Piše:
Gordan Gorunović
Kada
sam dobio predlog da krenemo na multidisciplinarnu turneju u mom zavičaju sa
radošću sam prihvatio. Umetnost, vinarstvo i život sa inspirativnim ljudima
svakako je izazov za urbanizacijom otuđenog čoveka.
Put preko Doma kulture i
biblioteke u Varvarinu gde se dogovaralo o otvaranju izložbe karikatura i
muzičkog uvoda putem trube i frule, prelio se u sjajno domaćinstvo koje se
nalazi u Bačini. Nekada najveće selo u Srbiji uz velike prirodne resurse neguje
i divne kreativne ljude. Tužnih dana Drugog svetskog rata ovde je utočište
našao i Erih Šlomović sa svojom kapitalnom zbirkom slika. Na žalost priča se
tragično završila a ovde su teme veselije.
Bivši
profesor u Školi za učenike oštećenog vida u Zemunu, koju je nekada i
legendarna Vanga, početkom XX veka pohađala, vratio se u zavičaj sa suprugom i
napravio raj. Čovek renesansne provinijencije, sa mnogim darovima prirode nas
je oduševio za kratko vreme. Uz sjajni recitatorski šmek, sviranje frule i Sebastijana
Baha na gitari, bavi se mnogim esencijalnim delatnostima. Zoran Maksimović je
pokazao da ljubav uvek pobedi pa i teške momente i tragedije. O njemu više u
nekom sledećem tekstu jer ovde je glavna tema vino, a kod njega smo probali
domaće proizvode od sušenog voća za koje ima svoju napravu od limenki ofarbanih
u crno, kikirikija koje gaje u ogromnim baštama gde ima svega, hladno ceđenog
ulja i... Pa ne smem da otkrijem sve jer mogu da me više ne ugoste.
U
blizini se nalazi jedna eminentna vinarija koja još uvek stidljivo širi svoje
čokote i znatiželjni ljubitelji ovog nektara znaju za nju. Kreativni enolozi i
komercijalisti su napravili sjajnu priču uz gospodina Acu koji je alfa i omega
ovog projekta. Blago koje je vrlo blizu za vožnju autom iz svih delova Srbije.
Gostoprimstvo i obilazak podruma sa svim propratnim prostorijama i uživanju
pored bazena gde su se turisti iz Švedske i domaći iseljenici plivali je bio
fantastičan. Naš problem je bio što nismo imali plažni asesoar.
U
centru Temnićkog vinogorja, u selu Bačina koje zauzima najveći atar ovog
vinogorja, nalazi se "BAČINA VINO". Vinarija počiva na tradiciji
gajenja vinove loze i proizvodnje vina porodice Milutinović. Upravo ova
tradicija navela je jednu grupu Šveđana da obiđe ovaj kraj i poseti svog prijatelja
Aleksandra Milutinovića, inače potomka navedene porodice. Očaravajući pejzaži
Bačinske doline i tradicionalno gostoprimstvo Bačinaca oduševili su Šveđane
koji su potegli inicijativu da se obnovi tradicija gajenja vinograda i rad
vinarije.
U
ovom trenutku vinarija pod vinogradima u svom vlasništvu ima oko 5 hektara, ali
su planovi usmereni mnogo dalje, pa se već sada aktivno radi na ozbiljnom
proširenju i podizanju novih zasada. Pored novih zasada, vinarija ozbiljno
ulaže i u tehnologiju. Tako se proizvodnja odvija u savremenom podrumu
opremljenom svim onim što čini moderan pristup vinarstvu. Sve ovo, uz
dugogodišnje iskustvo i veliku i iskrenu ljubav ne može ostati bez rezultata. O
tome svedoče vina koja dolaze iz ove vinarije.
Vino "Dolina"
crveno. Sortni sastav: Cabernet Sauvignon 60%, Merlot 30%,
Cabernet Franc 10%. Kupaža koja je po sastavu identična crvenim vinima iz
Bordoa, ističe se svojom elegancijom, ali i svojom snagom i punoćom.
Proizvedeno od izuzetno kvalitetnog i zrelog grožđa, ovo vino nosi sve odlike
sorti od kojih je napravljeno. Zagasite tamno crvene boje, sa odsjajima
purpura. Izražene arome bobičastog voća, sa vrlo finim notama nane, eukaliptusa
i paprike. Mekanih i prijatnih tanina, punog i trajnog ukusa, sa moćnom
završnicom. Jako dobro će se slagati sa jelima od mesa iz srpske kuhinje,
pečenjem, roštiljem, gulašima, suvim mesom i kobasicama, jakim zrelim sirevima.
Belo vino "Dolina" je
kupaža Sovinjon blana i tamjanike. Divno za letnje dane uz laganije zalogaje.
Hedonisti koji uživaju u milozvučju letnjih nota sigurno hit.
Rose je kupaža Kaberne frana i merloa a bilo
u prvom delu našeg gostovanja najugodnije vino za 31.7.2019. Ne računam tešku
artiljeriju koju smo probali nebuteljiranu.
Domaćin nam je rekao da ima promlem sa provanalskom bojom jer gosti žele
tamnije tonove. Lepršavi dan ovog kraja sažeo se u tinkturu i u naša nepca.
Priča je sve duhovitija i ništa ne može da naruši sklad trenutka u kome smo.
Naš vodič je i prosuo par kapi objašanjavajući kao Herbert fon Karajan svu
estetiku mikrokosmosa ali nije bilo ni minimuma nervoze. Vina ove vinarije su
doživljaj za sve senzore.
Kaberne sovinjon i kasnu berbu od prethodnih godina
ne smem ni da pominjem zato što smo shvatili da ova priča ima vrlo ozbiljnu
završnicu. U staklenim dekanterima je melem za srce čekao samo nas. Nije još u
bocama ali nešto će ići u kupažu a nešto... Pa ko to zna?
Krećemo nevoljno ali pada mrak. Sve je jasno.
Dragulji se čuvaju u ovakvim "amforama" a pravoverni Bahusi će
pronaći. Vozač a iskusni eneolog nije pio i bezbedno stižemo u Kruševac.
Najlepši dan mog radnog odmora se završio. Na kraju samo zahvalnost svim
ljudima koje smo sreli i očekivanje da će se ponoviti ovakvo putešestvije. Svi
znatiželjni će izguglati. Ovo nije marketing nego podela dragocenih informacija
dragim ljudima koji će imati dovoljno vremena da pročitaju ovaj zbrkani tekst.
Svi putevi koji se ovako završe su blago koje je
vrednije od svih špilja sa zlatom. Zlato su ljudi koji nas oplemene a nama bude
lepo i uživamo sa njima.
Нема коментара:
Постави коментар