среда, 8. јул 2015.

Odlikovan ŽUTI CVET-tamjanika -2014-Aleksić vinarija




Još od vremena Bore Stankovića Vranje ne pamti tako ubave mome.  Ali, da stvar bude intrigantija ovde govorimo o množini, o sestrama Aleksić. I ne samo da su lepe, nego su i sposobne i to da naprave dobra vina. I to družeći se i radeći sa još jednom ubavom momom, Jelenom Živanović. I lepo je da smo to mi, vinoljupci u Srbiji i region zapazili, ali ipak… U vreme kada se skoro svaki čas balkon Skupštine grada, zdanja koji je izgrađeno kao Stari dvor, ispuni nekim mladim ljudima sa medaljama oko vrata i osmesima na licima, red je i ovaj rad i ovaj trud, adekvatno i primereno nagradi. I bi tako.


Međunarodni žiri sastavljen od pedesetpet profesionalnih ocenjivača vina, tokom dva dana mukotrpnog rada, probao je 209 muskatnih vina iz 22 zemlje širom sveta.  Dodeljene su 24 zlatne i 45 srebrnih medalja, od kojih je jedna otišla na jug Srbije, u Vranje. Pogađate u Aleksić vinariju! Na upravo završenom ocenjivanju muskatnih vina, Muskats du Monde, u Francuskoj, tamjanika, Žuti cvet, berba 2014 okitila se srebrnom medaljom. 


Ovo je posebno značajno ako se prisetimo kakva je bilo leto gospodnje 2014. A tamjanika se I te godine zagrnula svežinom, šarmantnim  arome, jednom rečju skockala se kako i priliči. I kad kažu gledaj majku, biraj ćerku, svaki pas liči na svog vlasnika, tako, rekao bih i vino ponese ponešto od onog ko ga pravi. A ovde je imao na koga da se ugleda. I ogleda.


Tamjanika je sorta koja na autentičan i karakterističan način oslikava naše podneblje, ali pre svega stil koji poslednjih godina grade sestre Aleksić. Ali sestre Alesić ne spavaju na lovorikama, već su u okolini Niša, podigle nove zasade  od dva hektara.  “Aj, berem grozdje biram tamjaniku!”

A za one radoznale, koji se pitaju odakle ovom vinu ime evo i priče o kumstvu. Legenda kaže da je krajem I svetskog rata, tokom prolaska francuske vojske kroz Vranje, jedan od vojnika pozdravio baku koja je uređivala baštu sa:

 "Bon jour!".

 Baka je razumela da je vojnik rekao božur te je odgovorila:

"Nije to sine, božur, to je žuto cveće!"


  
Kako je Vranje grad vinarije, a simbol grada je mirisno žute cveće, otuda ideja da baš mirisna tamjanika ponese naziv "Žuti cvet".

Нема коментара: