среда, 29. јул 2015.

Vinarija Arsenijevic-Vinča, Šumadija



Na pobrđima Oplenca od davnina su ljudi uzgajali vinovu lozu. I u srednjem veku čitavo ovo područje je bilo poznato po dobrom vinu.

Prvi zapisi o vinogradarstvu ovog kraj datiraju iz putopisa De la Brokijera iz 1432. godine. U državnom arhivu postoji građa koja govori kako su u vreme kneza Miloša vinogradi u ataru Topole tako dobro rađali da se nije gde imalo smestiti grožđe i vino. Podrum vina kraljeva Petra i Aleksandra Karađorđevića su proneli slavu oplenačkih vina širom Evrope

Vinogradarski tereni su uglavnom istočne i jugoistočne ekspozicije. Klima se odlikuje pravilnim temperaturnim kolebanjima.


U Vinči, nedaleko od Topole, čije ima potiče od rimskog Vincea koje nam jasno govori o tome čime se stanovništvo od davnina bavilo, na šumadijskom putu vina nalazi se i vinarija Arsenijević. Porodičnu tradiciju u kojoj se generacijama unazad bave uzgajanjem vinove loze i spravljanjem kvalitetnog vina, nastavljaju mladi naraštaji spojem iskustva i savremene tehnologije.

Danas Podrum vina Arsenijević za proizvodnju svojih vina koristi oko 11 ha vinogada, zasađenih visokokvalitetnim sortama grožđa, sovinjon, šardone, kaberne sovinjon i hamburg. Godišnja proizvodnja vina je za sada 19.000 boca sa tendencijom rasta na kratkoročnom planu do 30.000.

Plan kome se stremi do 2015. godine je da vinarija Arsenijević u svoj asortiman uvrsti roze – kaberne sovinjon i crveno vino – merlo.

Нема коментара: