уторак, 5. новембар 2019.

Čarolija iz podruma mladog alhemičara: Vinarija Todorović



Piše: Ivan Kruljac 


Aleksandar Todorović mladi je vinar iz mesta Ražanj čiji su vinogradi u blizini grada Niša. Sa površinom od 3 ha ima više sorti u zasadu: italijanski rizling, merlo župljanku...

Jedan je od nekolicine vinara koji se u Srbiji bave prirodnim vinarstvom što znači da je uticaj tehnološih sredstava isključen držeći se maksime da se vino stvara u vinogradu, te vina započinju fermentaciju sa sopstvenim kulturama kvasca na grožđu čime je skup uticaja okoline ili teroar očuvan u boci i svaka godina ima poseban karakter.



Vina Todorović su gastronomska vina divnih kiselinskih struktura sa izrazitim voćnim karakterima svoj potencijal počinju da iskazuju tek posle dve godine, treba ih kao i sve prirodno dočekati ali se to višestruko isplati.

 

Vinarija Todorović imala je i zapažen nastup u zagrebačkoj Laubi pored rozea od prokupca kroz već pomalo zaboravljenu župljanku nastalu od dve crvene sorte grožđa, vinar je stvorio vino nastalo dugom maceracijom u oranž stilu.

Aleksandrovo stvaralaštvo je na samom početku i zaslužuje svu pažnju jer je svojim radom i talentom nagovestio svetlu budućnost.





Нема коментара: