субота, 16. мај 2015.

Italija na Petrovaradinu



"Kvalitet italijanskih vina - Degustacija i predstavljanje izabranih vina"
Lokacija: Petrovaradinska tvrđava - Titovi saloni
Datumponedeljak, 11. septembra 2015. godine u12:30
Organizator Italijanska trgovačka agencija ITA
Piše: Nenad M. Perić


 

Kada ste poslednji put putovali vozom? Nekog davnih leta išli smo njime na more. I čim voz napusti stanicu, iz neke torbe u kupeu iskoči pečeno pile, postavi se improvizovani čaršav i gladni putnici s puno entuzijazma se obruše na jadnu pečenu pticu. E, od tada se dosta toga promenilo. Vozovi su elegantiji, čistiji, pa i prazniji, a većina putnika tokom puta blene u osvetljene ekrane svojih pametnih telefona. Stigavši u Novi Sad predahnuo sam uz espreso, limunadu sa nanom, dok su iz zvučnika dolazili zvuci italijanskih kancona, prava predigra za ono što je sledilo. Posle obilaska par muzeja uputio sam se preko Varadinskog mosta (na kojem je ljubav zaključana, a ključ kriju mutne vode Dunava) ka Petrovaradinu. Ka kolosalnom utvrđenju, građenom 88 godina, a od milja su mu tepali "Gibraltar na Dunavu". 


Površine od 112 hektara ova fortifikacija zauzima drugo mesto u Evropi, iza tvrđave u Verdenu (Francuska) koja je pretrpela velika razaranja u I svetskom ratu. Malo je falilo, da i ovaj biser utvrđenog grada doživi sličnu sudbinu, pravdalo se to time da ga je vreme pregazilo, ali ga je spasao pukovnik Dragoš Đelošević. Turski pisac bedekera Evlija Čelebija beleži:

„Grad Varadim leži na obali reke Dunav, njegova citadela ima šestougaoni oblik a nalazi se na jednom visokom brdu koje se diže nebu pod oblake. To je nepristupačan, čvrst i u istinu star grad... Grad ima sedam velikih kula, svi bastioni izgrađeni su skladno... U tvrđavi ima svega dve stotine daskom pokrivenih kuća bez ograda i bašta, zatim Sulejman-hanova džamija, skladište municije i žitni ambari... Na jugoistočnoj strani nalaze se samo bregovi i po njima sve sami vinogradi.“

Četvorospratno podzemlje Petrovaradinske tvrđave predstavlja jednu od njenih najvećih atrakcija. Za vreme Napoleonovih osvajanja, dragocenosti iz Beča su neko vreme bile skrivane u podzemlju Dužina ovih komunikacija i podzemnih odaja navodno iznosi samo 16 kilometara,  ali se špekuliše da ima i prolaza koji se protežu ispod Dunava i Novog Sada.

 
 

Degustaciju je zamišljena kao kruna italijanskog nastupa na ovogodišnjem novosadskom sajmu poljoprivrede, a organizovala ju je Italijanska trgoviska agencija. Nakon uvodne reči gospodina Đovanija Mafoda, direktora ITA (Italian Trade Agency), štafetnu palicu preuzela je gospođa BarbaraTamburini, jedna od vodećih italijanskih enologa, a uz dragocenu pomoć, Igora Lukovića sa naše strane. Komforu prezentacije doprinosilo je odlično organizovano, simultivano prevođenje. 


Gospođa Tamburini, ovim poslom se bavi od 1999. godine, predavala je na Univerzitetu u Pizi, a danas kao enolog radi za petnaest proizvođača vina. Porekom je iz Toskane. Godine 2004. proglašena je za enologa godine a 2007. dobila priznanje od senata. Pre tri godine dobila je priznanje i od fondacije italijanskih somelijera. 


Barbara nam je opisivala viinograde i vinarije, njihovo geografsko okruženje, a Igor se skocentrisao na,kao i uvek sočan opis vina. Da sam ovako učio geografiju i Cvijića bih nadmašio, da budem neskroman, kao i obično!

 
 

Istorija italijanskog vina  seže u rimska vremena, kada je Italija nazivana zemljom vina. To je zemlja sa nekoliko hiljada autohtonih sorti vinove loze. No, to nije bio razlog da se drema na lovorikama. Trebalo je slediti promene ukusa potrošača. Kao prmer, navela je da se u pojedinim vinogradima mogu zateći i po impozatnih 130 klonova sanđovezea. Italija je podeljena na vinske regione, vino više ne putuje iz jedne oblasti u drugu, a velika važnost poklanja se pojmu teroara  koji se definiše kao sinrgija četiri elementa zemljišta, klime i mikroklime, same vinovove loza (sorte i klonova) i čovekovog uticaja na sve ove elemente.


Potrošnja vina opada, da li zbog ekonomske krize ili nečeg drugoga pitanje je od milion evra. Tako se 1978. godine u Italij ipilo 115 litara, a 2013. godine samo 35 litara po glavi stanovnika. Vino se doskora smatralo za hranu, a danas je napitak za uživanje.

Stoga se prišlo prekomponovanju vinograda. Produženim je životni vek, povećena gustina zasada (sa 3000 čokota po hektaru ovaj brojje udvostručen), od devedesetih godina XX veka povećana je selekcija klonova, što se sve odrazilo da vina postanu koncentrisanija i u skladu sa savremenim senzibilitetom konzumenta.


Ako bismo italijanska vina slikovito podelili piramidalno,u dnu bi se našla stona, potom bi se našla IGT=IGP vina sa zaštićenim poreklom (ima ih 118), na sledećem nivou bi bila DOC=DOP (332)  sa kontrolisanom i zaštićenom proizvodnjom i na vrhu DOCG=DOCK (73).

 

Na degustaciju italijnskih vina predstavljeno je deset prestižnih etiketa:


1. Franciacorta couvee brut – Bellavista, Lombardija,sever Italije
Cena na našem tržištu: 4.500,00

Penušavo vino .Po sortnom sastavu 78% šardonea i 22% pino noara. Favikon sa kičmom. Sveže, voćno, miris vinogradarske breskve, citrusa, cveta jasminai lipe, sa izraženom  mineralnošču i notama prepečenog  hleba i biskvita. Divne kiseline koje traju u ustima. Vinogradi na visokoj nadmorskoj visini, sa dosta sunca.

Kada pijete ovo vino šetate ulicama Milana i kulirate na Lago di Garda.

2. Grecante Grechetto Colli Martani 2013 – Arnaldo Caprai, Umbrija, Grechetto, južno od Peruđe        
Cena na našem tržištu: 2.500,00

Regija Coli Martini je jedina regija gde se proizvodi 100% čist greketo i sme da nosi oznaku DOC. Sorta koja datira iz antičkih vremena i iz Grčke. Vinograd je na blagim brežuljcima, a gustina je pet hiljada čokota po hektaru. Ova vinarija neguje sasvim modaran pristup vinarstvu, što se vidi u konačnom produktu, vinu.Vinifikacija u inoks posudama. Sveže belo vino, miris citrusa, kajsija i ananasa. Miriše asocira na proleće (primavera). Primetna cvetna nota (orlovi nokti), sa dugom citrusno-zčinskom završnicom.

Uz ovo vino otputovaćete u Peruđu, prestonicu džeza i čokoladnih poljubaca i Asizi, duhovno središte ovog regiona.


3. Feudi Greco di Tufo 2013 – Feudi di San Gregorio,Kampanja, jug Italije
Cena na našem tržištu: 2.000,00

Vino napravljeno od  100%  Greco di Tufo (takođe antička sorta). Naziva se i amala džemala (darežljivo, puno). Modifikovana, moderna verzija klona ove sorte imadvojne grozdove, čime se dobijaju vina boljih osobina. Mineralnost duguje vulkanskom tlu, što ga čini izuzetnim I pored toga odlikuje ga začuđujuća svežina, mirisi kruške i jabuke i diskretne začinske note. U ustima harrmonično i meko, a punoća duguje radu u samoj vinariji (kvascima). Gastronomsko vino, koje elegantno i dostojanstveno stari.

Uz gutljaj ovog vina naći ćete se u razbarušenom Napulju, pod Pompejom i Sorentom.


 4. Lunare Gewurtztraminer 2012  – Terlan, Alto Adađo, Gewurtztraminer, sever– severoistok  Italije
Cena na našem tržištu: 4.500,00

Sorta  100%. začinski traminac  Vino sa 15% alkohola. Tlo na kome raste je kamenito, prepuno minerala, a oštra klima daje mu karakter. Vinifikacija u inoksu. Skladnog tela, miris ličija, ružine vodica, sušenog ananasa i breskve. Umerene svežine, razvijenih aroma. Sočno i bogato. Čuva se po pola u inoksu i u buretu.

S ovim vinom dosežete vrhove Dolomita.


5. Primitivo Puglia Monteverdi 2013 – Monteverdi vini,Pulja, Primitivo, jug, štikla, IGT
Cena na našem tržištu: 1.000,00

Vino dolazi sa samog juga Italije, sa pete i štikle italijanske čizme. Po sortnom sastavu ovo je  100% primitivo, zinfandelov rođak po očevoj liniji. Miris zrelog crvenog voća, sušena brusnica i trešnja, džemaste strukture, sa zemljanim i začinskim notama i primesama dima. Krakterišu ga moćni, a opet meki  tanini i voćna i  duga završnica. Vino vešto skriva 14, 5% alkohola.

Odležava, poput  Diogena,  u drvenim buradima. Drvio je vešto i diskretno uklopljeno u kompoziciju vina. Pulja je pre geografske klasifikacije italijanskih vina, snabdevala ostale regione.

Kada pijete primitivo vraćate se u Bari i Leće.

6. Lamuri 2011 – Tasca Conti d Almerita, Sicilija,Nero d Avola
Cena na našem tržištu: 1.300,00

Vino sa Sicilije, mediteranskog ostrva sa porodičnom tradicijom. Ostrva koje se isprečilo ispred kljuma italijanske čizme. Ostrva sa vinskom tradicijom dugom preko 2500 godina. Vino od 100%  nero d avola. Miris crnog voća, prezrelih trešanja i bosiljka sa notama kedovine, začina  i čokolade. Raskošno i elegantno i po Barbarinim rečima, didaktičko vino sa 13, 8% alkohola. Odležava delom u novim buradima, a delom u buradima sekundarnog i tercijalnog tretmana.


7. Montepulciano d Abruzzo Marina Cvetić 2013 –Abruco,  Montepulciano d Abruzzo, središnji italijanski region, na jadranskoj obali
Cena na našem tržištu: 3.000,00

Vino naš stari znanac iz Vinarije Mašareli koje potpisuje naša Marina Cvetić, Beograđanka sa Voždovca. Vino je čistokrvi montepulčano d Abruco, koji karakterišu snažan miris kupina, ribizli, crnih maslinki, ljubičice i crne čokolade i notama slatkih začina. U ustima sočno, zaokruženo, mekih tanina, i kompleksnog voćno-mineralnog ukusa, vino sa ljubičastim odsjajem i 14,5 % alkohola. Berba koju smo imali prilike da probamo jedna je od najboljih. Kad smo već kod berbe ,ona je u ovim vinogradima uobičajno sedinom oktobra. Odležava u hrastovim burićima. Vino koje plače da odleži, bude dekantirano i servirano uz krvavi biftek.

Kada otvorite bocu ovog vina naći ćete se u Peskari i na Apeninma.


8. Brunello di Montalcino 2009 – Tenuta Casanova diNeri, Toskana, Sangiovese, DOCG
Cena na našem tržištu: 8.900,00

Vino iz Toskane, sačinjeno od stoprocentnog sanđovezea. Sanđoveze je toskanska istorijska sorta. Plodovi se pažljivo i brižljivo biraju Impresivno, koncetrisano vino sa mirisom duvana, džemastog voća, aroma zrelog bobičastog voća, sladića i bosiljka, raskošna somotska struktura tanina.  Vino odežava 42 meseca u hrastovim buradima.

Uz ovo vino viste u Toskani, Firenci i Sijeni i uživajte poput Medičijevih!

9. Le vigne Sandrone Barolo 2008 – Luciano Sandrone,Pijemonte, Nebbiolo, DOCG
Cena na našem tržištu: 11.500,00

Barolo je DOC oblast, brdovita oblast u Pijamontu. Ovo je oblast velikih vina. Sorta je čist nebjolo. Vinifikacija u hrastovim sudovima. Raskošni, barokni mirisi dugo se zadržavaju u ustima. Mirisi zrelog crvenog i crnog voća, šljive, brusnice i trešnje. Note čokolade, kafe, začina i ljubičica. Kompleksno, sočno u ustima, sa zrelim, svilenkastim taninima i sa dugom, rafiniranom završnicom. Odležava 24 meseca u buradima od 500 litara, a potom 20 meseci u boci.

Pijamonte je halter čizme, esencija italijanskog istorijskog duha. Uz njega ste u kolevci popularnog Fiće, u Torinu.


10. Campofiorin Masi Amarone 2010 – Masi, Veneto,Corvina Rondinella Molinara
Cena na našem tržištu: 5.600,00

Veneta je jedan od najznačajnijih italijanskih regiona, a oblast Valpočela zauzima sam vrh, pre svega zbog vina napravljenih kupažom lokalnih sorti od prosušenog grožđa i odležavanjem u drvenim sudovima. Postoje različiti postupci sušenja; u gajbicama, obešenih grozdova, položenih na asuru od pruća... Grozd dehidrira, a arome postaju izraženije, ekstraktnije,Sortni sastav; kovina, rondinela i molinara. Miris sušenih šljiva, prezrelog voća, anisa, sušene nane i bosiljka. Puno na jeziku, elegantno po strukturi koju duguje diskretnim taninima, sa notama čokolade  i cimeta. Vinarija Masi jedna je od vodećih vinaija ovog regiona. i njihov amarone pokazao se kao rasni predstavnik svoje vrste. 

Ovo vino pijete sa Kazanovom, pa postoji presumcija da je afrodizijak, Zaplovićete kanalima Venecije, pevušiti pod Julijinim pendžerom sa smotanim Romeom, a obići ćete i Padovu i Vićencu. Taman da vam, za vreme ove romantične eksurzije, ne izvetri sa nepca. I kad smo kod tih nesretnih ljubavnika, bolje bi bilo da su ispili Amarone, nego taj prokleti otrov. Stvar ukusa, šta čete!


I tako trgoh se iz slatkih snova, poput Marčela Mastrojanija u Gradu žena i pogledah na barokni toranj sa satom. Majkumu, ponela su me ova predivna vina. No, oni iskusniji se nasmejaše i rekoše mi da neočekivano velika kazaljka pokazuje sate, a mala minute. Ovo je učinjeno kako bi lađari mogli da vide sa velike daljine koliko je sati. Brojčanik je postavljen na sve četiri strane baroknog tornja, a brojevi su ispisani rmskim ciframa, kao što je običaj na svim hrišćanskim crkvama. Sat pokreće originalni mehanizam koji se svakodnevno navija. 


Još jedna karakteristika ovog sata je i da po hladnom vremenu sat docni, a po toplom jurca, kanda je i on vino pio, te ga s pravom zovu i pijani sat. Prečnik satnih krugova je preko dva metra, a unutra su tri kugle (teške 76 kilograma) i šetalica. Petrovaradinci su tokom  XVIII veka plaćali komunalni doprinos za nejga, tzv. satarinu. Na vrhu tornja je jabuka, a na njoj je vetrokaz sa kompasom, koji pokazuje strane sveta, a njegova zastava na jarbolu nema koplje, već srce.

 
 

U vojnim kazamatima ove tvrđave robijali su Karađorđe i kasnije Vasa Pelagić, Antun Gustav Matoš, političar Jaša Tomić i austrougarski kaplar Josip Broz, kasnije poznat pod nadimkom Tito. U salonu koji je nosio njegovo ime, doživeli smo još jedno fantastično hedonističko putovanje po Italiji A kako bi drugačije i moglo? No i Petrovaradin nudi svoje misterije; u blizini table sa oznakom "kom. gal. 500" postoji "slepi" hodnik sa južne strane i na desnom zidu je (u formi reljefa) načinjen malteški krst sa dva valjka. Ali ovo je sasvim druga priča. 

 
 
-labudovo jezero-

Ja sam se, zadovoljan, vraćao u srpsku Atinu. U prolazu kroz razigrani grad na panonskoj rivijeri, kroz otškrinute prozore čuju se zvuci klasične muzike, iznenada promakne poneka savremena boginja, a u zgradi pored sinagoge u Jevrejskoj ulici, uočavam krajičkom oka pokret erazigranih balerina. Baš ne razumem namćore, kako im nije teško da  budu u svom društvu! Baksuzi, nepopravljivi. Ajd, živeli i doviđenja! 

-Bahus iz Galerije Matice srpske-

Нема коментара: