Piše: Ivan Kruljac
Aleksandar Todorović mladi je vinar iz mesta Ražanj čiji su
vinogradi u blizini grada Niša. Sa površinom od 3 ha ima više sorti u zasadu:
italijanski rizling, merlo župljanku...
Jedan je od nekolicine vinara koji se u Srbiji bave
prirodnim vinarstvom što znači da je uticaj tehnološih sredstava isključen
držeći se maksime da se vino stvara u vinogradu, te vina započinju fermentaciju sa
sopstvenim kulturama kvasca na grožđu čime je skup uticaja okoline ili
teroar očuvan u boci i svaka godina ima poseban karakter.
Vina Todorović su gastronomska vina divnih kiselinskih
struktura sa izrazitim voćnim karakterima svoj potencijal počinju da iskazuju
tek posle dve godine, treba ih kao i sve prirodno dočekati ali se to višestruko
isplati.
Vinarija Todorović imala je i zapažen nastup u zagrebačkoj
Laubi pored rozea od prokupca kroz već pomalo zaboravljenu župljanku nastalu od
dve crvene sorte grožđa, vinar je stvorio vino nastalo dugom maceracijom u oranž
stilu.
Aleksandrovo stvaralaštvo je na
samom početku i zaslužuje svu pažnju jer je svojim radom i talentom nagovestio
svetlu budućnost.
Нема коментара:
Постави коментар