BEOWINE Sajam
vina, po sedmi put zaredom opet je privukao mnogobrojne ljubitelje Bahusovog čarobnog omamljivog napitka.
Čini se da je ponuda bila skromnije nego ranije i sa jakom rakijskom
opozicijom, ali teška su vremena, pa im ne treba zameriti. Župljani su izgleda postali
najveći ljubitelji baš ove manifestacije, jer su se pojavili združeni i nikad
brojniji, kako bi srpska politička opozicija samo mogla da priželjkuje. Kad smo još kod izbora, od vina imali je šta da se izabere i probere.
Po brojnosti
su se izdvojili i vinari sa Kosova i
Metohije (Dečanska vinica, Vinarija Antić, Vinarija Đuričić, Vinica Petrović,
Vinarija Manitašević, Vinarija Brkić), Šumadinci (Zadužbina, Aleksandrović,
Radovanović, Stari hrast, Rogan, Despotika), vinari iz Srpske (Tvrdoš,
Vukoje...), Hrvatske (Zagreb, Ilok, Osijek, Erdut) Vinarija Jokić. Plavac mali je
izazivao delirijum njegovih ljubitelja, među koje ubrajam i sebe. Svoju vinsku ponudu izložile su i vinarije: Do
kraja sveta, Aleksić, Mačkov podrum, Kovačević, Jović, Dibonis, Zvonko Bogdan, Trivanović, Toplički vinogradi, vinarije iz Lazarevca... Na Sajmu su mesto pronašli i par renomiranih proizvođača
delikatesa, meza, bez kojih se i ne može zamisliti normalna konzumacija vina. Zainteresovani su mogli ono što im se dopadne, uz adekvatnu feničansku nadoknadu da bespovratno ponesu kući.
Pokazalo se, po
zna koji put da je odabir hale (2b) za ovu manifestaciju njegova najveća mana.
Jednostavno, kada krenete po Sajmu turizma, morate proći i kroz izložbeni
prostor Beowine-a sa velikim torbama i rancima namenjenim (za neupućene) prikupljanju
turističkih publikacija. Time pravite nepotrebnu gužvu i ometate vinopije u
njihovim ritualima. Ali, zaobilazni put je duži i iziskuje višak uloženog rada,
tako da ga retko ko praktikuje. Još je gore za vikend, kad se sjuri stampedo
oslobođenog radnog naroda, pa se vinskim štandovima i ne može prići. To je
nateralo pojedine izlagače da eskiviraju tu gužvu, što im i ne treba preterano zameriti.
Posebno je bio
zanimljiv prateći program na kojem se diskutovalo kako što lepše upakovati
vino, kako organizovati vinske festivale, kako upariviti čokolade sa vinima i sa rakijom (Vinarija Dibonis i Reel Chocolate). Na poslednju radionicu, sam nažalost
dobrano zakasnio, ali su mi jataci besedili da je bila odlična, što i ne sumnjam. Mačkov podrum nas je upoznao sa novim etiketama. Vinska ilegala sa pozadinom vinskih festivala. Uručene su nagrada
pobednicima takmičenja „Beowine Challnege Cup“.
Нема коментара:
Постави коментар