четвртак, 23. јул 2015.

Podrum vina porodice Dabić - Željuša, Hercegovina



Za Podrum vina porodice Dabić saznao sam od njenog vlasnika gospodina Igora, koji je po struci agronom, a u razgovoru s nama otkriva da se ovde ne radi samo o poslu, nego o jednoj velikoj strasti. Evo šta smo saznali o ovoj maloj, ali perspektivnoj vinariji:


Podrum vina porodice Dabić je smješten u malom hercegovačkom selu Željuša. Vinarstvo je u prošlosti zauzimalo značajno mjesto u našoj porodici, i kao hobisti proizvodili smo vino i rakiju za sopstvene potrebe. Poslijednih nekoliko godina odlučili smo da unaprijedimo proizvodnju i da ljubav prema vinogradarstvu i vinarstvu uzdignemo na veći nivo.


S obzirom da je svaki početak težak, tako i naš mali porodični podrum vina počinje da pravi prve korake u domenu vinarstva, pa je za očekivati u bližoj budućnosti i veći napredak, kako u kvalitetu i količini proizvodnje vina, tako i u samoj infrakstrukturi, kao i podizanju novih zasada.

  


U našem podrumu danas se proizvode vina uglavnom od autohtonih sorti, gdje su najviše zastupljeni: Vranac i Žilavka, a od ove godine i prvi put pravimo Šardone. Pored toga, prošle godine smo testirali i jednu kupažu to je mješavina Vranca i Merlota, isto vino je dobilo zapažene ocijene od vinskih stručnjaka.

 


Cijelokupnu proizvodnju vina vodi diplomirani inženjer poljoprivrede Igor Dabić, koji je ujedno i najmlađi vinar na prostorima Hercegovine koji se aktivno bavi proizvodnjom i grožđa i vina. U budućnosti se planira svakako proširenje sadašnjih zasada vinove loze i to isključivo autohtonim sortama u prvome planu Žilavkom, proširenje kapaciteta, kao i uređenje samoga podruma.



Do tada nam ostaje dosta prostora za napredak, učenje i usavršavanje. Vrata našega podruma i domaćinstva širom su otvorena za sve ljubitelje dobre kapljice.



Нема коментара: