петак, 7. фебруар 2020.

PORTO MALTEZE vas vodi u Toskanu




Februar je mesec ljubavi i romantike, a Toskana je oblast u Italiji koja svojom arhitekturom, kulturom i gastronomijom predstavlja pravo mesto za romantične duše. Za sve one koji nisu u prilici, a želeli bi da posete ovu regiju, restoran Porto Malteze* organizuje manifestaciju Dani kuhinje Toskane, koja će trajati od 7. februara do 7. marta. Tokom mesec dana ovaj restoran će biti mesto gde jelo postaje remek delo, jer se radi o jednoj od najboljih svetskih kuhinja.

 Svi posetioci će imati priliku da probaju originalne gastronomske specijalitete i svetski poznata vina u posebnom ambijentu, jer je upravo Toskana bila inspiracija za uređenje restorana. U kuhinji Toskane preovlađuju jela napravljena od jednostavnih i prirodnih sastojaka, a širom sveta je cenjena zbog elegancije svojih bogatih jela. Ova kuhinja je tipičan izraz mediteranske ishrane i smatra se jednom od najpraktičnijih i najzdravijih. Prvoklasno maslinovo ulje, testenine, sveža morska riba, meso, sveže začinsko bilje, samo su neki od sastajaka od kojih će poznati italijanski kuvar Enriko Usai stvoriti fantastična jela, koja sigurno mogu postati deo jelovnika i u domovima.

Tokom mesec dana šef Usai će za goste pripremati specijalitete toskanske kuhinje koji su raj za sva čula, poput: bistecca fiorentina – poznati firentinski biftek, carabaccia – kraljica toskanskih čorbi, plodovi mora i sveža morska riba, fagioli all uccelleto – jelo od belog pasulja, pappardelle al cinghiale -  pasta sa sosom od mesa divlje svinje, crostini – tostirani hlepčići premazani maslinovim uljem sa raznim nadevima, sir pecorino – najukusniji i najpoznatiji toskanski tvrdi ovčiji sir, a kao poslastica će se služiti panforte, cantucci, ricciarelli, zucotto – većina poslastica je na bazi orašastih plodova, voća i začina. Ceo ugođaj i bogatstvo ukusa će dopuniti i vrhunska vina, kao i orkestri koji će muzikom dočarati italijanski duh.

U Toskani se jede ono što tamo i raste, ali nije samo izdašnost prirode zaslužna za to što je ovo jedna od najpoznatijih kulinarskih destinacija. Zapravo, u Toskani je kulinarstvo neka vrsta spiritualnog doživljaja, jer sami ljudi oduvek izuzetno poštuju hranu i u čitavu kuhinju je udahnuto mnogo poštovanja i ljubavi.

Tradicionalna, lepršava, jednostavna i jedinstveno ukusna – toskanska kuhinja je zaista pravi raj za sva čula. Mnogi koji su probali sjajne specijalitete autentične za ovu regiju, smatraju kako su doživeli najbolje što Italija može da ponudi, a tako će se osećati i svi oni koji posete restoran Porto Malteze* od 7. februara do 7. marta.

 *Restoran Porto Malteze ima višedecenijsku tradiciju, a nije čuven samo u Srbiji, već i u Rusiji i nekoliko zemalja Evrope.

 


KAKO SU NASTALI BRUSKETI?


Nekada se nije jelo iz tanjira. Upotreba lične posude u koju se stavlja obrok potiče iz srednjeg veka. 

Na rimskim banketima meso i riba su se služili u velikim poslužavnicima iz kojih su gosti uzimali šta su hteli i stavljali na komad hleba. 

Ovaj hleb je sakupljao masnoće i sokove sa komadića mesa ili ribe, koji su mu davali ukus. Ovo je “preteča” današnjih crostinija – brusketa.

Sada vam je jasno da je naša varijenta hleba sa mašću i alevom parikom ili šećerom srpska varijanta brusketa.







Нема коментара: