Impresarijum
Ovo
je reportaža koju ću najlakše ili najteže napisati. Videćemo! Kao jedan od osam
osnivača Vinske ilegale (VI). Jedini koji je, u međuvremenu, napustio ovaj
projekat. Vinska ilegaja osmišljena je kao svesni otklon od mejnstrima, kao
alternativna vinska grupa. Kao svojevrsna vinska infuzija na vinskoj sceni
Srbije i regiona. Svima je prva asocijacija bila grupa partizanskih ilegalaca
iz popularne serije „Otpisani“. VI nikad i nikako nije htela da koketira sa
politikom i ideologijama, naprotiv! Ja sam je više sagledavao poput koncepta „Dečaka“
koji su postali „Idoli“. Svi su ih smatrali za zamlate, a oni su napravili najbolji
domaći album, „Odbranu i poslednje dane“. Provokativno i inteligentno, pre
svega.
Kakav
će biti drugi festival Vinske ilegale? Kako će oni sve to „izhedlovati“? Znate
tu čuvenu dilemu, kad napraviš bum, prodor,
lako je, jer niko ništa ne očekuje, pa se prijatno iznenade. Ali, ako napraviš
nešto i to ispadne dobro, očekivanja su već velika, najčešće prevelika. Jer,
prvo može biti slučaj, drugo je potvrda, a treće već polako postaje tradicija.
Kao u muzici; uvek je debi album, onaj kojeg se sećate sa setom i težite da ga drugim
dosegnete, ako ne i zasenite (ako je moguće). Ono što je u početku bilo zabrinjavajuće
je izuzetno kratka, petnaestodnevna kampanja, koja je više bila usmenog tipa,
od usta do usta, konsprativna... Mladost, ludost, radost.
Šesti
dan juna
Dakle,
Vinska ilegala je 6. juna ove godine napravile drugi vinski „ivent“ pod nazivom
„Vinska liga šampiona“. Oslonila se na sigurnost proverene i atraktivne
lokacije, u kojoj smo uspešno izveli svoj prvenac, a sada se uhvatila ukoštac i
sa fudbalskim šampionatom i ustaljenim vremenskim šablonima. Ova prelepa vila,
obrasla zelenilom i kamuflirana od pogleda, nije bez razloga osamdesetih godina
prošlog veka, bilo kultno mesto najboljih žurki „novog talasa“. Ovom,
novouspostavljenom praksom „vinskih žurki“, vila jednom godišnje živi svoj
novi, a opet stari život. No, vratimo se na sportski rečnik, VI je potpuno
promenila vinski tim sa prvog festivala. Sasvim nove vinarije! To je svakako
pokazatelj potencijala koja ona poseduje. Jer, zasigurno, svi učesnici prvog, pod
nazivom „Melodije vina“, rado bi se odazvali pozivu Ilegalaca. Da ne grešim,
potvrdilo je prisustvo par njih u civilu. Kako sami rekoše:
„došli smo da podržimo celu stvar, sjajnu
ideju...“
Da
ne govorim da su mogli da dozovu bar još pola od broja vinarija koje su pozvali
ovom prilikom. No, prostor koliko ima prednosti, toliko svojim kapacitetom i
nesrećnim rasporedom diktira ograničenja. A razlog popularnosti dešavanja koje
organizuje Vinska ilegala nije samo u
činjenici da ne naplaćuju vinarijama, nego ih je prosto nevaspitano odbiti.
Ovogodišnji
festival okupio je neke već proverene vinarije poput Aleksandrovića,
Kovačevića, Janka, Budimira, Botunjca, Matalja, Belog Brda, Temeta, beogradsku
vinariju Poljoprivrednog fakuteta-Radmilovac, ali i male vinare (Chichateau,
Ilić-Nijemčević, podrum
Šomođi, Pušeljina Garaž Vinarija, Aca Popović, Podrum Danguba, Podrum Stari
dani, Podrum Trivanović, Selectra i šarmantni oumen Bole, pančevački vinar).
Težište delovanja upravo na male, nove vinarije, otpočetka je bila osnovna misija
VI. Od prošlog festivala VI je bila, ili na drugi način stupila u kontakt sa mnogima
od njih. Predstavile su nam se nove vinarije poput Deurića i egzotika poput McCulloch
Wines. Na teren, neočekivano, nisu istrčale ekipe Zvonka Bogdana i Milanovića (Rittium),
ali to je više šteta za njih i prisutnu vinsku publiku, nego za Vinsku ilegalu.
Da su na vreme javili, neki sa rezervne klupe bi se brzo zagrejali (ohladili
vina) i radosno istrčali na vinski teren.
No, nema razloga za tugu. Vinarija je
bilo više nego prvi put (onda 18 sada 21). I ne samo to. Vinarije su donele i
dosta svojih etiketa, a vinski veterani su festival oplemenili i mehurićima. Za
trista dinara za ulaznicu i dvesta za kotizaciju, ova vinska manifestacije je
dobila dobrotvoran, da ne kažem humanitaran karakter. Za publiku, naravno. Samo
je falilo da se iz obližnje Kuče cveća povampiri hedonista u beloj uniformi
maršala i zapita:
„Druže, jeste li dobro ohladili ovaj šardone,
majkumubožiju!“
Vremenska
prognoza je najavljivala lepo vreme, što je za ovako izabranu lokaciju, od
presudnog značaja, s obzirom na prostranu i prelepu baštu. Nisu omanuli. Bravo
za meterologe! Atraktivnost mesta takođe je takođe privukla deo publike.
Što
se marketinga tiče, Vinska ilegala je izašla sa novim, zanimljivim plakatom,
šarenim bedževima, koji najavljuju leto i devojke u letnjim haljinama, a sada
imaju i svoju zastavu. Neke je naziv manifestacije naveo na pomisao da će
probati vina, ali i gledati fudbal. Što jednostavno ne ide! Vino i vinare treba
ispoštovati! Novina je i etiketa, „Vinska ilegala vam preporučuje“ kojom su
Ilegalci krunisali neka vina koja vole. Pa ko da ih ne voli, kada su tako
simpatični i blesavi!
Prošli
put, vinski izlagači su bili podeljeni u dve prostorije. U manjoj su bile manje
vinarije, vinske nade, a u većoj - vinarije već na glasu. Ovog puta taj koncept
nije mogao da se primeni bez većih i zahtevnijih građevinskih radova, koji bi
podrazumevali izmeštanje zidova. Stoga se u prostoriji gde nastupaju već
afirmisane vinarije, „prošvercovalo“ i par manjih. Što nije nedostatak,
naprotiv. Sviđa mi se ideja tog vinskog mosta koji spaja vinske novitete i one osvedočene,
jer dobar savet zlata vredi. A još više volim da vidim, kada vinar zamoli
kolegu:
„Daj da probam ta
tvoja vina! Šta imaš?“
Aca Popović, moj dragi prijatelj, iz Petrovca na Mlavi zaseo je u čelu veće sobe,
na visokim pultu, pa se delovao poput DJ-a, koji zabavlja i nadgleda vinsku
selekciju ove prostorije. Čovek koji grožđem snabdeva mnoge ugledne vinare, odlučio je da napravi svoje. I nije pogrešio. Povremeno sam mu se našao uz pti-verdo (u roze i
crvenom izdanju). Na friškom vazduhu, takođe u ulozi DJ-eva, bile su odlikovane
vinarije: Aleksandrović, Matalj, Belo Brdo i Temet. Odmah pored njih sjajni
muzičar pristigao iz Amsa, koji je svirao „sav taj džez“.
Predstavljen je i vinski
turistički vodič „Vinarije i vinogradari Srbije”, autora Zorana Rapajića, u izdanju
Admiral books-a, a zainteresovani su mogli ovde da nabave i vinske pasoše (par
je podeljeno u nagradnoj igri, kao i jedna knjiga, putovanje do Radmilovca i
pregršt boca vina). Rukotvorine za vaše najdraže vinske boce i čaše predstavila
nam je, kao i prethodni put, manifaktura Šici-Mici.
Početak
festivala obeležila je slabija poseta. Vinska publika se dosta razmazila.
Odbilo ih je toplo vreme, mada je u prostranoj bašti bilo dosta hlada i vrlo
prijatno. Čekaju da smrkne, da o’ladi... No, to je onda pravo vreme za
sladokusce, da natenane proćakulaju sa vinarima, probaju, ocene, pronađu
favorite, i razgledaju. Kad ostatak ekipe navali, mogu se uvaliti u udobne
stolice u bašti i družiti se.
A
sad par zamerki. Pre svega na kašnjenje nagradne igre koja je zakazana u 18:30.
I sami svesni da ovaj deo programa, može da dobije svadbarski karakter, da
klizne u kič, Ilegalci su putem ironije, pokušali da od toga naprave otklon.
Negde tu su se ta velika deca pomalo i zaigrala i preigrala. No, sve te
propuste možemo da pripišemo njihovoj mladosti. Oni su poput mladog vina sa
potencijalom, pa treba da malo odstoje, da sazru, da se „barikiraju“. Želja,
mašta i energija su tu, samo treba to još malo prožeti iskustvom i disciplinom.
Manje-više niko tu nešto nije mogao da zameri, da zakera, a ponajmanje na
ponudi vina.
Deurić
nam se predstavio sa dve etikete, jednan beli i jedan crveni Talas. Zanimljivo.
Do njih, vršačka Selecta sa belim i crnim burguncem, koji vredi da se o njemu detaljnije
priča. Neke vinarije su (opravdano) pre vremena napustile žurku, nekima je
ponestelo pojedinih vina, ali bilo je to sjajna prilika da se fokus sa vina,
prebaci na prelepe Beograđanke (ili Beograđane, već po afinitetu). Ono što me,
uvek, novo i nanovo, oduševljava je susret sa mojim vinskim prijateljima, starim
i novim, svakim danom ih je sve više, tako da smo ovo veče proveli sa našim
novim prijateljima, koje smo stekli prilikom posete Sremskim Karlovcima. Gastronomsku
ponudu upriličili su naši stari znanci, porodica Paović, sa svojim izvrsnim delikatesima
sa Njeguša. Hamletovska dilema: sir, pršuta ili kobasica, pitanje je sada?
Vinarije
koje su poznate i vrapcima sa grane, bile su dobar putokaz vinskim
pripravnicima i stažistima. A nama, iskusnijim, vinskim komarcima, vreme za
pauzu od eksperimantisanja i vreme za razgovor sa starim znancima i dragim
prijateljima. Jer, kako odoleti penušavom Aleksandroviću pino noaru ili vinskoj
klasici Trijumfa i i ostalim klasicima, sabranim Temetovim delima, Mataljevom
Kremenu, Terasi i Dušici, Saletovim vinskim slatkišima.
Kako proći pored
Budimira, Kovačevića i Janka, a ne očešati se za „čašu razgovora“. Kako ne
odati priznanje Radmilovcu (Beograd, pored Beča, je jedini glavni grada u
Evropi, koji ima svoje vinograde i vinske podrume) na svemu tome što rade.
Ili
ne navratiti kod Trivanovića, iz Erdevika, koji se vinom bave od 1959. godine, a
uzgajaju sovinjon, italijanski rizling, taraminac, sivi pino, merlo, kaberne i
siru. Njihov Roze, ljubičasto-crvenih tonova, nežnog tela i voćnih nota
divljih jagoda i maline, koje vam dočaravaju „proleće u čaši“. Ili ste, ipak, za
moćnu siru, vino bogate, prefinjene teksture, jakih tanina i veoma blagih
kiselina, slojevitih aroma šljiva i crnih ribizli, zaokruženih aromama vanile i
kafe.
Kako ne zastati i popričati sa Kostom o umetnosti, vinu i jagodama?
Umetnik među vinarima i vinar među umetnicima.
A šta reči o vinarija MC, o
njihovim organiskim vinima, iz kojih izdvajam odlični pino noar. Tek da se usporedi sa Kostinim.
Vinarija Ilić-Nijemčević sa pozicije „prijatnog iznenađenja“ uspela se na poziciju „ništa manje ni ne očekujemo“.
A
sad, ono što je meni ovde najdraže. To je baš to vinsko istraživanje. Ilegalci
su, od prošlog sajma, dosta putovali, sklapali prijateljstva i vrbovali
vinarije. Plodovi njihovog truda, u subotu, su nam svima bili vidljivi. Podrum
Stari dani predstavio nam je novi roze Kalabalak, po sortnom sastavu pino noar,
a onda vino po kojem su postali prepoznatljovi, zanimljivi Dert 2012, kupažu
kabernea i merloa. Vina koje može da ponese titulu „best buy“.
Podrum Danguba
pored sjajnih vina potrudio se da svoju šarmantnu predstavnicu obuče u narodnu
nošnju. Potez vredan svake pohvale. U ćoški su sebe, ali i sve nas zabavljala
dva vesela Pančevca: Pušeljina garažna vinarija i Just the Bole.
Sjajni ljudi i
vinari, puni duha, veći ilegalci od Ilegalaca, sa vinima koji obećavaju. Bole
nas je dočekao sa njegovim Anno-m, ali i sjajnim merlom i 15 % alkoholnim
kaberneom, kome je potrebno da još „nabilduje“ telo. Pušeljina nas je iznenadio
muskat otonelom i mirisnim tramincem, a kruna probe njegovih vina bila je sjajna
frankovka. Merlo i kaberne smo ostavili za sledeće druženje. A šta još valja reći
o ovom interesantnom i ekcentričnom vinaru čija jedna etiketa nosi provokativni
naziv „Bonus penis“.
Somođi
(Somogyi) je simpatičan vinar iz sela Aradac (okolina Zrenjanina), čiji se
vinogradi nalaze ispred linije odbrane od poplave, takoreći na izvol’te Tisi.
No, o svemu ovome on govori sa osmehom na licu i srdačno nas nudi svojim
vinima. Šetnju vinarijom Šomođi otpočinjemo od belih (šardone kojem sam vinar tepa
„vino pet jeresi“; ako sam vas zaintrigirao pravac na njegov blog: http://sp-wine.com/), preko Zablate Šiler, tradicionalno „tankog“ crvenog vina
Banata. Izraz „tanko“ ovde je u funkciji
boje, a ne tela. U prethodnih 60-tak
godina skoro je zaboravljeno, ali se vaskrisavanjem vinske kulture, vraća na
vinsku pozornicu. Šiler je tamniji roze ili svetlije crveno vino. Podrazumeva
potpunu berbu raznorodnog (kuve), pa i stonog grožđa iz jednog vinograda, zatim
muljanje zajedno i fermentaciju. Vrenje kljuka je svega dan ili dva (po
postupku za crvena vina), kako bi vino dobilo boju. Komini se u toku vrenja dodaju zreli i zdravi celi grozdovi grožđa (karbonična
maceracija). Zatim se otače i dalja fermentacija je u reduktivnim uslovima
karakterističnim za bela vina. Postupak proizvodnje je tipa „božole“, i to
opredeljuje i način konzumiranja ovog vina. Ovo vino je izraženog voćnog ukusa,
vrlo pitko i osvežavajuće, pa se pije još dok je mlado. Degustaciju nastavljamo
razigranim Vrancem (tehnologija bez malolitičke fermentacije i bez presovanja i
filtracije; samotok) i upregnutim Kaberneima iz dve različite berbe.
Polako
prelazi u tradiciju da Vinska ilegala na svakom festivalu iznedri neki dragulj,
da premijerno nagovesti neko veliko vino i vinariju o kojoj će se tek govoriti.
Prošli put bio je to Bjelica za Babarogom. Sada, vinarija šarmantnog imena
Chichataeu. Tu se baš napravila poprilična gužva.
Počev od šardonea sa divljim
kvascima, preko rozea za bivše pankere, Pink Pank, sjajne svetlo-roze boje, harmonično,
kremasto a iskričavo vino, profinjenih kiselina, na nosu kompleksno sa cvetnim
aromama orhideja i voćnim aromama zrelih šumskih jagoda, crnih trešanja, uz diskretan
šarm mediteranskog bilja i osvežavajuću notu citrusa u boci, koja će vremešne
podsetiti na klakere. Iz Chichataeu portfolija biramo zatim Fabulu malu, bordo
kupažu ( 50% merlo 30% kaberne sovinjon i 20% njegov rođak fran), vino tamne,
rubin-crvene boje sa ljubičastim odsjajem, kompleksno crveno vino sa aromama čokolade i
zrnom kafe arabike. Vino koje tek najavljuje ono što sledi. Fabulu malu možete
odložiti u vaš vinski mardelj u narednih tri do pet godina, a onda tek možete
da se zajedno radujete.
I
na kraju, iz ove vinske kuće, vino koje je obeležilo ovaj festival, Fabula
Lagum. Po sortnom sastavu kupaža kaberne sovinjona, frana i merloa, puno vino, sa eksplozijom zrelih, slatkih
tanina, sa aromama zrelog crvenog i
crnog šumskog voća (maline, ribizle, kupine, borovnice), pržene kafe i crne
čokolade, uz nagoveštaj vanile i začina. Punog tela, uz obilje zrelih, ali
slatkih i mekanih tanina. Znači, Bordo!
Ono
što posebno raduje je činjenica da na ovakvim vinskim skupovima sve više
zatičemo i strance. Šta susrećemo, družimo se i diskutujemo, pa samim tim i
nisu više za nas stranci. Imaju dosta reči hvale, poneku dobronamernu
sugestiju, a postoje indicije da su spremni i da investiraju u našu vinsku
industriju. I ne samo to, nego umeju i znaju i da nam/vam preporuče neko naše
vino. Prva šansa da ulože u našu zemlju će im biti rešenje sudbine našeg vinskog
giganta sa sjajnim potencijalom, „Vršačkih vinograda“. Mada, ako ga dušmani
puste niz vodu i ponude za dinar, ozbiljno se zanosim da formiram konzorcijum
prijatelja i investiram.
Bilo
je to još jedno vrlo uspešno vinsko veče. Veče, u kojem je Vinska ilegala
učvstila svoju poziciju na vinskom nebu Srbije i vinskoj publici, pored
izvrstnih vina, ponudila i dobru zabavu. Kada je Dedinje, na dan dobilo vinsku
fontanu. Najavljena je i zanimljiva inicijativa, inspirisana pesmom EKV, „Pet
hiljada ljudi sa dignutim čašama“, gde bi se u zakazanom terminu, na centralnim
trgovima većih gradova Srbije okupili vinoljupci i vinari. Aplicirilali bi za
Ginisa, ne mislim na onog koji pravi pivo, već onog što piše knjigu rekorda.
A
mi, do kasno u noć, probili smo sve termine, uz najizdržljivijeg vinara Acu Popovića,
koji je tolerisao naš vinski entuzijazam. I strpljivog Keleta iz Vinske
ilegale, koji drugu godinu zaredom, ne miče od izdavanja čaša i propušta sjajnu
žurku. Monika Beluči je, u isto vreme, posetila Podum Vukoje. Bilo bi lepo, da
nam se te večeri pridružila. Ne sumnjam da bi uživala!
A, kada se i zadnji vinoljubac, zadovoljno
klatio ka svojoj svojoj sigurnoj kući, jedan moj drugar, okuražen najboljom
vinskom kupažom udruženih srpskih vinarija, prišao je pripadnicima organa reda,
po potrebi i gonjenja i ljubazno ih upitao:
„Gospodo, upravo se
vraćam sa jednog uspešnog vinskog skupa, pa ako vam nije neki problem, ja bih
da proverim; da li da sedam za volan ili da pozovem taksi?“
Ako
to nije odgovoran vozač, ja ne znam šta je. Do sledećeg druženja, živeli!
Нема коментара:
Постави коментар