петак, 24. март 2017.

Predstavljanje knjige "Vino je poljubac postojanja"

Pozivaju se svi oni opijeni mirisom grožđa, pozivaju se svi oni očarani alhemijom vina, na predstavljanje knjige

 Vino je poljubac postojanja


Vinarija Mačkov podrum je, u sklopu obeležavanja Dana mladog portugizera, 2011. godine pokrenula između ostalog i konkurs za najlepšu pesmu o vinu.

U saradnji sa Srpskom čitaonicom iz Iriga, svakog oktobra bi raspisali konkurs, a u novembru bi žiri zasedao i birao kako pesme za uži krug, tako i najbolje tri. Pobednici su proglašavani prilikom same svečanosti Dan mladog portugizera u Novom Sadu, i tada su im uručivane i nagrade.

Od početka je postojala želja da se svim pesnicima da šansa da njihove pesme dođu do što većeg broja ljudi. Naravno ne mogu se sve pesme objaviti ali smo odlučili da one koje su ušle u uži krug zavređuju mesto u jednom posebnom zborniku. Upravo takav zbornik koji pokriva prvih pet godina konkursa je spreman za sve ljubitelje poezije. Simboličan naziv „Vino je poljubac postojanja“ je zapravo naziv pobedničke pesme iz prve godine konkursa.

Predstavljanje ovog zbornika ćemo održati u Srpskoj čitaonici u Irigu 6. aprila 2017. godine. 


Na predstavljanju će govoriti Sava Jojić, Mačkov podrum; Vera Novković, Srpska čitaonica; Zoran Kolundžija, Prometej; Todor Bjelkić, predsednik žirija i Avakum Kvas, profesor književnosti.

Odabrane pesme će čitati Slobodan Stefanović, prvak drame Pozorišta na Terazijama, a Ana Sinicki, operska pevačica, mecosopran, će pevati popularne muzičke numere.

Нема коментара: