петак, 14. децембар 2018.

MUZIČKO VINSKA RENESANSA VINARIJE JEREMIĆ



Tekst i  fotografije: Gordan Gorunović
Fotografije: Suzana Nikolić



Divno muzičko-vinsko veče održano u prostorijama vinarije Jeremić u Jugovu (Smederevo) 13. decembra 2018. upotpunilo je ovu po mnogo čemu živu i uspešnu vinsku godinu. Pod podroviteljstvom vlasnika Slavoljuba Jeremića i njegovog stručnog tima stotinjak gostiju uživalo je u neobičnom sljubljivanju klasičnnih ruskih kompozitora i pesnika sa odličnim vinima.


Posle jezgrovite najave samog gospodina Slavoljuba Jeremića, vrlo nadahnuto uvod je napravio glumac Lubivoje Tadić, praveći paralelu između umetnika cele Evrope XIX veka i progona dželata koji nisu znali da cene glas drugačijih mišljenja. U sjajnoj sinergiji pijaniste Borislava Nestorova, soprana Dubravke Nestorov koji su izvodili dela Čajkovskog i Rahmanjinova, Ljubomir Tadić sa mnogo emocija je prezentovao pesme Puškina i Ljermontova.


U prelepoj sali dovoljno velikoj da u čelu primi koncertni klavir i veliki broj posetilaca, izlegla se posebna emocija koja se širila ka podrumima i degustacionom delu gde su poslužena četiri vina matične vinarije i probrana hrana. 


Za dobrodošlicu probali smo Sonatu (sovinjon blan) koji je skoro flaširan, međutim poseduje sve što treba da ima ovo sortno vino. Preko rozea od merloa uz ozbiljnije zalogaje stižemo i do vrlo ozbiljnog Kanona iz 2017. godine. Kupaža kaberne sovinjona i merloa nema unapred predviđen odnos, već svake godine zavisi od berbe.


Vredi reći i par reči o samoj vinariji Jeremić. Nalazi se nalazi u Smederevu-Jugovu, 40 kilometara od Beograda. Registrovana je 2010. godine kao poslovna jedinica u firmi “EKO mineral d.o.o.“ vlasništva porodice Jeremić iz Smedereva. Nekada kućno spravljanje vina za potrebe porodice i prijatelja, zamenjeno je modernom vinarijom, koja tradicionalne metode primenjuje u najsavremenijoj opremi i prati uz nova stručna saznanja.


Vino i loza verodostojno predstavljaju vrednost nekog podneblja, naroda i stvaralačkog duha u njemu. Loza poštuje uloženi rad i nekom posebnom pravdom poput ravnoteže, uzvaraća proizvodom pripadajućeg kvaliteta. Kroz negovanje vinograda stvara se posebna veza izmedju čoveka i loze, a posle samo maksimalnog požrtvovanja kroz određeno iskustvo može se stvoriti međusobno simultana komunikacija.

Takva komunikacija stvara kod ljudi jedno posebno čulo za koje smo retko svesni da postoji, razvija ga kroz negovanje vina sve do momenta kada se ono pretvori u finalni proizvod. Tada vino svoje zadovoljstvo i specifičnost iz razvoja prenosi na užitak konzumenata i priča svoju istoriju.


Ceo taj proces traje dugo, iziskuje veliko požrtvovanje u svakom pogledu, ali stvara jednu kreativnu sposobnost koja se ne moze porediti sa svakodnevnim zadovoljstvima. Postaje umetnički dar koji nastaje iz obaveza folklornog nasleđa i koji se celog zivota razvija i nadograđuje.

Zbog toga svako vino liči na svog proizvođača, predstavlja njegovu duhovnu i kreativnu vrednost i odaje ga sa svim vrlinama i manama.

Smederevsko vinogorje na Jugovu pokriva brdovite talase na obodima Dunava i bogatom vegetacijom oživljava nekadašnju obalu Panonskog mora. Brdsko zemljište iznad peskovitih slojeva i konstantni povetarac uz svežinu Dunava, čine idealne uslove za razvoj vinove loze. Zimi čokoti ne smrzavaju, a leti imaju dvostruku svetlost, kako od sunca direktno, tako i od Dunava koji se nakon podneva pretvara u sunčevo ogledalo. Na Jugovu grožđe ranije sazreva i može imati jedan do dva procenta šećera više nego u drugim predelima. Na takav poklon prirode niko nije ostao ravnodušan, pa je još u III veku rimski imperator Probus podigao prve zasade loze u ovom delu Evrope. I danas se mogu naći ostaci tadašnjih kultura sa ovih prostora u vidu metalnih novčića, zlatnika ili srebrenjaka, keramičkih posuda.

Zasadi se prostiru na površini od 3,5 hektara orijentisani severozapadno na dvesta metara nadmorske visine. Idealna pozicija sa dalekim vidikovcem daje posebnu draž ovim vinogradima koji iz godine u godinu, sa razvojem svog korenovog sistema daju sve bolje rezultate. Osnovne sorte čine: Sauvignon Blanc i Merlot. Ostale sorte koje se koriste za proizvodnju obezbeđuju se iz kontrolisanih kooperantskih ugovora.


U ovakvim, veselim trenucima ono šta rastužuje, posle svih doživljenih uživanja, je povratak kroz hladnu decembarsku noć. Na samom skupu bilo je dosta eminentnih ljudi iz vinskog života i javnih ličnosti. Iz prikrajka sam čuo najavu da se krajem januara planira veče sevdalinki, tako da se nastavlja lanac divnih događanja u ovom vrlo funkcionalno i toplo izgrađenom prostoru.

Нема коментара: