среда, 12. децембар 2018.

Istarski teran vinarije Coslovich Terra Magica 2016



Teran je za mnoge od nas sinonim mnogo čega. Pre svega prijatnog i nostalgičnog, podsećanje na more, Istru i sve morske priče koje su se tamo dogodile ili smo želeli da su se desile. Sam teran je autohtona istarska sorta koja daje vino duboke crvene rubin boje s ljubičastim prelivima i harmoničnog ukusa. Ko nije pio teran pio je malvaziju. Ili je pio i jedno i drugo, poput mene. O ukusima se ne raspravlja, u njima se uživa. 

Teran se spominje još pred više od 600 godina. Uvek je bio valuta (pakovana u keramičkim bocama) kojim se potkupljivala trenutna vlast. To već dovoljno govori o njegovom kvalitetu. Vlast je i to svaka razmažena i zna šta valja. Bar za nju, odmah da se ogradim. Prvi opis terana dao je 1825. godine izvesni Stanković  u delu pod pod nazivom „Il terrano di Barbana”.

Teran koji nam dolazu uz istarske vinarije Coslovich odmah se nadovezuje na ovu vezu s tlom već samom svojim imenom "Terra Magica". Vinarija se nalazi na severozapadu Istre, na osunčanim padinama nadomak mesta Ćepić kod jednog od najpitoresknijih  istarskih gradića, Oprtlja. Proizvodnja vina ovde je ljudima oduvek u genima. Zastupljene sorte su tradicionalne istarske: malvazija, teran i žuti muskat. U obližnjoj Motovunskoj šumi pronalaze se tartufi koji su sasvim lep parnjak ovom crvenom vinu. Kao što kaže narod: priroda sve udesi! 

Teran koji sam probao došao je iz berbe 2016. U pitanju je potentno, robusno, oporo  vino, specifičnih kiselina i tanina koje se voli ili ne voli. Dominiraju arome crvenog i crnog bobičastog voća, pre svega kupine i crvene ribizle. Začinske note - pre svega biber i karanfilčić. Ovo vino definitivno nosi snažan potpis teroara s kojeg je poteklo, zemlje specifične klime, zaleđa mora i crvene istarske zemlje bogate gvožđem. Sadržaj alkohola nije visok i iznosi 11,8 % vol.

Ako bih nešto morao da prigovorim onda je to svakako dizajn etikete na boci. Crvenkasta slova na crnoj podlazi trebala bi da dočaraju svu tu mističnost zemllje, da dodatno raspale maštu, ali su slova možda prenaporna za čitanje. Ili će, pre, biti da sam ja ostario. Da je vid oslabio.
Nasuću još jednu čašu terana da proverim. Možda progledam!

Нема коментара: