четвртак, 23. јул 2015.

Vinarija Živković –Tržac. Župa

Kapi Vašeg zadovoljstva


Tržac je malo župsko selo u kome je, verovatno, najveća koncentracija vinarija na jednom malom mestu. Među njima se nalazi i Vinarija Živkovića. Začetnik loze Živkovića u selu Tržac, Živojin Živković, nosilac Albanske spomenice, potiče iz župskog sela Drenča, u kome je od malena imao
dodir sa vinogradom i vinom. Aktivno učestvuje u formiranju lozno-voćnog rasadnika sa ekonomijom od 40 hektara 1891 godine u Aleksandrovcu.

Radoslav, Živojinov sin, nastavlja tradiciju I povećava površine pod vinovom lozom i podrumske kapacitete. Kao seoski kmet podiže svest kod seljana o značaju vinogradarstva za razvoj sela.

 

Ratovi, gubitak članova porodice i nacionalizacija su kroz čitav vek pretili da ugase vinogradarstvo i vinarstvo u našoj porodici, ali upornost, marljivost i rad, a pre svega ljubav prema vinovoj lozi su nas održali.

Vinarija se nalazi u selu Tržac, 3,5 kilometara od Aleksandrovca , u samom srcu vinorodne Župe.

I evo, danas spajamo tradiciju i stečeno iskustvo dugo oko 140 godina sa najnovijim trendovima i  dostignućima u vinogradarstvu i vinarstvu sa nadom da nećemo izneveriti svoje očeve, dedove i pradede i da smo dostojni nositi njihovo prezime.

Нема коментара: