понедељак, 27. март 2017.

Vinski obračun kod Ben Akibe




Jubilarni XX Wine Jam (WJ) održan je prošle godine 11. aprila pod nazivom „Young Guns. Svojevrsan revanš, nastavak revolverškog vinskog obračuna desio se, nešto ranije ove godine, u subotu, 25. marta, a na istom mestu gde i prethodni  vinski okršaj (Ben Akiba comedy club & bar). 


Ali daleko od toga, kako bi lakomisleni brzopletno pomislili po mestu održavanja, da se radilo o ikakvoj komediji. Ni o nekom stendapu, već je u pitanju bio spešl vajntajn ivent. Pravi vinski, a ne špageti, vestern, u diskretnom polumraku, na dve etaže, čak i sa iznenadnim prolaskom Slow Train Coming-om (bez dnevnog reda). Po volji, mogli ste biti vinski kauboji, ali i Indijanci, a obračun se, umesto revolverima, tomahavkom i strelama, vodio vinskim čašama i bocama vina. I ne, na način kako se to već radi u salunima, razbijanjem istih i opštim metežom, već civilizovano, sipanjem vina iz boca u vinske čaše, i njihovim daljim transferom u grla vinoljubaca, izmorenih posle dugog jahanja po beogradskoj preriji. 

 

Dok silazim stepenicama Mosta kralja Aleksandra pozajmljenim njegovom nasledniku Brankovom na ćošku me nespremnog sačeka masnom farbom napisana reklama za prvoklasna župska vina. Kakva divna predigra i prigodan omaž onom šta sledi!


Svoja vina nazočnoj publici predočile i natočile su sledeće vinarije: Stojanović, Mali podrum Gajić, Pruna, Lastar, Komuna, Deurić, Đorđe, Arsenijević, Tri međe i oblak, Todor, Milanov podrum iz Župe, Ćosić, Izba Jovanović, Tošići, Todorović, još jedan Milanov podrum ali ovaj put iz Lopušnika, Milojević, Rakija Dar visova. Specijalni gosti iznenađenja bile su vinarije Bikicki i Baša sa Fruške gore, koje su privukle veliko interesovanje, kako dizajnom svojih boca, tako i njihovom zanosnim vinskom sadržajem.


Na ponovni dvoboj (posle onog lane) izašle su vinarije: Đorđe, Izba Jovanović, Milojević, Tošići. Svidela im se ova vinska kavga. Ambijent prigodan, umetnički s  svesnim provoklacijama na zidovima, koje su na najbolji način najavili dolazak proleća i predskazale vrelo leto. Jedina primedba može se staviti da mogu da odvuku, skrenu pažnju muške vinske publike s vina. Ali tako je to već u mestima u kojima revolveraši zalaze. Ben Akiba je pripremio, po povoljnim cenama, zanimljive zalogaje zgodne za istraživanje uparivanja sa izloženim vinima (brusketi, sirevi, mesne đakonije, crna čokolada).

 

Ponovili smo druženje (iz Vršca) sa vinarijom Tri međe i oblak  i uverili se da je to lep dašak povetarca s međe i oblaka ovog našeg vinskog sveta. Svežina i poletnost njihovog Vagabunda belog i Pagan(skog) polusuvog rozea ne može da vas ostavi ravnodušnim. Milanov podrum iz Lopušnika, kod Petrovca na Mlavi ponudio je sovinjon i šardone prijatnih kiselina, isti takav roze i vrlo zanimljiv pino naor iz 2015. godine. Nažalost iz prošle godine ga neće biti, takav je nepredvidljiv i kapriciozni karakter majčice prirode. Pruna i Deutić su naši stari znanci.

 

Vinarija Stojanović je pored svog već prepoznatljivog asortimana (Bisernica, Sremicu, Peharnik, Bermet... ) ponudila krokan u beloj i oranž varijanti. 


Vinarija Komuna (zajednički trud porodica Vlahović i Obradović) gazi sigurnim korakom i više ne predstavlja iznenađenje već pre pravilo (šardone, muskat pti gran, merlo).

 

Sličan je slučaj s Vinariijom Laster koja nudi školski i sjajni primer rizlinga, poletni šardone i roze.


Mali podrum Gajić, može se nazvati malim samo ako mu tepate. To ćete shvatiti kada se u Svitanje suočite s njihovim Crvenim vitezom. Milanov podrum iz Župe sa Prolog merlom.   



Vinarija Todorović sa rozeom od kabernea i rozeom od prokupca.Arsenijević, šumadijski revolveraš zapljiusnuo nas je talasom svežine iz svojih vina: sovinjon, šardone, roze. Ako ste se malko zateturali tu je merlo da bacite sidro i domognete se sigurne luke. 

 

Vinarija Đorđe nam je iz Devojački bunara donela i izložila pun šanžer municije, kako u vidu čistokrvnih sortnih vina (sovinjon, šardone,  traminac, portugizer, crni pino, merlo, kaberne) tako i u vidu vinskih Fresaka (bela -  pino griđo i šardone, crvena , crvena – frankovka & rebo).

 

Eksluzivitet ovog izdanja WJ bili su Vinogradi Baša sa svojim sivim pinoom u oranž izdanju u svedenim, ali sjajno dizajniranim bocama. Takav im je i totalni dizajn, sa naradžasto označenim položajima vinograda i vinarija na tamno-sivkastoj pozadini. Očigledno uloženo je dosta truda i očigledno dopada mi se. A po gužvi koja se stvarala oko ovog štanda nisam bio usamljen u takvom stavu.

 

Sledi naredni saprajs- Vinarija Bikicki iz Banoštora predstavila je: Pinotte 2014 (pino noar), Makanu 2013 (traminac kasna berba), SO15 (sovinjon), vina koja izlaze na tržište za koji mesec: Traminac 2016, Nadia 2016 (roze od pino noara) i Cu 2016 (pino griđo oranž), kao i  željno očekivanu suvu. salsnu Crnu Tamjaniku 2015 koja će se tek koncem godine naći na tržištu.


Izbu Jovanović i ne spominjem, a njihov merlo ne prosipam (čak se i vraćam po dopunu). Vinarija Ćosić iz sela Vitkovo nadomak Aleksandrovca iznela je na sto tamjaniku, rizling i pitomu ružcu (muskat ruža, kalemovi stigli greškom iz Italije, ali rezultat je prijatno iznenađenje u čaši), merlo i kaberne.

 

Iz istog sela dolazi Podrum vina Todor, braća Predrag i Nenad, koji vina spremaju po starinskim recepturama deda Todora i u boce flaširaju tamjaniku, rizlig, pitomu ružicu i Ponos, barikiranu kupažu merloa i kabernea. Podrum Tošić iz sela Trnavci osnovao je Miroslav Mogorović 2015. godine a nudi autohtone sorte (tamjaniku Nesanicu i prokupac Stanputica) ali i internacione (sovinjon, šardone, roze od merloa, merlo i kaberne).  Tu s barikiranim kaberneom dočekasmo i Ponoć.


Za muzičku pratnju bili su zaduženi posebni  DJ-jevi,  kako oni dolaze iz vinskog sveta - DJ Bitz (vinarija Bikicki), Prodavac meda (vinarija Lastar, ali i vinski maneken i naš drugar Mirče aka DJ Zaha.


Interesantno je i da je priređena anketa  o najinteresatnijim izloženim vinima. Dvadesetak ljudi koji su profesionalno vezani za vina juče je na Wine Jam Young Guns 02 popunjavalo anketu sa ciljem izbora najboljih belih, roze i crvenih vina festivala, kao i za najzanimljiviji dizajn vinskih etiketa. Bio je to vraški težak i čupav posao, jer je bilo mnogo zanimljivih vina, specifičnih, stilski različitih,  dopadljivih, itrigantnih, a cilj akente je bila interakcija s publikom i slanje povratne informacije vinarima kao svojevrsni putokaz pri daljem radu. 


Vinska ponuda je bila raznolika, vrlo zanimljiva, pozitivno iritantna, sa par sjajnih premijera. Kao stvoreno za prave vinske sladokusce. Hasta la vista, baby!

E stanite!

Zaboravili smo na izbore!

Evo i  njih, konačni rezultati... pobenici su... po kategorijama:




Najbolja bela vina festivala
1. Vagabundo grašac 2016Tri međe i oblak
2. Freska bela 2106 Đorđe
3. Muskat 2015 Komuna i Sovinjon 2015 Bikicki prirodno vino


Najbolja roze vina festivala
1. Roze 2016Todor, Roze 2016Bikickiprirodno vino, Roze 2016Lastar i Roze 2015Komuna
2. Pagan 2016 Tri međe i oblak
3. Freska 2016 Đorđe

Najbolja crvena vina festivala
1. Merlot 2015Izba Jovanović
2. Crna tamjanika 2015 Bikicki prirodno vino
3. Freska crvena 2015 Đorđe

Najbolji dizajn etiketa
1. Tri međe i oblak
2. Baša
3. Lastar

Izbor publike - najbolja tri vina:
1.            Merlot 2015 Izba Jovanović
2.            Pinot Grigio 2013 Baša
3.            Tamjanika 2016 Tošići


Нема коментара: