петак, 24. јул 2015.

Vinarija Zvonko Bogdan, Palić, Subotica


Istorija  postoji da bi se ponavljala. Dve hiljade godina Palićko vinogorje je tradicionalni vinarski kraj. Tu lepu tradiciju nastavlja danas Vinarija Zvonko Bogdan, koja je ime dobila po čuvenom pevaču, kompozitoru, ljubitelju snaša, salaša i dobrih konja.



Vinarija se nalazi na istočnoj obali jezera Palić, na samom severu Srbije i izgrađena je u stilu secesije, karakteristične za tradicionalnu arhitekturu Palića.


U svojoj unutrašnjosti, vinarija krije najmoderniju francusku tehnologiju a enterijer vinarije uređen je po uzoru na francuske vinske zamkove. U objektu vinarije, na prostoru od 5800 kvadratnih metara, pored proizvodnog dela, nalaze se i klub sala, namenjena turističkim obilascima i degustaciona sala sa pogledom na barik podrum.


 Vinarija je opremljena modernom tehnologijom za proizvodnju visokokvalitetnih vina isključivo od grožđa iz ovih vinograda. Vina ove vinarije, su u kratkom vremenu osvojila brojne nagrade od Beča, preko Londona, San Franciska do Tokija.


Specifično zemljište, umerena kontinentalna klima i najplemenitije sorte vinove loze vekovima daju vrhunska vina harmoničnog ukusa, intenzivnog mirisa i mekanih tanina koja su postala poznata i van granica naše zemlje. Karakter i ukus vina u velikoj meri zavisi od tipa zemljišta na kojem je posađena vinova loza. Vinova loza može da se sadi svuda ali je zemljište jedinstveno i nepromenljivo.


 Vinogradi Vinarije Zvonko Bogdan obuhvataju ukupnu površinu od 56 hektara, a  podignuti su na tri različite parcele: Palić, Ludaš i Radić, koji se nalaze u krugu od hiljadu metara. Sve tri lokacije su slične strukture (prvih  50 do 70 centimetara čini zemlja crnica, ispod koje se nalazi sloj mineralne gline tvrd kao kamen) a opet svaka ima svoju individualnost. Svaku parcelu odlikuje specifična mineralnost, koja veoma pozitivno utiče na sorte vinove loze koje su zasađene na njoj.


Pre sadnje vinograda uzorci zemljišta  nošeni su u Francusku (Bordeaux) i Nemačku (Geisenheim),  gde su konstatovali da se radi o zemljištu veoma sličnom zemljištu na kome su vinogradi u Pomerou i St. Emilionu (Francuska), što ujedno dokazuje i kvalitet vina Vinarije Zvonko Bogdan.

Kompletan sadni materijal uvežen je iz tri najjače vinske zemlje Evrope, ako ne i celog sveta, Francuske Italije i Nemačke. Posađene su sorte, koje su vekovima bile zastupljene na ovim prostorima,  ali u potpuno novom izdanju:  Sauvignon blanc, Pinot blanc, Pinot Grigio, Chardonnay, Merlot, Cabernet franc i Frankovka.


 
Kada posetite supermodernu vinariju, i uželite se nečeg tradicionalnog, ne brinite. Iz Vinarije Zvonko Bogdan uputiće Vas ma istoimeni salaš, gde možete uživati u gastronomskoj ponudi vojvođanske kuhinje uz vina iz ove vinarije.


I na kraju, uz tamburaše, ostaje nam samo da zapevamo neku od pesama Zvonka Bogdana:

„Nek tiho svira muzika
uz puno toplih treptaja
hoću da budem pijan sad
od tvojih dodira.“

Нема коментара: