четвртак, 6. октобар 2016.

Vinarstvo na Mljetu



 

Mljet (lat. Melita, ital. Meleda) je osmo po veličini ostrvo u Hrvatskoj, jedno od najvećih južnodalmatinskih ostrva, te ujedno najjužnije i najistočnije od većih hrvatskih ostrva. Pripada dubrovačkom arhipelagu. Dugačko je 37, a široko 3 kilometara.

Nekada davno, pre 3000 godina, u helensko doba heroja, junaka i mitova, čarobno ostrvo zelenih šuma, Ogigija, bilo je kraljevstvo lepe nimfe Kalipso, boginje lepote, mira i tišine. Jedne noći, kada se starogrčki junak Odisej vraćao kući posle dugogodišnjeg pustolovnog lutanja po morima i okeanima, podigla se strašna oluja i potopila njegov brod.

Dok ga je podivljalo more nosilo, poslednjim atomima snage, Odisej, jedini preživeli, doplivao je do gole hridi ispred skrivene uvale tog lepog ostrva i ostao onesvešćen na žalu, sve dok ga nisu primetili tamošnji stanovnici, čija je gospodarica bila nimfa Kalipso.

Smestila ga je u jednu pećinu u toj uvali, gde mu je pružila prvu pomoć i u trenu se zaljubila u njega. Narednih sedam godina, Odisej je bio „zarobljen“ u skrivenoj pećini, potpuno omađijan lepom Kalipso. Podlegao je čarima neodoljive boginje, kao i lepotama tog čudesnog ostrva.  Držim da je Odisej tu negde pronašao i dalmatinskog vina pa što da pali, kad mu dobro ide. 

„... Bilo je to najlepše ostrvo svih mora i okeana...“, tako je pevao Homer u svojoj Odiseji, od koga i potiče ova romantična legenda prema kojoj je ostrvo Ogigija upravo Mljet. Neki drugi tvrde da je to bilo na Malti.


Ostrvo Mljet ima 2500 sunčanih sati godišnje, to bi bilo idelano za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina. No, vinogradi na Mljetu, za razliku od onih na Pelješcu ne daju neka velika vina. Problem je što ima dosta sorti a na malim površinama, pa meštani sve grožđe sakupe i džumle od njega prave vina. ovišli smo malu garažnu vinariju u mestu Blatu, a sam vlasnik nam je rekao da mu je "crveno vino ciknulo". Ni belo nije vredno spomena. Šteta...

Ali zato se naivni turisti cede do maksimuma. U jednoj konobi grupa nautičara je u junu ove godine naručila vino Stagnum iz 1993.godine koje su platili 21 hiljada kuna.

Vlasnik konobe Vicko Sršen za Slobodnu Dalmaciju je izjavio kako je uspeo od vinara Frane Miloša da dobije nekoliko boca i kako je ponosan što u ponudi ima tako vredno vino. Pa, kako i ne bi!

Kakvo je bilo nemamo informacija.

Za više informacija:

http://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/hrvatska/clanak/id/347447/skupini-stranih-nauticara-na-mljetu-prisjela-vecera-bocu-vina-u-konobi-platili-21000-kuna

Нема коментара: