петак, 21. фебруар 2020.

XI Beowine-Gde smo sad?



 
 
 



Piše: Ivan Kruljac
Foto: Ivan Kruljac, Gordan Gorunović, Nenad Perić


Beograd pun života...



Beowine pun raznolikosti i nikad slabija ponuda, u krajnostima se vidi napredak, kao i izostajanje Italije (osim 2-3 vinarije), o ostalim zemljama Evrope da i ne govorimo.

 
 
 

Meni je najprijatnije iznenađenje pojava Vinarije Drašković, nekadašnjih  Vršačkih vinograda.

Veoma zanimljiva vina tržišne kategorije počev od pino blana, šardonea, rozea od frankovke i pino blana  kao i crvene premijum etikete poput frankovke.

Muskat otonel  je takođe dopadljiv.

Vinarija Kalem blizu Trstenika koja je ko zna iz kog razloga odabrala datum Titovog rođenja 1892 za svoju etiketu, ima nekog skrivenog talenta koji je od osnovnog i premijum merloa izvukao jako fine note u vinu, mada je moj favorit svakako vranac. Tu je još i kaberne sovinjon iz novog drveta ili barika.


Moj pritajeni favorit je Vinarium iz Banoštora vinogradarke Jelene Burmudžije koja znalački stvara vina,za mene dragu sortu župljanku, zatim autentični pino noar i baš zanimljiva kupaža kaberne sovinjona, meroa i crne tamjanike, gde merlo sa 60% preovlađuje, ali crna tamjanika ovom vinu daje boju ukusu. Crna tamjanika i kao kasna berba je privlačna, pitka i bez teških nota.


Vinarije iz Hrvatske su bile prisutne preko Ivana Enjingija čija će se vina naći na ovom tržištu posredstvom uvoznika iz Šapca kao i Vinariju Nuić iz Ljubuškog iz Hercegovine,  koji pored blatine nudi i trnjak sortu spašenu od zaborava

Od vinarija iz zapadne Hercegovine probao sam i žilavku Andrija kao i blatinu i vranac veoma dopadljiva vina.



Iz Hrvatske najviše me je privukla Vinarija Terzolo iz Istre od belog preko terana i merloa do slatkog muškata divna vina. Tu je i Udruga vinara Putnikovići  sa Pelješca sa zdravim plavcem u formi crvenog vina i rosea i jako lep pošip iz Blata na Korčuli prepun orašasto maslinastih aroma. 


Vinarija Kutjevo ponudila je  veoma lepe graševine i novu etiketu De Gothi  gde je belo vino bilo u drvetu kao i jako pitak rose.


 

Iz Kvantchkare Gruzijci nude dva vina U pitanju su vina iz sela Tchrebalo kao i Alexandrouli. Izdvajam  Kvantchkare  kasnu berbu  sa zaostalim šećerima, ali veoma pitku,  a Alexandrouli liči na najbolji teran, s  divnim kiselinama, te se radi o vinu o kojima treba razmišljati.


Bruale je serija komercijalnijh vina, a  Savaneti se rade u mikro serijama od 80 boca na više, a crvena sorta u vinu je Saperavi.



Überacker iz Felt am Wagram Austria dolazi sa dopadljivim grüner weltlinerom, rhine rueslingom i belom kupažom kao i pinot noirom i zweigeltom redom su to vrlo pitka vina.

 

Нема коментара: