уторак, 28. јул 2015.

Vinarija Šćurek, Goriška Brda, Slovenija

za vino treba imat’ dušu!


 Teško je odrediti tačan datum kada je porodica Šćurek počela da se bavi vinogradarstvom i vinarstvom, ali se sa sigurnošću može reći da je Stojanov deda, Franc, uzgajao jedan hektar loze i proizvodeći 50 hektolitara vina.


 
 Danas Vinarija Šćurek ima 20 hektara vinograda i uz pomoć pet sinova (dvojica su diplomirani enolozi), Stojan proizvodi odlična vina. Jedino što sigurno zna, kaže, je da pravi vino i sinove.  Mi bismo dodali i dobru atmosferu; Stojan je , jednostavno partymaker! Na svim vinskim skupovima, to je čovek koji animira, koji pravi feštu, furajući postpank fazon sa tamnim naočarima i gomilom bedževa i obaveznim osmehom.

 
Vinogradi Šćurek nalaze se i sa slovenačke i više od polovine sa italijanske strane nekadašnje granice. Dejstvo blage mediteranske klime, bogato plodno tlo podno Alpa, koji donose potrebnu svežinu, a istovremeno lozu štiti od prodora hladnog vazduha sa severa, pravo su utočište za nastanak odličnih vina.


Svake godine ova vredna porodica žednom tržištu ponudi 80 hiljada boca vina vrhunskog kvaliteta. Uvek istražuju mogućnosti koje nude hrastova burad, a u odabiru sorti posvećeni su autohtonim sortama. U bocama vina Šćurek utkana je istorija i tradicija, koje su iznedrila Goriška Brda, a sve to je podvučeno notom elegancije.


Ako se oslonimo na izreku koja kaže da se u vinu ogleda karakter vinara, koji ga je stvorio, onda je Stara brajda (belo vino) odlična potvrda ove tvrdnje. To je vino nastalo iz vinograda starih četrdeset godina, a čini ih pet autohtonih sorti: Rebula, Pikolit, Glera, Pika i Tržarka. Izuzetno moćno i puno vino, fino izbalansirano, sa optimalnim odnosom svake od prisutnih sorti, zaokruženo dozom elegancije. Živahno vino i uvek spremno za druženje - baš kao i Stojan.
 

Od vinskih etiketa kojima se još diči Vinarija Šćurek tu su UP i Kontra. A  što se prodaje tiče - oko 45 posto otpada na izvoz u Austriju, Švajcarsku, Češku, Nemačku, Italiju, Srbiju, Hrvatsku i BiH.


Нема коментара: