Februar je mesec ljubavi
i romantike, a Toskana je oblast u Italiji koja svojom arhitekturom, kulturom i
gastronomijom predstavlja pravo mesto za romantične duše. Za sve one koji nisu
u prilici, a želeli bi da posete ovu regiju, restoran Porto Malteze* organizuje
manifestaciju Dani kuhinje Toskane,
koja će trajati od 7. februara do 7.
marta. Tokom mesec dana ovaj restoran će biti mesto gde jelo postaje remek
delo, jer se radi o jednoj od najboljih svetskih kuhinja.
Svi
posetioci će imati priliku da probaju originalne gastronomske specijalitete i
svetski poznata vina u posebnom ambijentu, jer je upravo Toskana bila
inspiracija za uređenje restorana. U kuhinji Toskane preovlađuju jela
napravljena od jednostavnih i prirodnih sastojaka, a širom sveta je cenjena
zbog elegancije svojih bogatih jela. Ova kuhinja je tipičan izraz mediteranske
ishrane i smatra se jednom od najpraktičnijih i najzdravijih. Prvoklasno
maslinovo ulje, testenine, sveža morska riba, meso, sveže začinsko bilje, samo
su neki od sastajaka od kojih će poznati italijanski kuvar Enriko Usai stvoriti fantastična jela, koja sigurno mogu postati
deo jelovnika i u domovima.
Tokom mesec
dana šef Usai će za goste pripremati specijalitete toskanske kuhinje koji su
raj za sva čula, poput: bistecca fiorentina – poznati firentinski biftek, carabaccia
– kraljica toskanskih čorbi, plodovi mora i sveža morska riba, fagioli
all uccelleto – jelo od belog pasulja, pappardelle al cinghiale
- pasta sa sosom od mesa divlje svinje, crostini
– tostirani hlepčići premazani maslinovim uljem sa raznim nadevima, sir
pecorino – najukusniji i najpoznatiji toskanski tvrdi ovčiji sir, a kao
poslastica će se služiti panforte, cantucci, ricciarelli, zucotto –
većina poslastica je na bazi orašastih plodova, voća i začina. Ceo ugođaj i
bogatstvo ukusa će dopuniti i vrhunska vina, kao i orkestri koji će muzikom
dočarati italijanski duh.
U Toskani
se jede ono što tamo i raste, ali nije samo izdašnost prirode zaslužna za to
što je ovo jedna od najpoznatijih kulinarskih destinacija. Zapravo, u Toskani
je kulinarstvo neka vrsta spiritualnog doživljaja, jer sami ljudi oduvek
izuzetno poštuju hranu i u čitavu kuhinju je udahnuto mnogo poštovanja i
ljubavi.
Tradicionalna,
lepršava, jednostavna i jedinstveno ukusna – toskanska kuhinja je zaista pravi
raj za sva čula. Mnogi koji su probali sjajne specijalitete autentične za ovu
regiju, smatraju kako su doživeli najbolje što Italija može da ponudi, a tako
će se osećati i svi oni koji posete restoran Porto Malteze* od 7. februara do
7. marta.
*Restoran Porto Malteze ima višedecenijsku
tradiciju, a nije čuven samo u Srbiji, već i u Rusiji i nekoliko zemalja
Evrope.
KAKO SU
NASTALI BRUSKETI?
Nekada se
nije jelo iz tanjira. Upotreba lične posude u koju se stavlja obrok potiče iz
srednjeg veka.
Na rimskim
banketima meso i riba su se služili u velikim poslužavnicima iz kojih su gosti
uzimali šta su hteli i stavljali na komad hleba.
Ovaj hleb
je sakupljao masnoće i sokove sa komadića mesa ili ribe, koji su mu davali
ukus. Ovo je “preteča” današnjih crostinija – brusketa.
Sada vam je jasno da je naša varijenta hleba sa mašću i alevom parikom ili šećerom srpska varijanta brusketa.
|
Нема коментара:
Постави коментар