четвртак, 23. јул 2015.

Podrum Čokot-Župa

U Župi brdo, na njemu poljana i Starci, okruženi grožđem.

 


Sunce je neumoljivo na 530 m nadmorske visine, a ipak životvorno. Bez njega nit grožđa nit vina, niti priče koja se može degustirati svim čulima.


Župa, Aleksandrovac, selo Starci i već miriše na vino, opojno, svetovno za veselje ali i melanholične dane, misaono jer duh i duša tako ištu.



Posebna priča o malom, jedinstvenom podrumu Čokot, koji svoj život crpe iz zemlje, sunca i marljivih ljudi. Mali jer je kapaciteta 8 hiljada litara; jedinstven jer tuđe smo probali, a naše tek otkrivamo i učimo da volimo.

U sopstvenu se snagu možemo pouzadati, zato se na 1.5 ha naših vinograda uzgaja isključivo Tamjanika i Prokupac. Duo koji osim što je autohton, izvorno naš, predstavlja kombinaciju svetla i tame, jačine i mirisa, snage i lepote, strasti i postojanosti. Na nama je da sačuvamo prirodni potencijal sorti koje negujemo i ponudimo vrhunski kvalitet.



Loza je među ljudima od izuzetne važnosti, a ni vino nije izuzetak. U našem slučaju trag je jasan i čist. U srcu jedne od najznačajnijih vinogradarskih regija Srbije-Župi, povrh Aleksandrovca, nalazi se Stračaka poljana, uokvirena planinama Jastrebac, Željin i Kopaonik.

Nedaleko je i srednjovekovni grad Koznik-bajkovito i inspirišuće okruženje. A u selu Starci stari čokoti, po župski odgojeni, broje osamdesetu kako crpe energiju, mudrost i lepotu iz peskovito-kamene podloge.

 Starost bi ipak bila statična u svojoj mudrosti i nepokretnosti, zato je sebi našla idealan balans. Čokot je osnovan 2011. godine, a proizvodnja osvežena plantažnim zasadima.

 Vlasnik je Radovan Đorđević, tehnolog, a uskoro i doktor za vino, koji je u posao uneo entuzijazam, ljubav prema vinu, i znanje, kao i savremene tendencije u proizvodnji.

Neprestano usavršavanje je neophodno za očuvanje kvaliteta, i poverenje i Radovan to, svakako, zna.
 
 Vina koja proizvodi Podrum čokot nose zajednički naziv Experiment.

Zašto?

Zato što je svaki dan uz vino drugačiji, jedinstven, nešto što se kuša iznova i iznova. Ciklus paradoksa: konstantne neponovljivosti svakog doživljaja. Nije li to drugo ime za eksperiment?

Iza zajedničkog naziva kriju se tri etikete:

„Experiment Prokupac“: crveno, snažno, misaono vino koje hvata sva čula, ogrnuto hrastom i zrnom bibera. Otkrijte njegovu mineralnu dušu!

„Experiment Tamjanika“- najzastupljenija sorta belog grožđa u Župi, muskatna, zavodljiva. Vino je svilenkasto i mirisno, poput sorte od koje je u potpunosti dobijeno. „Parfem koji se pije!“

„Experiment Rose“ proizvedeno je od sorte Prokupac, purpurnocrveno, sveže, umerenog tela.

 

Нема коментара: