Prijavljujem ozbiljan incident sa
spontanom razmenom pozitivnog raspoložena
i agresivno-prijateljskog druženja koji se desio jedne snežne subote u decembru. O čemu je zapravo reč?
Dan kada je Beograd iznenada obukao belo kamuflažno odelo, a
taj dan je bio subotu dao nam je dovoljan signal da se uputimo u Šumadiju. Cilj naše posete
bio je Podrum Pevac smešten nedaleko
od Kragujevca u selu Cvetojevac. Na
ulazu u lep poslovni objekat srdačno nas je dočekao i pozdravio vlasnik, Aleksandar Stanković.
Obišli smo prostorije u kojima se
čuva vino i rakija. Zanimljivo je da se ovde pored uobičajnog aksesoara za
prostore ove namene, tu ima još i umetrničkih slika, oslikana fotelja, veliki
pevac, pinterski alat i dedina slika. Deluje da je to sve slučajno tu, ali nije. Sve je to lepo uklopljeno i u službi jedne lepe, porodične priče. Aleksandar nam kaže da je deda bio pinter
(bačvar, čovek koji pravi burad, bačve, kace i kačice).
Ovakav zanatlija uvek
je bio stalni član na jedrenjacima, jer su ovi u svojoj utrobi nosili njegove
proizvode. Nekada je svaka srpska kuća imala pomoćnu prostoriju zvanu “kačara”
u kojoj su bila pohranjena burad. Razgledamo radoznalo dalje; tu je i jedna
boca koja se neprekidno okreće a u njoj nešto sija. Iza flaše pozadina od crnog klirita (pleksiglasa) sa led svetlom. Kasnije ćemo saznati da je
to boca „Zlatnog pevca” sa 23 karatnim zlatnim listićima.
Odlazimo u modernu degustacionu salu smeštenu u potkrovlju i upoznamo se i sa proizvodima. Od vina imali smo prilike da probamo četiri iz
boce: Izazov tamjaniku, Gušt šardone,
Kukuriku
roze od kaberne frana i na kraju Zagrljaj interesantnu kupažu 75% kaberne
frana i 25% kaberne sovinjona. Prva dva su tipični primerci svoje sorte.
Roze je već po sastavu zanimljiv. Kasnije ćemo se upoznati i sa
novitetima koje se mogu očekivati iz ovog podruma, a da bismo zadovoljili vašu
radoznalost napomenimo da imaju i jednu domaću, crvenu, autohtonu sortu. Raspoleženje
je bližilo vrhuncu, ali... To je bilo tek prvo
poluvreme.
Drugo smo započeli sa Debeljkom, likerom
od oraha, odležalim u buradima pet godina, koji nas je na prvi gutljaj osvojio svojim
neospornim šarmom. Punog ukusa, pravom eksplozijom aroma u ustima, sa suptilnom
gorkom završnicom. Nešto što biste svi, znam, rado popili. Kao i rakiju od malina koja
nas, takođe, lepo uvodi u ove nastupajuće praznične dane.
Dane druženja i veselja. A
druženje se nastavlja: slede dve rakije od dunja,
dve rakije od kajsija, šljive, već pomenut „Zlatni pevac” dunjevaču sa zlatnim listićima. Pored ovih imaju još dosta rakija, pakuju ih u pakovanja
različitih zapremina, već po zahtevima klijenata, spomenimo još rakiju od kruške i loze, kao i
specijalnu rakiju od dunje sa dodatkom meda i propolisa „Medena”. Rakija se
destiluje u dva bakarna kazana od po 350 litara, sa gasnim gorionicama i
električnim mešalicama, na tihoj vatri sa dve destilacije, a destilat potom odležava u hrastovim i
dudovim burićima, gde rakija dobija specifičnu boju i aromu. I ovde se
sprema jedno prijatno iznenađenje za potrošače, s kojim ćete takođe biti više
nego zadovoljni. Garantujem.
Ivane
Stanković Nikolić, Aleksandrova supruga pored sopstvenog posla
pomaže mu u opremanju objekta i dizajnu proizvoda. Naime ona je baš to i
završila - grafički
dizajn, a sebe pronalazi i u slikarstvu. Onima koji prate mode
poznate su njene kreacije torbi i novčanika. Učestvovala je i u izradi
scenografije i propratno- propagadnog materijala za jednu dečiju pozorišnu predstavu.
Ovaj ukusno dizajnirani prostor
pre tri godine bila je samo pusta livada. Ivana i Aleksandar su već postigli mnogo toga. Imaju i dve ćerkice; Taru i Nikolinu.
A i stvorili su jedno ovako
lepo mesto za
druženje uz dobru kapljicu. Puni su ideja i planova za budućnost. U planu je i atealje u kojem bi supruga Ivana imala adekvatne uslove za rad. Poseduju neophodnu energiju koja je dovoljna garancija da od svojih zamisli neće odustati. Na
kraju smo probali
likere u jestivim čokoladnim korpicama, što je svakako biti lep završetak ovog druženja. Što
ovu zanimljivu priču uvodi u jednu zimsku bajku.
Fotografije: Dragoslav
Mihajlović, WineJour
Нема коментара:
Постави коментар