петак, 29. мај 2015.

Wine Jam zatvara krug


 

Za nama je vinska trilogija u režiji Wine Jama. U protekle tri nedelje ili subote, na tri različita mesta,  sa tri različite koncepcije, Wine Jam je upriličio vinska druženja i okupio raznovrsnu publiku, u kojoj je bilo i očekivanih vinskih konstanti. Ovaj serijal od tri uspešne epizode imaće i četvrti nastavak 13. juna kada Wine Jam zatvara sezonu na Kosančićevom vencu ohlađenim vinima i vrelim džezom.


Kao što sam već pisao vinski festivali niču, a oni koji već to dugo organizuju poput Vladana Stanojlovića- Kike ukapirali su da nešto pod hitno treba menjati. Otuda i ovaj sporski tretman, da ekipu koju si izveo na teren i zagrejao, ne treba da ulenjiš. Moraju da treniraju redovno. Produkt takve ospervacije je bio ovaj akcijaški pristup, koji je u crveno (ali i belo i roze) obeležio majske subote (ili nedelje).


I čin – Dorćol donji-Tačno u vinsko podne

  
 

Prvo okupljanje zakazano je na donjem Dorćolu, pod nazivom Street WINE JAM, svojevrsni ulični vinski festival u subotu 9 maja. Dan pobede, a zvezda upekla žestoko...

 
  
 

Upravo sam parkirao Šarce ispred Holesterola, kada su iz trošne zgrade Kompresora-tehnički pregled, izašli podbuli šerif i njegovi metiljavi pomoćnici. Šarac ih je radoznalo razgledao, dok sam mu dovodio Vranca, da se sa njim malko druži. Šerif baci dopola popušenu pljugu na drevnu dorćolsku kaldrmu, sočno pljunu, i kao da mu to nije dovoljno zgazi cigaru vrhom svoje okovane čizme (više puta). Zrikavo pogleda ka usijanom nebu. Ruka mu je, mlitavo, bila položena u visini opasača, ležala je na sedefastoj dršci njegovog Kolta. Gledali su u našem pravcu...

 
 


Visoko podigoh vinsku čašu i levu obrvu istovremno, i ove utvare nestadoše u izmaglici. Odmah sam primetio i veće prisustvo dece i kućnih ljubimaca, koji su se, po onome u šta sam ja imao uvid, ponašali odgovorno, tj. uzdržavali su se od konzumiranja vina. Samo su kibicovali.
   
  

Od vinarija  tu su bili Zvonko Bogdan,  Budimir, Temet, Matalj,  Aleksić, Pusula, Virtus, Trivanović i Savina. Vinarija Zvonko Bogdan iskoristila je priliku da predstavi svoje novo belo vino Icon Campana albus 2013- čistokrvni sauvinjon blan.

  

 


II čin – Savamala-Mehurići u Tranzitu

Drugi sastanak, Prvi festival penušavih vina u Beogradu BUBBLE JAM u Tranzit baru (bivšem Krugu gde se Wine Jam  i porodio) u nedelju 17. maja, propustio sam. Slavio sam jubilej, lomatajući se po kanjonima Rumunije. A I smatrao sam da čarolija vinskih mehurića zaslušuje intimnije društvo. Da je to, ako govorimo sportskim rečnikom, elegantan sport poput tenisa, a ne masovan i kolektivan. Proizvodnja penušavih vina u Srbiji je tek u začetku, svega par vinarija rade ovaj zahtevan posao, te smatram da ovaka festival može samo da im bude podstrek.


Iz pouzdanih izvora saznao sam da su od domaćih vinarije  bile prisutne Galot, Kovačević i Aleksandrović sa svojim penušavcima  (prva ih pravi  charmat metodom, dok druge dve klasičnom, šampanjskom). Takođe imam informacija da par naših vinarija eksperimentiše sa mehurićima, a i da će biti autohtoni penušavci. U tranzitu je svratio i istarski penušavi Clai i roze penušavac od terana, Veraldino . Špansku ligu zastupale su kave Viva Vina. Italiju je, premijerno u Srbiji, zastupao Bistro La Mer sa čuvenim šampanjce Piper Heidsieck, koji je ispijala Merlin Monro. Lynx Wineje je doneo La Fuita i još par jako zanimljivih penušavaca. Odličan prosecco stigao je iz ADS Wine (Monteverdi extra dry, Santa Margherita brut Valdobbiadene, Cuve prestige Franciacorta) kao i Supernova Wine (Borgoluce extra dry i brut uz jedan francuski ice penušavac Blanc Foussy). MKN group je prestavila  Fantinel, G3 Spirits uz proseko i i mehuriće u alternativnim oblicima Sjajne portugalske penušavce izložio je  Vinomond. A iz Rusije, s ljubavlju, penušavo vino poznato još iz vremena gvozdene zavese, Советское Шампанское.


III čin –Vukova zadužbina, Terazije -Autohtona Jazzbuka


I tako dolazimo i do trećeg vinskog druženja, Wine Jam Originals - Festival autohtonih vina i malih vinarija, koji je održan u subotu 23  maja, u strogom epicentru grada, u sjajnom ambijetnu kluba Jazzbuka, a u okviru Vukove zadužbine. Akcenat je bačen na domaće sorte, koje ovdašnja publika prepoznaje i voli.

 
 

Posetioci su mogli da probaju vina sa etiketama Rašković, Živković, Vilimonović, Čokot, Tanića Pimnice, Vimmid, McC (McCulloch wines), Villa Vina, Budimir, Aleksić, Janko, jedan objedinjeni štand nudio je vina Spasić, Jović, Mačkov podrum, Plavinci, Mola i Toplički vinogradi. Sjajne tamjanike i roze i crvena vina od prokupca, smederevka, jagode, panonija, uz poneku međunarodnu sortu koja se provukla.

  
 

Par novi i zanimljivih vinarija, Mc vinarija sa sjajnim pino noarom, logično tu su bili i Župljani, manastir Bukovo sa sjajnom crnom tamjanikom, ali i jednom sjajnom belom kupažom i kaberneom punog tela i raskošnih aroma, vinarija Budimir koja je pored svojih tradicionalnih vinskih etiketa izbacila i sjajni prokupac Lila.

 
 

Wine Jam, sada malo, zasluženo odmara do Wine Jazzina, 13-tog juna, a štafetnu palicu preuzima Dan otvorenih podruma 31. maja i Vinska ilegala 6. juna kada nastupa pod nazivom Vinska liga šampiona, na starom stadionu, u konspirativnoj dedinjskoj vili, ali sa sasvim novim timom. Selektorski tim Vinske ilegale potpuno je izmenio tim . Rizično i intrigantno!

 
 

Нема коментара: