Drugog dana ovogodišnjeg druženjana uglednom vinskom skupu lociranom u udobnom hotelu Esplanada nakon kraćeg i
inspirativnog šetnja-ćaskanja sa dva vinara Stojanom Šćurekom i Srđanom Barićem,
s ovim drugim odlazimo na radionicu koju vodi somelijer i sudija Dekantera Siniša
Lasan.
Subota je 24. novembra tačno je 13 sati, a u pitanju je dvočas
posvećen vinima Međimurja (najsevernija
hrvatska županija). Nešto kraće nego prosečna hrvatska pozorišna predstava,
tešim se kao da sam naslutio da ćemo probati čak 18 vina i to od belih do
crvenih, uz vino penušavo vino dobrodošlice. Ali šta se mora, teško nije (bar
ovaj put).
Istorija tvrdi da su vina odavde
pili i plemići iz porodice Zrinski. Nagađa da su to možda činili i Rimljani. Za
ovaj kraj vezuje se i ličnost Svetog Urbana. Legenda kaže da su ga neki
neprijatelji proganjali, a on gledajući gde da se sakrije utočište pronašao u
ovdašnjim vinogradima. Vinari su mu pritekli u pomoć, a on iskoristio priliku i
preveo ih u hršćanstvo. Putovao je od naselja do naselja, od vinograda do
vinograda, te je prilikom tog putešestvja razvio veliku naklonost prema ljudima
koji rade u vinogradima i podrumima (palnica
ili pelnica).
Međimurski vinari su se baš zarekli da izguraju priču zvanu autohtona
bela sorta pušipel. Kako bi nas u to
potpuno uverili obezbedili su i recentne uzorke, ali i svoje prisustvo, da
brane i odbrane svojih ruku delo. Organizovali su se u udruženje „Hortus Croatiae“ (Hrvatski cvjetnjak, ima
ih oko četrdesetak), zaštitili brend kvalitetnog
belog vina međimurskog vinogorja, propisali stilovi (te imamo i penušavce ali i
ledene berbe), linije (klasik i prestiž) usaglasili izgled pušipel boce i
izgled etikete na njoj. Deluje da sa ovim momcima ali i devojkama poput Tee (Cmrečnjak,
Štampar, Horvat, Dvanajščak-Kozol, Kocijan, Jakopić...) nema šale, ali
zaključak je posve pogrešan, dobro smo se našalili na ovoj radionici, ali
nikako na kvalitet isprobanih vina. Naprotiv...
U Međimurju trenutno ima oko
hiljadu hektara vinograda, od čega polovina otpada upravo na pušipel. Od njega je Tomšić napravio penušavac
Zlatni
zvir klasinom metodom (18 meseci na kvascima), s kojim smo i započeli
ovu radionicu. Ova inscenacija pušipela
u završnici donosi prijatnu, bademast gorčinu. Saznajemo da ovaj deo Hrvatske
raspolaže i sa lepim perspektivama kada je turizam u pitanju, te izgleda da se
kockice lepo slažu.
Pušipel (ovo ime nosi od XIX veka), moslavac, kod Slovenaca šipon,
u Mađara i u Vojvodini furmint, a u
Nemačkoj i Austriji mosler je adut
na koji igra ova simpatična ekipa. Sorta, za koju važi da je rođak šardone (te
mu to definiše i pravce razvoja) može dati od 8- 20 tona po hektaru, ali
povećanjem prinosa ovo se vino kvalifikuje za gemište, kajkavska verziju našeg špricera (prave ga s gaziranom kiselom
vodom, a ne sodom). Saznajemo i za podvrstu gemišta -škropec- vino s vrlo malo dodate mineralne vode. Ali, ako se grožđe
stručno pretoči u vino dobijamo vino lepo izraženih kiselina i citrusnih nota.
Dosta priče ajde da radimo,
tj. da probamo:
- Štampar pušipel 2017, suv, mineralan, arome limete, zelenih jabuka, 11 % alkohola,
- Horvat pušipel 2017, polusuv. višelojan 11, 7% lkohola, 2,5 gr. zaostalog šećera,
- Kocijan pušipel 2017, kontrolosanom fermenacijim, selektovanim kvascima, 11,6 alkohola,
- Cmrečnjak pušipel 2017, 3 gr. zaostalog šećera, Dekanter dodelio 91 poen, plače lepim suzama u čaši,
- Jakopić pušipel 2016, ova vinarija iza sebe ima 45 berbi, a ovo izdanje u čaši ima i note petroleja,
- Dvanajščak-Kozol pušipel 2016, samotok, duga maceracija, šest meseci u bačvama
- Štampar pušipel 2009-vino koje je u dve godine odležalo u drvenim bačvama bez sudske presude, krunski je dokaz da ova sorta ima potencijal za odležavanje.
- Cmrečnjak Extreme 2016, proizveden surli metodom, od čega 15 % oranž postupkom (tronedeljna marceracija i vrenja), a onda izležavanje u drvenoj bačvi. Vino sadrži 13 % alkohola i standardne boje, kaže.
Za nas kao posmatrače sa strane, Međimurje
deluje kao jedno od najuzbudljivijih hrvatskih vinogorja. Deluje da su em vina
zanimljiva, em zabava zagarantova. Mlada generacija vinara uverila nas je da
ume i zna da radi s belim sortimentom, te smo se okrenuli crvenim vinima. To je,
ujedno, već bila tema drugog dela ove naporne, ali pre svega čarobno počne i poprilično
vesele radionice. Kada su crvene sorte u pitanju probali smo pre svega pino
noar, kao i kaberne sovinjon, berbe od 2015.-2017. I prijatno se iznenadili
njihovim kvalitetom i potencijalom. A onda nam je već trebao kratki predah.
Нема коментара:
Постави коментар