Vinariju Feravino upoznali smo na I Novembar vino festu u hotelu Zira 5. novembra 2016. godine. Simpatični predstavnici ove vinarije, vole da
kažu da su najmanja od najvećih i najveća od najmanjih vinarija u Hrvatskoj. Njihovi
vinogradi nalaze se podno planine Krndije (260 m.n.v.). Između ostalog uzgajaju
graševinu, a frankovku meću u drvo i konzumentima doturaju u roze i crvenoj
varijanti, pod etiketama Dika i Miraz. Sada ćete da pitate šta je Dika a šta Miraz?
Dika u Slavoniji i u nas znači isto, nekog dragog, šarmantnog,
lepog k’o slika, Dika je startovao s graševinom berbe 2009. koja je osvojila šampionsko
odličje na kutjevačkom Festivalu Graševine, a na Londonskom vinskom sajmu 2010.
na Masterkalsuu u konkurenciji svih vina iz Hrvatske, ocenjena je kao najbolje
belo vino. I dan danas to se urezalo u pamćenje tamošnjih vinoljubaca. Dika
spada u liniju kvalitetnih do vrhunskih vina. Za Diku prinosi grožđja su oko 12
tona po hektaru.
Linija Miraz ime
duguje Turcima, a označavala je devojačku spremu i roditeljske darove koja je
mlada unosila u bračnu zajednicu. Miraz
je premijum linija Vinarije Feravino. Miraz redukuju prinose upola u odnosu na
Diku (1200 gr/čokotu) i to se sasvim logično odražava i na kvalitet, ali i na
cenu.
Ako vam i dalje nije ništa jasno postupite ovako: Dika za
ručak, a Miraz kad se smrči!
Stari vinski podrum Vinarije Feravino
izgrađen je 1804. godine i ima kapacitet hiljadu hektolitra. Danas je u Starom
podrumu smeštena novouređena sala za degustacije, prezentacije i vinske
škole. Prvi zasadi frankovke niču krajem
XVIII veka. Podrum Feravina sagrađen je 1962. godine. Vinarija poseduje oko 170
hektara vinograda (50% bele i 50% crne vinske sorte grožđa). Ukupno gaje dvanaest
vinskih sorti i pored već pobrojanih tu su šardone, beli i crni pino, kaberne
sovinjon, merlo, širaz. Godišnja proizvodnja Feravina kreće se oko milion
litara. Feravino prva je hrvatska vinarija čija je frankovka ponela oznaku
vrhunsko vino. S obzirom na bogu ugodan teroar ne čudi što je i čuveni
kompozitor Franc List koji je, biće, ovde, pronalazio svoju inspiraciju.
Proizvode (kada se za to ukažu pogodni uslovi) i predikatna
vina, u vidu probranih, sasušenih bobica (šardone i frankovka), kasnih i ledenih
berbi. Baš je godina za nama darivala ledenu berbu sa pozicije Srednjak.
Klimatski uslovi su bili zadovoljavajući, jutro vedro i suvo, temperatura -7 °C,
šećeri nadprosečni.
Penušavac Virtuo brut 2015 je suvo belo penušavo stono vino proizvedeno
od 100 % rajnskog rizlinga, poslednji ples s mehurićima rizlinga ove vinarije, proizvedeno
tradicionalnom metodom vrenja u boci. U najavi je i penušavac od graševina ali
o tome više nekom drugom prilikom.
Dika Rose 2015 nastao je muljanjem frankovke kako se to radi za crvena
vina i kratkom hladnom maceracijom u redukovanim uslovima. Odlikuje se voćnošću
(maline, šumske jagode) i svežinom, losos bojom, elegancijom i pitkošću. Mali
ostatak šećera i lepo izbalansirane kiseline s diskretno-šarmantnom gorkom
završnicom nude se salatama, hladnim predjelima, belim mesima i plodovima mora.
Ni prasence ga ne bi odbilo! Može se služiti i kao aperitiv.
Dika Graševina 2015.– tipična sorta Slavonije, mirisna i sortna, skladnog
tela, svetlo žućkaste boje koja starenjem tamni i dobija boju meda. Skaladnog
ukusa, kojim dominira bagrem, lepih kiselina. Alkohola je 12, 5 %. Grožđe za Diku bere se sa tri različita
položaja i u tri termina, s ciljem da svako od njih vinu podari ono šta se
želi. Nekima od prisutnih urezao se u pamćenje čuka Goveđa glava, bog će ga znati zašto. Jedno grožđe
unosi svežinu zelenih jabuka, drugo šmek vinogradarskih breskava, a treće
bilduje telo ove graševine. Vinifikacije su odvojene, u zasebnim inoks
sudovima. A onda se sjedinjuju, kao u nekoj pitoresknoj baletskoj predstavi. U
tom umetničkom činu može je pratiti belo meso i plemenita slatkovodna riba.
Miraz Graševina 2015. nastala je redukcijom prinosa i prebiranjem
grožđa, fermentacija vina je nadzirana, a temperatura pažljivo kontrolisana.
Deo (oko 20 %) odležao je u bačvama. A ono što zatičemo u čaši je vino
zlatno-žute boje, kristalne bistrine, sveže i sočno s elegantnim sorrtnim
karakteristikama bademaste gorčine u završnici.
Dika Frankovka 2015. austrijska sorta koja je drugu domovinu
pronašla u Slavoniji, puno ekstraktno vino, rubinske crvene boje, aroma bobičastog
voća. Lepi tanini posledica su toga što 20 % odležava u korišćenim buradima 24
meseci. Ovo vino prosto plače za snažnijim mesima, a ne libi se ni divljači,
koja se, pored vina, lepo zapatila u Slavoniji. Ovo vino je dobilo dobre ocene
i u Francuskoj, u Bordou. Na pitanje koja im je godina ostala u sećanju kao
najbolja pominju 2012.
Miraz Frankovka 2012. je
vino rubinsko-purpurnim boje, ekstraktno,sortno, iz pozadine napada vanila, biber
i crna čokolada. Alkohola 14.5 %. Drvo nije narušilo struikturu vina, već ga je
samo uobličilo, zaokružilo, kao što dobro skrojeno odelo skocka čoveka i može
da naglasi njegov karakter. U Miraz Frankovki 2009. uživao je i princ Čarls
(polo turnir u Vindzoru), ali kad pomislim da je mogao da se skrasi pored one
Kamile Šand, mislim da je to vino moglo da pronađe i zahvalnije korisnike (znam
bar par-imena poznata redakciji).
Miraz Širaz 2012. vino koje nije tipično za Slavoniju, ali je to
dodatni plus da mu se obradujemo. Ovo grožđe dolazi iz osam godina starih
vinograda sa ograničenog lokaliteta Mataruge (3,5 Ha) u vinogorju Feričanci. To je puno vino,
neprozirne rubin boje, nepotkupljivo, na nos donosi sveže bobičasto voće, ali i
sveže mleven biber. Ovo vino zakitilo se bronzom, a ja bih ga nagradio nekim
dobrim sočnim odreskom, pa šta košta da košta.
Miraz Merlo 2012. je crveno suvo vino kontrolisanog porekla, sa položaja Mataruge, zasađenog 2010. godine, na
nadmorskoj visini od 216 metara. Tlo je pseudoglej. Vegetativni ciklus vinove
loze 2012. godine dao je grožđe veoma izraženog kvaliteta s odličnom obojenošću
grožda i sa izraženim sortnim karakteristikama. Berba je bila ručna, vršena je selekcija
najboljeg grožđa, fermentacija uz maceraciju u inoks vinifikatorima u trajanju
od 14 dana, pa nastavak malolaktične fermentacije u barik bačvama od slavonskog
hrasta (225 l). Za bačve se uglavnom koristi slavnoski hrast, srednje paljen (medium toasted).
Vino je puno, sočno, strukturno, mekih
i zrelih tanina, voćkasto (kuvano voće i marmelada), a treba ga sljubljivati sa
crvenim mesima, i onima od nepripitomljenih životinja, uz pečenu teletinu, kao
i zrele sireve malteškog tipa (zrenje u ulju) a što da ne i sa tipičnom
slavonskim kulenom. Alkohol: 13,5%. Redukovani šećer: 2,2 gr/l, pH 3,36, ukupna
kiselost: 6,5 gr/l.
Нема коментара:
Постави коментар