkohola.
Odležava, poput Diogena, u
drvenim buradima. Drvio je vešto i diskretno uklopljeno u kompoziciju
vina. Pulja je pre geografske klasifikacije italijanskih vina,
snabdevala ostale regione.
Kada pijete primitivo vraćate se u Bari i Leće.
6. Lamuri 2011 – Tasca Conti d Almerita, Sicilija,Nero d Avola
Cena na našem tržištu: 1.300,00
Vino
sa Sicilije, mediteranskog ostrva sa porodičnom tradicijom. Ostrva koje
se isprečilo ispred kljuma italijanske čizme. Ostrva sa vinskom
tradicijom dugom preko 2500 godina. Vino od 100% nero d avola. Miris
crnog voća, prezrelih trešanja i bosiljka sa notama kedovine, začina i
čokolade. Raskošno i elegantno i po Barbarinim rečima, didaktičko vino
sa 13, 8% alkohola. Odležava delom u novim buradima, a delom u buradima
sekundarnog i tercijalnog tretmana.
7.
Montepulciano d Abruzzo Marina Cvetić 2013 –Abruco, Montepulciano d
Abruzzo, središnji italijanski region, na jadranskoj obali
Cena na našem tržištu: 3.000,00
Vino
naš stari znanac iz Vinarije Mašareli koje potpisuje naša Marina
Cvetić, Beograđanka sa Voždovca. Vino je čistokrvi montepulčano d
Abruco, koji karakterišu snažan miris kupina, ribizli, crnih maslinki,
ljubičice i crne čokolade i notama slatkih začina. U ustima sočno,
zaokruženo, mekih tanina, i kompleksnog voćno-mineralnog ukusa, vino sa
ljubičastim odsjajem i 14,5 % alkohola. Berba koju smo imali prilike da
probamo jedna je od najboljih. Kad smo već kod berbe ,ona je u ovim
vinogradima uobičajno sedinom oktobra. Odležava u hrastovim burićima.
Vino koje plače da odleži, bude dekantirano i servirano uz krvavi
biftek.
Kada otvorite bocu ovog vina naći ćete se u Peskari i na Apeninma.
8. Brunello di Montalcino 2009 – Tenuta Casanova diNeri, Toskana, Sangiovese, DOCG
Cena na našem tržištu: 8.900,00
Vino
iz Toskane, sačinjeno od stoprocentnog sanđovezea. Sanđoveze je
toskanska istorijska sorta. Plodovi se pažljivo i brižljivo biraju
Impresivno, koncetrisano vino sa mirisom duvana, džemastog voća, aroma
zrelog bobičastog voća, sladića i bosiljka, raskošna somotska struktura
tanina. Vino odežava 42 meseca u hrastovim buradima.
Uz ovo vino viste u Toskani, Firenci i Sijeni i uživajte poput Medičijevih!
9. Le vigne Sandrone Barolo 2008 – Luciano Sandrone,Pijemonte, Nebbiolo, DOCG
Cena na našem tržištu: 11.500,00
Barolo
je DOC oblast, brdovita oblast u Pijamontu. Ovo je oblast velikih vina.
Sorta je čist nebjolo. Vinifikacija u hrastovim sudovima. Raskošni,
barokni mirisi dugo se zadržavaju u ustima. Mirisi zrelog crvenog i
crnog voća, šljive, brusnice i trešnje. Note čokolade, kafe, začina i
ljubičica. Kompleksno, sočno u ustima, sa zrelim, svilenkastim taninima i
sa dugom, rafiniranom završnicom. Odležava 24 meseca u buradima od 500
litara, a potom 20 meseci u boci.
Pijamonte je halter čizme, esencija italijanskog istorijskog duha. Uz njega ste u kolevci popularnog Fiće, u Torinu.
10. Campofiorin Masi Amarone 2010 – Masi, Veneto,Corvina Rondinella Molinara
Cena na našem tržištu: 5.600,00
Veneta
je jedan od najznačajnijih italijanskih regiona, a oblast Valpočela
zauzima sam vrh, pre svega zbog vina napravljenih kupažom lokalnih sorti
od prosušenog grožđa i odležavanjem u drvenim sudovima. Postoje
različiti postupci sušenja; u gajbicama, obešenih grozdova, položenih na
asuru od pruća... Grozd dehidrira, a arome postaju izraženije,
ekstraktnije,Sortni sastav; kovina, rondinela i molinara. Miris sušenih
šljiva, prezrelog voća, anisa, sušene nane i bosiljka. Puno na jeziku,
elegantno po strukturi koju duguje diskretnim taninima, sa notama
čokolade i cimeta. Vinarija Masi jedna je od vodećih vinaija ovog
regiona. i njihov amarone pokazao se kao rasni predstavnik svoje vrste.
Ovo
vino pijete sa Kazanovom, pa postoji presumcija da je afrodizijak,
Zaplovićete kanalima Venecije, pevušiti pod Julijinim pendžerom sa
smotanim Romeom, a obići ćete i Padovu i Vićencu. Taman da vam, za vreme
ove romantične eksurzije, ne izvetri sa nepca. I kad smo kod tih
nesretnih ljubavnika, bolje bi bilo da su ispili Amarone, nego taj
prokleti otrov. Stvar ukusa, šta čete!
I
tako trgoh se iz slatkih snova, poput Marčela Mastrojanija u Gradu žena
i pogledah na barokni toranj sa satom. Majkumu, ponela su me ova
predivna vina. No, oni iskusniji se nasmejaše i rekoše mi da neočekivano
velika kazaljka pokazuje sate, a mala minute. Ovo je učinjeno kako bi
lađari mogli da vide sa velike daljine koliko je sati. Brojčanik je
postavljen na sve četiri strane baroknog tornja, a brojevi su ispisani
rmskim ciframa, kao što je običaj na svim hrišćanskim crkvama. Sat
pokreće originalni mehanizam koji se svakodnevno navija.
Još
jedna karakteristika ovog sata je i da po hladnom vremenu sat docni, a
po toplom jurca, kanda je i on vino pio, te ga s pravom zovu i pijani
sat. Prečnik satnih krugova je preko dva metra, a unutra su tri kugle
(teške 76 kilograma) i šetalica. Petrovaradinci su tokom XVIII veka
plaćali komunalni doprinos za nejga, tzv. satarinu. Na vrhu tornja je
jabuka, a na njoj je vetrokaz sa kompasom, koji pokazuje strane sveta, a
njegova zastava na jarbolu nema koplje, već srce.
U
vojnim kazamatima ove tvrđave robijali su Karađorđe i kasnije Vasa
Pelagić, Antun Gustav Matoš, političar Jaša Tomić i austrougarski kaplar
Josip Broz, kasnije poznat pod nadimkom Tito. U salonu koji je nosio
njegovo ime, doživeli smo još jedno fantastično hedonističko putovanje
po Italiji A kako bi drugačije i moglo? No i Petrovaradin nudi svoje
misterije; u blizini table sa oznakom "kom. gal. 500" postoji "slepi"
hodnik sa južne strane i na desnom zidu je (u formi reljefa) načinjen
malteški krst sa dva valjka. Ali ovo je sasvim druga priča.
-labudovo jezero-
Ja
sam se, zadovoljan, vraćao u srpsku Atinu. U prolazu kroz razigrani
grad na panonskoj rivijeri, kroz otškrinute prozore čuju se zvuci
klasične muzike, iznenada promakne poneka savremena boginja, a u zgradi
pored sinagoge u Jevrejskoj ulici, uočavam krajičkom oka pokret
erazigranih balerina. Baš ne razumem namćore, kako im nije teško da
budu u svom društvu! Baksuzi, nepopravljivi. Ajd, živeli i doviđenja!
-Bahus iz Galerije Matice srpske-
Нема коментара:
Постави коментар