понедељак, 22. јун 2015.

Zvonko Bogdan sav Roze i suv 2013




Čudni su putevi Gospodnji. Oni me, volšebno, ovog vikenda, dovedoše u vezu sa  roze vinom, koje stiže iz vinarije koja ponosno nosi ime našeg najvećeg Bećara. Hvala nebesima na tom otkrovenju!

Prvo što privlači pažnju je elegantno dizajnirana etiketa, kojom dominiraju simpatične gejše. Veliki je švaleraš taj Bogdan, Zvonko Bogdan! Na vrhu boce je  metalni halter sa novojem, za koje držim da je vrlo praktičan, uprkos pozivima pravovernih da je to svetogrđe i skrnavljenje vinske tradicije. Ali sve se menja, napredak ne sme biti zaustavljen dogmama i navikama. Ni muškom željom da impresionira dame, dok zariva vadičep u jadno telo plutanog nesrećnog zapušača. Ritualno, poput samuraja Kagemuše!

A kad pogledamo samo tu boju rozea, losos, rozle ruže, san svake devojčice koja bi da bude žena, hipnotička, zavoljiva, na trenutke čedna, a zatim otvoreno i nedvosmisleno seksipilna, pa pošto, posle dobro odigrane predigre, bez problema otvorimo ohlađenu, a orošenu bocu, suočimo se sa suvim, prefinjenim vinom, satenske teksture, dobijenim od merloa. Ne baš uobičajno za roze vina Srbije.

Elegantno, kao stvoreno za letnje dane i naročito vrele noći, slatkorečivo, ali ne i otužno, tandem aroma sočnih malina, još nevinih trešanja i pohotljivih vinogradarskih  breskava, sve krunisano sa suptilnim nagoveštajima poljskog cveća i badema, svingerski zavode bez ostatka i svojim vlažnim i strasnim poljupcima, pozivaju na bezuslovnu predaju. Sve do duge, ali odlagane završnice, sa efektnim aftertejstom....

Zaokruženo vino, izvrsne svežine i plemenitih kiselina pokrenuće i one letargične. Ovo vino ima jedan veliki nedostatak; traži još!  Glatko klizi niz grlo i draži nepca! 


A pošto Zvonko Bogdan, u ovom izdanju, dolazi bez tamburaša, ja sam se sažalio, te sam ga spojio sa nekim ribama (i grilovanim povrćem). (Mogao je i suši!). Bio je sav roze! Ali i dalje suv...

Нема коментара: