izveštava tajni agent Bahus
Kako se samo to udesilo, baš
potrefilo. Dolazim u Split, a tamo u
Muzeju grada Splita od baš te srede započinje
ciklus degustacija vina na manifestaciji VINO
U SRIDU, a led probija Vinarija Carić.
Naime, u slavu dalmatinskih vina tokom celog leta svake srede u dvorišta muzeja
u Papalićevoj ulici, na samo korak, dva od Peristila događa se Vino u sridu.
Manifestaciju su potpomogle Turistička zajednica i Narcisa Bolšec Ferri, upravnica Muzeja
grada Splita, osmislivši zanimljivu ideju o fuziji kulture, istorije i vina,
a u svrhu promocije upravo ovdašnjih dalmatinskih vina.
„Upravo je ovde od 1910. do
1940. godine radila gostionica koja se zvala "Krčma P. Laura". Tu su
se, kako piše u knjizi o istorija Muzeja grada, okupljali Bahusovi
zaljubljenici u dobru kapljicu. Upravnica muzeja nam je dosta pomogla i izišla
u susret u ovom projektu promocije dalmatinskih vina. Puno je u Dalmaciji
autohtonih sorti, neke su skoro izgubljene, mnogi vinari su zaljubljenici i potrudili
su se da ih spasu, ali oni su mali vinari, uspeju da proizvedu vino, dobro je, stavili
su ga u butelju, ali kako se izboriti s velikim vinarijama i doći na tržište?“, ističu
Siniša Koceić, vlasnik agencije "vino.like" i nastavlja: „Upriličili
smo Vino u sridu kao priču i vinsko obrazovanje kojim će se vino približiti običnim
građanima koje ono zanima, ali su uplašeni tim "vau" somelie(r)ima i
velikom mistikom nastalom oko vina. Tako će celog leta svake srede jedan mali
dalmatinski vinar moći da predstavi svoja vina. Svaki
proizvođač vina učestvuje na manifestaciji s četiri vina (etikete). Posetioci
imaju priliku kroz vođene degustacije vina ili samo probanje vina da se pobliže upoznaju s vinarom, njegovim vinima i
teroarom.“
Ulaznica podrazumeva
probanje svih četiri vina i druženje s ljudima iz te vinarije, ali i mogućnost
kupovine vina po cenama po kojima ih vinar prodaje u svom podrumu. Dostupna je
i varijanta vođene degustacije (koja se
doplaćuje), na svaki pun sat i u trajanju od dvadeset minuta do pola sata, a
ako atmosfera to bude zahtevala i duže.
Uz vina sleduje i prigodna zakuska.
Mi smo imali smo
zadovoljstvo i čast da se družimo sa Ljubomirom
Makjanićem, koji je predstavljao Vinariju
Carić sa ostrva Hvara, tačnije iz malog mesta Svirče na njemu. Tom prilikom probali smo sledeća vina: Bogdanjuša 2015, Cesarica 2015, Plavac 2010
i Plovac Ploški 2010. Saznajemo da se porodica Carić od
pamtiveka bavi vinogradarstvom, a osnivanjem firme „Vino-Hvar d.o.o.“ kreću u proizvodnju sopstvenih vina, poznatih
pod imenom VINA CARIĆ.
Vinogradi se prostiru na pet
hektara na različitim položajima hvarskog vinogorja, dok samo manji deo grožđa
otkuplju od svojih kooperanata. Uzgajaju nekoliko autohtonih sorti, kao što su
plavac mali, bogdanjuša, kuč, maraština, darnekuša i pošip.
Vinogradi se nalaze na
nekoliko lokacija između Jelse i Staroga Grada. „Ager Pharensis“ (u doba
Rimljana), odnosno „Chora Pharou“ (za vreme Grka), danas je to područje pod
zaštitom UNESCO-a i predstavlja najočuvaniji grčki katastarski plan. Tu uzgajaju
uglavnom bele sorte grožđa poput bogdanjuše, kuča, maraštine i pošipa od kojih
nastaju vina Bogdanjuša, Cesarica i
Stolno bijelo Carić. Problemi sa kojima se susreću ovdašnji vinari je
povećana potreba za zaštitom vinove loze od bolesti zbog vlažnije mikroklime,
ali je moguća upotreba mehanizacije.
Slede terasasti ograđeni vinogradi,
vrlo malih površina. Tu se uzgaja sorta plavac mali. Nekada su bili poznati po OPOLU (naziv za roze vino u Dalmaciji)
koji je činio okosnicu proizvodnje svirevačkog kraja. S tih pozicija dolazi
grožđe za roze vino Rosé Marino, crveno
Jubo’v kao i Stolno crno Carić. Plavac s ovog područja daje vrlo kvalitetno
grožđe, ali sasvim drugačijeg teroara, od onog sa južne strane ostrva. Zbog
konfiguracije ovih vinograda, primena mehanizacije je znatno otežana, ali su
zbog ocednog tla i prozračnije mikroklime manji zahtevi za zaštitom.
Vinogradi se nalaze i na
nekoliko lokacija na južnoj strani ostva. Najveći je u Zavali, a najstrmiji
pokraj mesta Ivan Dolac na poziciji Zakupica. Pregršt sunčanih dana, veliki
nagib terena, krečnjačko tlo čine da ovi vinogradi daju najkvalitetnije grožđe,
od kojeg se proizvodi vino Plovac Ploški
i Plovac Ploški barrique. Ovakvo
strmi vinogradi okopavaju se ručno, ali
zbog povoljne insolacije i ocednosti tla samo u izuzetnim godinama zahtevaju više od upotrebe sumpora.
Svako vino ima svoju priču,
od vinograda do vinarije, pa sve do njegovog imena. Direktor i vlasnik vinarije
je gospodin Ivo Carić. Poznaje dobro svaku lozu i svaki kamen u svojim
vinogradima, što je neophodan preduslov za stvaranja visokokvalitetnih vina.
Dokazao se već kao vrsni kuvar i ugostitelj, tokom dugogodišnjeg rada u svom
restoranu "Kod Komina" u Pitvama. Na žalost mnogih ljubitelja dobre
dalmatinske spize, Ivo se privremeno posvetio samo vinogradarstvu i vinarstvu, izgradnji nove vinarije, koja će u svom
sastavu imati i restoran.
KVALITETNA
BELA VINA -- BOGDANJUŠA i CESARICA
Za kvalitetu ovih vina važna
je hladna maceracija koja traje oko 12 časova.
Fermentacija i odležavanje se odvija u inoks posudama kako bi se očuvala svežina
i aroma. Ova vina se pune u boce već u rano proleće, pa prva stižu na tržište. Bogdanuša
je sortno vino, lagano i sveže, sa dosta kiseline, dok je Cesarica kupaža
maraštine i kuča. Ime vina Bogdanjuša nastalo je po autohtonoj sorti bogdanuši
(bogom dana), od koje se u celosti ovo vino i pravi. Cesarica je u Dalmaciji
naziv za kraljicu. TEMPERATURA SLUŽENJA: 12°C
Kvalitetno
BELOO CARIĆ (isto važi i za CRVENO)
Kvalitetna litarska Carić (STONA)
spravljaju se od grožđa s područja severne strane ostrva. Prikladna su za
svakodnevnu upotrebu, uz jelo ili samostalno, ili u vidu (u Dalmaciji omiljene) bevande (pomešana sa vodom).
KVALITETNO
ROZE VINO - ROSÉ MARINO
Spada u roze vino, koje se u
Dalmaciji tradicionalno zove i opol. Nekad je OPOL bio najvažnije vino svirakoga
kraja. Njegova proizvodnja se nažalost zbog mode svela na male količine
pojedinih proizvođača, među kojima je i ovo. Roze boja vina postiže se kratkom
maceracijom (u trajanjo od 12 časova). Rosé Marino je igra reči, jer potseća na
ruzmarin, svadbarsku biljku, koji na Hvaru raste posvuda u izobilju, ali znači
i MORSKI ROSÉ. TEMPERATURA SLUŽENJA: 14°C
KVALITETNO
MLADO CRVENO VINO Mlodi Ploški -- proces vinifikacije
nešto je drugačiji nego kod drugih vina spravljenih od plavca malog. Razlika je
u tome što su maceracija i fermentacija odrađeni u zatvorenim uslovima, a kod
fermentacije su korišteni i posebni kvasci. Maceracija traje 5 dana, odvija se na
temperaturi od 22 °C. Posle toga vino odležava 20 dana u starim barik bačvama.
Po zavretku fermentacije pristupa se procesu bistrenja i filtriranja, a onda se
puni u boce. Kako je običaj da se mlada vina vežu uz određeni trenutak
puštanja u prodaju (poput božolea), tako i Mlodi Ploški ima svoj dan, a to je
24. decembar, kada započinju karnevali na Hvaru, a što je vidljivo i na samoj
vinskoj etiketi. TEMPERATURA SLUŽENJA: 14°
KVALITETNO
CRVENO VINO - JUBO’V - najnoviji proizvod Vinarije
Carić je crveno vino Jubo’v. Ime je posvećeno malom Ljubi (u dijalektu Jubo).
Nastalo je kao igra reči LJUBA i LJUBAV.
Za ovo vino koristi se grožđa sa
severne strane ostrva, sa tzv. BONDIH (strana) oko Svirača.
To su terasasti
vinogradi, koji daju grožđe odličnog kvaliteta.
TEMPERATURA SLUŽENJA: 18°C
VRHUNSKA
CRVENA VINA - Plovac Ploški i Plovac Ploški barrique
Maceracija se vrši u inoks vinifikatorima
a prekida se nakon 5 dana. Vrenje se vrši na njihovim prirodnim kvascima, a dovršava
bez prisustva pokožice i semenki. Plovac Ploški odležava u velikim drvenim
bačvama, a njegova barik varijanta u barik bačvama. Plovci odležavaju bar dve
godine pre nego to su spremni za tržište. Ime Plovac Ploški nastalo je od imena
sorte PLAVAC MALI i reči PLAŽA, pa u stvari znači plavac iz Plaže. TEMPERATURA SLUŽENJA:
18° NAPOMENA: obavezno dekantirati bar pola sata pre služenja.
VRHUNSKA
CRVENA VINA - Cuvee berba 2013. uzbudljiva je kombinacija
pomalo prezrelog plavca sa Hvara, koji vuče na prošek, i oporog, ali svežeg kaberne
iz vinograda Marine Bobić, zagrebačke preduzetnice. Ovo sjedinjenje rezurtiralo
je neobično vibrantnim, sočno voćnim vinom za dalmatinska crvena vina.
Нема коментара:
Постави коментар