Mesto:
Hala 2b Beogradskog sajma
Termin:
od 18. do 21. februara 2016
Svečano
otvaranje: četvrtak, 18. februara 2016.
u 11 časova na Galeriji Hale 4 Beogradskog sajma.
Ulaznice:
cena pojedinačne ulaznice je 300 dinara, a za grupne posete 200 dinara.
Cena
parkinga je 200 dinara na sat. Kad pijete ne vozite!
Čaša
za degustaciju vina je 300 dinara.
Radno
vreme: četvrtak, 18. februar od 10 do 18h,
petak
19. i subota 20. februar od 10 do 19h i
nedelja
21. februar od 10 do 17h
Sajam vina,
manifestacija koja iz godine u godinu izaziva sve veće interesovanje, i u novom
izdanju ide u korak sa globalnim trendom - ekspanzijom konzumiranja vina,
promovisanja vinske kulture i vinskog turizma u cilju podsticaja razvoja vinarstva
i vinogradarstva.
BEOWINE je
izgradio ugled i nezamenljivu poziciju u Srbiji i u regionu, kao mesto za
plasiranje poznatih i novih vinskih ukusa. Brojne vinarije na ovom sajmu će,
osim svojih vrhunskih vina, predstaviti turističku ponudu, smeštaj i gastronomske
specijalitete kao i opremu za vinarstvo i vinogradarstvo.
Manifestacija je
šansa da se proizvođači sretnu i umreže sa distibuterima i izađu na nova
tržišta. Sa druge strane, sajamska atmofsera je nezamenljiv ambijent u kome se
inostranim učesnicima i posetiocima prikazuje jasna slika vinske karte Srbije,
najboljih proizvoda i spremnosti na plasman na svetsku scenu.
Proizvodnja i
distribucija vina je jedna od najekspanzivnijih industrijskih grana u Srbiji.
Uz sve uslove da postane značajna destinacija na vinskoj mapi sveta, Srbija
pokazuje vitalnost ka usavršavanju grana voćarstva i poljoprivrede i
komercijalnog aspeka koji je neophodan za omasovljavanje i veću ekspanziju
proizvoda.
Suorganizatori
manifestacije: Udruženje vinara i vinogradara Srbije – VIVIS i privredno
društvo „Srpsko vino“.
Najbolji srpski
i najugledniji regionslni vinari i vinarije, distributeri vina iz svih krajeva
sveta, proizvođači vinarske opreme, ljubitelji vina i oni kojima je vino posao
i ljubav, okupljaju se svake godine na Sajmu vina BEOWINE. Proizvođači rakije
biće zasluženo istaknuti u izlagačkom programu, a rakija kao srpski brend
zastupljena na štandu Nacionalne asocijacije proizvođača rakija Srbije “Srpska
rakija”.
I pored teškoća
sa kojima su se suočili vinogradari, pre svega nezadovoljavajuće berbe iz 2014.
god. i niskih zaliha kod manjih vinarija, veliki broj proizvođača je ipak
odlučio da učestvuje na sajmu i uloži napore da održi vitalnost u svojoj
proizvodnji i plasmanu.
Manifestacija spaja sve učesnike u
turistično-ugostiteljskoj industriji i konzumente i korisnike usluga, a
međusobni susreti rezultiraju različitim oblicima poslovne saradnje, na
zadovoljstvo svih učesnika i organizatora.
Uz nastojanje organizatora da unapredi i
ojača poslovnu posetu, primenom koncepta modernog marketinga i atraktivnom
promocijom ponude, daje se doprines kvalitetnom predstavljanju poslovnog imidža
izlagača.
Ove godine
manifestacija predstavlja preko 130 izlagača iz 11 zemalja sa bogatom
tradicijom u proizvodnji vina koji će posetiocima predstaviti svoja najbolja
vina i opremu za vinarstvo i vinogradarstvo.
Pored Srbije na
ovogodišnjem Sajmu vina tradicionalno učestvuju proizvođači vina i opreme iz:
Hrvatske, Slovenije, BIH, Crne Gore, Makedonije, Bugarske, Mađarske, Italije,
Republike Srpske, Španije... sa svojom ponudom.
Izlagački
program i ove godine karakteriše trend grupnih nastupa i uočljiv značaj
udruživanja izlagača i grupnih nastupa na sajmu.
Na zajedničkom
štandu nastupa do sada najveći broj vinara iz Župe, Udruženja Šumadije
(Zadužbina, Aleksandrović, Radovanović, Stari hrast, Rogan, Despotika),
Republike Srpske (Tvrdoš, Vukoje...), vinara sa Kosova i Metohije (Dečanska
vinica, Vinarija Antić, Vinarija Đuričić, Vinica Petrović, Vinarija
Manitašević, Vinarija Brkić), Udruženje Srpska rakija, a zajednički nastup
imaće i učesnici iz Hrvatske (Zagreb, Ilok, Osijek, Erdut).
Učešće na sajmu
uzele su vodeće vinarije iz Vojvodine, među kojima su sa Fruške Gore - vinarija
Kovačević i Mačkov podrum, iz Subotičke regije- Zvonko Bogdan, Dibonis, kao i
vinarija Do kraja sveta.
Na zadovoljstvo
posetilaca, brojne prezentacije, promocije i degustacije biće svakodnevno organizovane
na štandovima vinarija i turističkih organizacija.
Ove godine
posebno je unapređen sadržaj pratećeg programa koji čine stručne prezentacije i
interaktivne promocije i radionice. Radionice su besplatne za sve učesnike i
posetioce.
Među temama koje će biti zastupljene su:
- Na koji način etiketa komunicira sa potrošačem?;
- Uparivanje čokolade sa rakijom i vinima;
- Pozadina organizacije vinskih festivala;
- Edukativni centar - Akademija vinskog turizma;
- Demonstracija različitih stilova pripreme jela od mesa
- Usklađivanje hrane sa vinima.
SALA ZA
PREZENTACIJE - HALA 2, NIVO B
ČETRVTAK
14 - 15 h
Vinski paket - na koji način etiketa komunicira sa
potrošačem
Učesnici panela:
Veselin Despotović - vlasnik vinarije Despotika, Nenad Baćanović - kreativni
direktor Imagine & George, Vladan Stanojlović Kika - kreativni direktor
ICON Creative, WINE JAM, osnivač.
16 - 17 h
Svečano uručenje nagrada pobednicima takmičenja
„Beowine Challnege Cup“
Nagrade: BEOWINE CHALLENGE CUP, tradicionalno
takmičenje na kojem će se birati najbolja vina u osam kategorija:
- Veliki zlatni BWF
- Zlatni BWF
- Srebrni BWF
- Najbolje belo vino BWF - priznanje,
- Najbolje rose vino BWF - priznanje,
- Najbolje crveno vino BWF - priznanje,
- Najbolje penušavo vino BWF - priznanje,
- Najbolje specijalno vino BWF - priznanje.
PETAK
12 - 13 h
Udruženje vinara Šumadije
- Rekapitulacija
aktivnosti Udruženja u 2015. godini i trenutna projekcija berbe 2015.
- Najava
aktivnosti u 2016. godini.
- Degustacija
novih vina iz 2015.
14 - 15 h
Uparivanje čokolade sa vinima i rakijom - Vinarija
Dibonis i Reel Chocolate
Prezentaciju
vodi Laslo Boni - vlasnik vinarije
16 - 17 h
Vinarija Mačkov podrum - promocija novog vina, novih
etiketa i web prezentacije
Prezentaciju
vode Sava Jojić - vlasnik vinarije, Đurdica Jojić Novaković - izvršni direktor
vinarije, Igor Luković - urednik magazna Vino & Fino, Nenad Baćanović - Imagine
& George, kreativni direktor
SUBOTA
12 - 13 h
Vinska ilegala - pozadina organizacije vinskih
festivala
13:30 - 15 h
Udruženje vinara Šumadije – Vinski put Šumadija
Turistički
potencijal Šumadije kao vinske regije.
Vina Šumadije i
hrana. Degustacija hrane i vina – šumadijsko meze.
15:30 - 16:30 h
Vinarija Vukoje - hercegovački vranac
Prezentaciju
vodi Radovan Vukoje - vlasnik vinarije
17 - 18 h
Udruženje vinara iz Župe - prokupac i tamjanika
Prezentaciju
vode dr Zoran Jovanović – profesor na Prištinskom univerzitetu, dr Nenad
Marković – profesor na Beogradskom univerzitetu, Igor Luković – urednik magazna
Vino & Fino
NEDELJA
11:30 - 12:30 h
Edukativni centar - Akademija vinskog turizma
Prezentaciju
vodi Miloš Kalapiš - predsednik i osnivač Akedemije vinskog turizma
13 - 14 h
Srpska rakija - Sve što niste znali
Prezentaciju
vode Ivan Urošević - podpredsednik asocijacije Srpska rakija i Dejan Živkoski,
predsednik udruženja somelijea Srbija – SERSA
ŠTAND METRO CASH
& CARRY SRBIJA - HALA 2, NIVO C
ČETRVTAK
13 - 14 h
Demonstracija različitih stilova pripreme jela od mesa
Usklađivanje
hrane sa vinima - demonstraciju vodi somelijer Stevan Rajta
PETAK
13 - 14 h
Slobodan stil pripreme jela na italijanski način uz
korišćenje povrća
Usklađivanje
hrane sa vinima - demonstraciju vodi somelijer Stevan Rajta
SUBOTA
13 - 14 h
Sveža riba predstavljena kroz fuziju istoka i zapada -
od sušija do mediteranskih specijaliteta
Usklađivanje
hrane sa vinima - demonstraciju vodi somelijer Stevan Rajta
NEDELJA
13 - 14 h
Sveži sokovi i kokteli po receptu barmena Novaka
Nenezića
ŠTAND
GASTROMASTER - HALA 2, NIVO C
PETAK
13 - 14 h
Igra čašama
Prezentacija
udruženja somelijea Srbije – SERSA
SUBOTA
13 - 14 h
Takmičenje u prepoznavanju alkoholnih pića, sa nagradama
za najbolje
Prezentacija
udruženja somelijea Srbije - SERSA
Нема коментара:
Постави коментар