
Tradicija
 bavljenja vinogradarstvom u porodici Kiš datira neprekidno od 1830. 
godine. Tada je najstariji član loze Kiš Stevan kupio prvi vinograd i 
započeo proizvodnju vina. Od tada je vinogradarstvo i vinarstvo u 
Sremskim Karlovcima imalo svoje uspone i padove, ali je porodica Kiš 
uspela da prevlada sve nedaće i sačuva vinsku tradiciju dugu skoro dva 
veka. 

Nekada su se gajile samo autohtone sorte vinove loze koje su 
vezane samo za Fruškogorsko podneblje, ali danas pored tih sorti imamo i
 sorte koje su u svetu poznate i zbog njihove popularnosti se gaje i kod
 nas. Upravo zbog zadržavanja geografskih karakteristika i priklanjanju 
tradicionalnim metodama podizanja vinograda i gajenju vinove loze vina 
vinarije Kiš su ovenčana velikim zlatnim i zlatnim medaljama Novosadskog
 Sajma kao i drugim prestižnim međunarodnim priznanjima.
 
U
 ovom trenutku Vinarija Kiš jedna je od najzaslužnijih u Karlovcima za 
promociju bermeta i vraćanje starog sjaja tom specijalizovanom vinu u 
kome ima 27 sastojaka. A Kišov bermet kao i svako drugo veliko vino ima i
 svoju  istoriju. Njegova nas vraća u XVIII vek kada je Marija Terezija,
 došavši na Frušku goru, probala bermet koji joj se toliko dopao da je 
opčinjena tim slatkim, aromatizovanim vinom oslobodila muškarce služenja
 vojnog roka. Umesto ratovanja, imali su zadatak da proizvode bermet, 
koji ubrzo postaje zaštitni znak čitavog podneblja.
 
Bermet
 je bio i polujavna tajna (takozvana „diškrecija”) i uhodana navika 
naših mitropolita i patrijarha, ali i imućnog građanstva i sveštenstva. O
 izvozu karlovačkog vina širom sveta svedoči zaglavlje otpratnog lista 
čuvenog proizvođača vina i kraljevskog liferanta Petra Kostića. Dokument
 datira iz 1934. godine, a predmet je izvoz vina u Njujork.
 
 
Bermet je zaista „prevarantsko” vino ; ima buke kvalitetnog vina. Prvi dodir sa nepcima je sladak, nežan, kao da je u pitanju sok, a ne vino. Ali, već posle trećeg gutljaja počinje „ofanziva”, bermet počinje da osvaja, donoseći dobro raspoloženje.
 
Posle
 Drugog svetskog rata proizvodnja bermeta je zamrla. Tragom starih, 
sačuvanih i zapamćenih recepata, i uz pomoć stručnjaka uspešno je 
odgonetnuta enigma zvana bermet i čarolija je opet zaživela!
Vinarija
 Kiš prošla je kroz sve faze razvoja i predstavlja sintezu tradicije i 
moderne tehnologije, koja se najbolje ogleda u ličnostima dvojice ljudi 
koji je predstavljaju.
 
Osim
 proizvodnjom vina, Vinarija Kiš se kao i većina karlovačkih vinara bavi
 i vinskim turizmom. U sklopu stare porodične kuće podignut je poseban 
objekat za prijem gostiju koji svojom rustičnošću i prijatnim ambijentom
 oplemenjuje i onako veoma dobra vina Vinarije Kiš.
 


Нема коментара:
Постави коментар